На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ

Дедоларизацията върви с бавни темпове
2 юли 2024 21:46, Инна Ангелова
216
На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ
Снимка: Pixabay

Най-горещото нещо в глобалната икономика е стара класика. Този любимец на пазара се радва на завиден растеж и засмуква капитали от цял свят. Той притежава оживен пазар на труда и валута, която не е просто запас от стойност, но все повече се възприема като възходящ стратегически актив. И това не е Китай от миналото.

Щастливата страна са САЩ, място, за което толкова често се казва, че е на ръба на залеза поради различни причини като големите дефицити, еврото и привидно неумолимото изкачване на Китай към икономическо надмощие. Многобройни заплахи се провалиха или се оказаха преувеличени. Не може да се отрече, че през последните няколко години се наблюдава голяма промяна в начина, по който се оценяват относителните силни и слаби страни на двете. Засега икономиката на САЩ е в добро състояние, както показват няколко нови доклада. Може би най-голямата заплаха не идва отвън, а отвътре.

Терминът де-доларизация е модерен през последните години. Това е съдържателен начин да се опише разочарованието от долара, отчасти поради санкциите срещу враговете на Вашингтон. Гледано цинично, това е наследник на обезценяването на долара, лозунг на консерваторите в годините непосредствено след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc., когато Федералният резерв предприе масови облекчения. Сривът на долара не се случи тогава и не се случва сега, според данни на Международния валутен фонд.

САЩ привлякоха почти една трета от инвестициите, преминали през границите след избухването на пандемията, значително увеличение от средното ниво преди Covid от 18%, показват данните на МВФ. Делът на Китай се понижи до 3%, малко по-малко от половината от това, което беше през десетилетието до 2019 г. Това съвпада с данните от Пекин: Чуждите инвестиции се забавиха за четвърти месец през април и са намалели с 36% спрямо същия период година по-рано.

Някога процъфтяващата индустрия, която изготвяше графици кога Китай ще изпревари САЩ, замлъкна. В голям глобален преглед Capital Economics предвижда, че САЩ ще бъдат доминиращи за известно време. Тази преценка се основава на първостепенната роля на долара, размера и обхвата на капиталовите пазари в САЩ, изобилието от природни ресурси и, във време на намаляваща раждаемост, стабилно разширяване на работната сила.

Възможно ли е това заключение да се стигне по всяко време? Напълно възможно, но жизненоважните съставки са водеща позиция в изкуствения интелект и повторно потвърждение на финансовата мощ. „Ако погледнете само чистото икономическо господство, Китай не се е доближил до САЩ и не смятаме, че някога ще го направи“, ми каза Дженифър Маккеоун, главен глобален икономист на фирмата. „Има голяма промяна в мисленето около това. Икономистите стигат до мнението, че моделът на Китай просто не е устойчив."

Цялата статия може да четете на
Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от САЩ
Синът на Байдън съди Fox за уронване на престижа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
0
 
! Отговори
До Някой преди 12 часа
Да, прав си. Ама не съвсем. Технологиите се развиват и нови технологии заемат място на старите. А Китай доказа че има ресурси да създава нови технологии патентите за които вече не са американска собственост. Така стана с Андроид... така стана и с патента на САЩ за процесорите.... и много други. Скоро САЩ ще се окажат с куп стари и нерентабилни патенти. От години в Америка отиват само черрни и кафеви нискоинтелигентни потребители на социалните помощи. Умните хора си заминават.
196
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 20 часа
Печели онзи, който държи патентите за технологии и продукти, които всички искат да купят.Собственика на патента получва лъвкия дял - 50%, следващият 25%, после 12.5 и т.тн. Този който държи ноу-хауто, има най-силната валута, защото срешу нея се продават технологиите. Освен това, съвременните технологии все по малко се нуждаят от работна ръка - заради изк. интелект. Това не е добре за многобройните нации.
195
1
 
0
 
! Отговори
До Зозо преди 23 часа
Зозо, не знам накъде отиват и какво ядат страните от БРИКС, но съвсем скоро троцкистите от ЕС "узакониха" яденето на бръмбари и щурци, и понеже са си бюрократи, веднага разпоредиха това съдържание да се отрази по етикетите на храните. Честно казано аз предпочитам месото, млякото, плодовете и зеленчуците от комунистическите времена, отколкото ГМО продуктите и насекомите които ни препоръчват днешните комисари.
194
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Нищо няма да стане изведнъж година след година САЩ и и Европа ще потъват и накрая всичко ще си дойде на място
193
8
 
5
 
! Отговори
Истината е... преди 1 ден
Брикса го чака участта на Коминтирна, СИВ, Варшавския договор и др. подобни сглобки
192
11
 
5
 
! Отговори
XA XA XA преди 1 ден
Само с евтина работна ръка и ментета световен лидер не се става!
191
6
 
5
 
! Отговори
Като гледам преди 1 ден
ФАЩисаните изобщо вече немогат да се справят,от лъжа в лъжа са!!!
190
14
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 ден
Другари комунисти я кажете защо в БРИКС още ядат кучета, котки, прилепи, змии, гущери, паяци и др??? Ай сиктир!!! Къде е "великият СССР"? Другари смешни сте.
189
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
САЩ са майстори на дисциплиниране с морков и тояга. Пречупили са Япония, Германия и много други, ще пречупят и Китай.
188
6
 
7
 
! Отговори
Нямали шанс? преди 1 ден
Че те вече в много отношения са изпреварили САЩ, а това е само началото. А и можеш ли да ми дефинираш какво точно е демокрация? А иначе САЩ си вървят към него тоталитаризъм. Не забравяй и че това страната, където убиват неудобните президенти. Демокрация... Това за ниската корупция много ме разсмя. А ти вземи да влезеш в час с реалността, не живей в унеса на деветдесетте.
187
7
 
7
 
! Отговори
Въобще нямат шанс преди 1 ден
За да си на нивото на Сащ ти трябва демокрация , перфекта съдебна система , ниска корупция както е в Сащ и лоялни отношения със своите партньори . Китай тръгнаха уж да инвестират в африка но си вкараха и работна ръка и какви ли не колонизаторски условия . В Нигерия дори си отвориха магазини само за работниците си и не пускат никой който не е китаец . Шри ланка фалира заради условията на китайския заем . Възприятието към Кирай далеч не е както беше преди 5 годин
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В Турция Сирийски ман. ли бежанци изнасилили 7 годишна, хората протистират палят, бежански магазини.
185
10
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 1 ден
САЩ отдавна са прръднали в гащите, също като президента им с младежки вид Джо Бъ. Единственият начин САЩ и Китай да се срещнат е да обсъдят как по безболезнено да стане за САЩ приключването на ролята им на доминираща световна сила. Време е за САЩ да се концентрират върху вътрешните си проблеми иначе ги чака бъдеще на африканско гето и наркокомуна. Вижте какво се случва в НюЙорк и Сан Франциско, Филаделфия, Атланта, Сиатъл, Лос Анджелис гледайте американски новенарски канали и ще ви стане ясно
184
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Господство?! А аз мислех, че САЩ са люлката на демокрацията и равноправието.
183
9
 
9
 
! Отговори
Нима? преди 1 ден
Няма де толкова трудно, САЩ деградират отвътре постепенно. Но иска време.
182
8
 
8
 
! Отговори
Шнапс преди 1 ден
Всичко е преговори. На Масата са САЩ и Китай. ЕС Лапат Мухи. Не са канени. Никой не иска да чуе за веропейските гейове. Тия на масатя Нема да Делат с трети. П.С. Мястото на Слугинята е или в Кревата, или в кухнята........Ще има Яко S E X.......и смяна на пола
181
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Приказките за смъртта на САЩ са силно преувеличени.
180
14
 
13
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 ден
Китай отдавна изпревари САЩ, единственото което му остава е да подмени марионетките във васалните на САЩ страни и с Краварландия е свършено.Толкова много станаха иновациите и новите неща които не някой друг а Китай прави за първи път в света че вече и мантрите за "копирането" стават неадекватни.На последния икономически форум в САЩ един икономист го каза в прав текст : Китай толкова напреднаха че за няколко месеца строят язовирна стена, ние/в САЩ/ губим толкова време в дебати как да започнем.
179
9
 
5
 
! Отговори
Одеколон Тройной преди 1 ден
Всичко е преговори. На Масата са САЩ и Китай. Руснаците Лапат Мухи. Не са канени. Никой не иска да чуе за Руските Пияници. Тия на масатя Нема да Делат с трети. П.С. Мястото на Слугинята е или в Кревата, или в кухнята........Ще има Яко S E X.......и смяна на пола
178
8
 
7
 
! Отговори
expert преди 1 ден
Доста НЕОБЕКТИВНА статия, Удобно прикриваща точната статистика :) ФАКТ е че Китай ще изпревари САЩ по икономически растеж преди 2030 г.. и инфлацията в Китай се отчита реално и се компенсира с РЕАЛНО ПРОИЗВОДСТВО, за разликта от САЩ където икономическата криза класически се прикрива с имагинерни финансови "врътки" и не се отчита ! САЩ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ТОЛКОВА ОГРОМЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ към Китай предимно и това им пречи да се борят с инфлацията - значително повишаване на лихвите ! предстои 3WW