Възелът Сирия се затяга! Не искат помощ от нас, засега

Призивите за военна интервенция обаче стават все по-настоятелни
Обновена: 28 авг 2013 08:19 | 27 авг 2013 18:47,
79
Възелът Сирия се затяга! Не искат помощ от нас, засега
Снимка: Reuters

В Щаба на отбраната не е постъпвало запитване за отдаване на български военни съоръжения за евентуален удар срещу Сирия, а и няма информация в МО да е постъпило такова искане, обяви началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

По-рано днес външният ни министър Кристиан Вигенин обяви, че ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена на заседание на Съвета по сигурността към премиера в следващите дни.

Той припомни, че страната ни неколкократно е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации.

Още по темата

Думите на Симеонов и Вигенин идват в момент, в който възелът в Сирия все повече се затяга след предполагаемата атака с химически оръжия, извършена на 21 август край Дамаск, при която загинаха стотици души.

След това нападение призивите на западните държави за военна интервенция в Сирия стават все по-настоятелни.

Германия ще се включи в предвождани от ООН действия срещу Сирия, ако се докажат твърденията за химическа атака, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ДПА.

"Ако нападението бъде потвърдено, тогава световната общност трябва да действа", настоя той.

Вестервеле обаче не уточни каква роля би играла Германия при евентуални действия срещу сирийското правителство.

Дания също обяви, че е готова да подкрепи "алтернативни отговори" за Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не предприеме действия заради предполагаемата химическа атака миналата седмица.

"Чуваме от нашите най-близки съюзници, че няма съмнение, че химически оръжия са били разгърнати в Сирия и че Асад е използвал химически оръжия срещу собствения си  народ", каза датският премиер Хеле Торнинг-Шмит.

Тя отбеляза, че това подлага Съвета за сигурност на ООН на "максимален натиск" и че ако той не реагира, "ние ще бъде принудени да обмислим алтернативни отговори".

Израел ще отвърне със сила на всякакви опити да го нападнат, отсече премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

"Ние не сме страна в сирийската гражданска война, но ако бъде направен какъвто и да било опит да ни нападнат, ние ще отвърнем и то ще отвърнем със сила", категоричен бе той.

Министърът на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис пък изрази надежда, че разположените на острова британски авиобази няма да бъдат задействани в значителна степен в случай на нападение срещу Сирия.

Касулидис обяви, че е получил уверения от участващите в коалицията срещу Сирия, че от тяхна страна "няма да има никакви сюрпризи".

Кипърският министър на отбраната Фотис Фотиу обяви, че правителството в Никозия не е  получавало официална информация за възможността да бъдат използвани британските бази на острова за военни операции в Сирия.

Междувременно британски вестници съобщават за повишена активност на територията на британската авиобаза Акротири в Кипър. През 2011 г. базата изигра ролята на команден център за координация по време на международната военна операция в Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
24
 
5
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До АнонименРуснаците най-много реваха, че САЩ ги е страх да се намесят. Това си е чисто подстрекателство.Освен това само те могат да вкарат в Сирия такива оръжия през базите си.Винаги крадецът най-силно вика "Дръжте крадеца".
29
4
 
23
 
! Отговори
Spacer преди 10 години
Ванга беше казала - 3та Световна ще дойде, когато Сирия падне...
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нерез, *** блатска, ще изпиташ максимална наслада като те бодна на чевермето!ХАХАХАХАХАХА!п.п. Как можеш да се радваш на смърта на човешки същества бе ***?
27
3
 
29
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
въобще не е ясно кой е пуснал химическото оръжие - напълно възможно е да е обама - тогава какво?
26
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бенямин Нетаняху: "Ние не сме страна в сирийската гражданска война, но ако бъде направен какъвто и да било опит да ни нападнат, ние ще отвърнем и то ще отвърнем със сила"Айде бе, не били страна, затова САЩ и Великобритания търчат като пудели след вас...
25
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига сте говорили глупости и вярвали на тия западни марионетки! Асад не е използвал химическо оръжие по простата причина, че това би "драснало" клечката на войната и ООН биха нападнали Сирия. В Сирия не са толкова глупави! Сега, реално... Всичко отново е инсцинирано от САЩ, за да имат предлог да нападнат Сирия, както стана с предполагаемото хим. оръжие на Садаам Хюсеин, което не го намериха. Всичко е, защото, ако не влязат във война, САЩ фалират до края на годината! Всичко е пределно ясно...
24
6
 
5
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Който има дървена кратуна, най-вероятно ще му се запали.
23
3
 
37
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Става интересно , ако американците ударят ще се види колко струва съвременното руско въоръжение. Най вероятно за няколко часа ще унищожат ПВО и и други военни обекти. Но ако руснаците имат някой скрит коз и свалят количество невидими самолети ще изпитам тотална наслада. Пак повтарям тезата си че в тая война няма добри и лоши. Просто всеки си преследва интереси.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще разберем колко сме добри , като ни се запалят , дървените кратуни!
21
15
 
3
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До Каква е разликата?Този, който използва химическо оръжие е лошият.
20
0
 
7
 
! Отговори
D преди 10 години
hehehee, SMESHNICI... NE ISKALI POSHT OT NAS...:) ot nas samo edni carvuli mogat da poiskat :)) *** vicovete,*** chudoto.
19
2
 
48
 
! Отговори
Каква е разликата? преди 10 години
Когато Асад убива деца и цивилни с химическо оръжие, той е лошият убиец! Когато Обама убива деца и цивилни с бомби и ракети, той е добрият убиец!
18
16
 
1
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До кои са добрите?Добрите сме ние.
17
0
 
24
 
! Отговори
кои са добрите? преди 10 години
Добре, де, Асад е лошият! А кои са добрите?
16
42
 
5
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Асад и Путин са виновни за 100 000 жертви, не виждам как може нормален човек да ги защитава. Хим. Атака е руска провокация.
15
1
 
26
 
! Отговори
Е преди 10 години
Е, че каква помощ да искат от нас, виж, ако беше нещо за крадене, далавери и т.н.т, ама то война...пък ние отдавна сме без армия.
14
1
 
22
 
! Отговори
гешев преди 10 години
всъщност обикновения американец си мисли, че армията им бъка от рамбовци, патриоти като сегал, дето дето сам-самички трепят по цели полкове, ще смачкат сирия, ще въведат "демокрация" като в египет, или афганистан и ще се приберат в къщи за обяд! та, на тях им трябва война, ама в щатите, та да видят за какво става въпрос!
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние ако сме на страната на Сирия от сега можем да спретнем едно партизанско движение тук и да запукаме хамериканските военни бази...*** да не се правят на разсеяни ама да хващат гората...
12
1
 
21
 
! Отговори
lul преди 10 години
"Никой не иска помощ от нас, засега..."помощ ? от нас ? Ха Хаосвен за пушечно месо, в момента нашата армия не става за друго.. да не говорим с кой ще воюваме рамо до рамо ...с новия така наречен сюзник на НАТО ----> АлКаида
11
2
 
14
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Ционизмът и сатанизмът, скрит зад фасадата на някакъв измислен обществен строй, наречен демокрация, която никой не може да обясни какво представлява всъщност, се готвят чрез най- верните си слуги САЩ, Великобритания и Франция да наложат окончателна световна доминация и да скърши последните съпротивителни сили на разумните хора.Не се радвайте за това, световните евреи пъклено се готвят да превърнат 99% от населението на света в свои безгласни и бедни слуги.Ционизмът е малкият брат на комунизма