Възелът Сирия се затяга! Не искат помощ от нас, засега

Призивите за военна интервенция обаче стават все по-настоятелни
Обновена: 28 авг 2013 08:19 | 27 авг 2013 18:47,
79
Възелът Сирия се затяга! Не искат помощ от нас, засега
Снимка: Reuters

В Щаба на отбраната не е постъпвало запитване за отдаване на български военни съоръжения за евентуален удар срещу Сирия, а и няма информация в МО да е постъпило такова искане, обяви началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

По-рано днес външният ни министър Кристиан Вигенин обяви, че ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена на заседание на Съвета по сигурността към премиера в следващите дни.

Той припомни, че страната ни неколкократно е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации.

Още по темата

Думите на Симеонов и Вигенин идват в момент, в който възелът в Сирия все повече се затяга след предполагаемата атака с химически оръжия, извършена на 21 август край Дамаск, при която загинаха стотици души.

След това нападение призивите на западните държави за военна интервенция в Сирия стават все по-настоятелни.

Германия ще се включи в предвождани от ООН действия срещу Сирия, ако се докажат твърденията за химическа атака, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ДПА.

"Ако нападението бъде потвърдено, тогава световната общност трябва да действа", настоя той.

Вестервеле обаче не уточни каква роля би играла Германия при евентуални действия срещу сирийското правителство.

Дания също обяви, че е готова да подкрепи "алтернативни отговори" за Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не предприеме действия заради предполагаемата химическа атака миналата седмица.

"Чуваме от нашите най-близки съюзници, че няма съмнение, че химически оръжия са били разгърнати в Сирия и че Асад е използвал химически оръжия срещу собствения си  народ", каза датският премиер Хеле Торнинг-Шмит.

Тя отбеляза, че това подлага Съвета за сигурност на ООН на "максимален натиск" и че ако той не реагира, "ние ще бъде принудени да обмислим алтернативни отговори".

Израел ще отвърне със сила на всякакви опити да го нападнат, отсече премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

"Ние не сме страна в сирийската гражданска война, но ако бъде направен какъвто и да било опит да ни нападнат, ние ще отвърнем и то ще отвърнем със сила", категоричен бе той.

Министърът на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис пък изрази надежда, че разположените на острова британски авиобази няма да бъдат задействани в значителна степен в случай на нападение срещу Сирия.

Касулидис обяви, че е получил уверения от участващите в коалицията срещу Сирия, че от тяхна страна "няма да има никакви сюрпризи".

Кипърският министър на отбраната Фотис Фотиу обяви, че правителството в Никозия не е  получавало официална информация за възможността да бъдат използвани британските бази на острова за военни операции в Сирия.

Междувременно британски вестници съобщават за повишена активност на територията на британската авиобаза Акротири в Кипър. През 2011 г. базата изигра ролята на команден център за координация по време на международната военна операция в Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
44
 
! Отговори
yoyo:) преди 10 години
Смърт за агресора САЩ
49
4
 
29
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Ако американските кораби си изсипят бомбите върху изсраел, ще се реши и въпросът със Сирия и българската агония, и САЩ ще станат неузнаваеми - зона забранена за еврейско присъствие!
48
3
 
43
 
! Отговори
ех преди 10 години
Американски и британски командоси, заедно с бойци от опозицията още от един месец напредват от Йордания към Дамаск. Цел провокация. Признаха го американците. Това е тяхна работа в предградията на Дамаск. Нищо чудно да са били на мястото но само , че са вземали антидот. Близко до ума нали. Провокацията е налице. Плана на американците е в действие. Да ударят Сирия и навярно ще го направят. Изхода неизвестен. Русия и Китай са против и това е новото. Ще видим. По-възрастните помнят 1962 год.
47
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо да нападат Сирия, да нападнат Америка и Израел и да ги заличът от световната карта! Отдавна си го заслужиха, като разбъркаха целия свят с техните мирни войни!
46
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хамериканците и без да ни искат ,,помощ'' нашите управляващи ще се надупят още преди те да са я поискали--*** какво да ги правиш гъзат се на всеки който им плаща.
45
3
 
43
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Едно време САЩ фантазираха, че в Ирак има ядрено оръжие. Отидоха там - дадоха една камара жертви, включително и от българска страна; а оръжие не намериха. Резултат - съсипаха държавата.Сега пак същото - имали химическо оръжие, бла-бла-бла. Никой не мисли за ония клети войничета, които ще отидат там преследвайки слепи цели, както и за клетите им майчици, които ще треперят нон-стоп за тях.
44
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Внимавайте какво си пожелавате, защото мечката, като играе в съседния двор, може да дойде и във вашия!
43
15
 
10
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 40Tazi rusia za koaito govorish otdavna ia niama :D
42
1
 
32
 
! Отговори
пияният преди 10 години
Не са ли вече откровена гавра такъв вид "доказателства"?Не бяха ли същите "доказателствата" и при нападението на Ирак?Не е ли смешно,нашата *** да "осъжда" ситуацията в Сирия,на,представете си смеха,"заседание на съвет по сигурността".Сякаш нещо зависи от нашите смешници.Ами,те просто чакат от Вашингтон да им подсвирнат,за да предоставят "военните си съоръжения",сякаш освен задниците си, имаме други такива съоръжения.***,като пушечно месо.Егати "съоръженията".
41
2
 
29
 
! Отговори
ЧИРПАН преди 10 години
Няма нишо интересно в реакцията на щатите. Те знаят, че това е предизвикано. И знаят, че ако махнат Асад ще дойде ал кайда ... въпроса е, че са затънали до гуша в в дългове и единствено война ще им помогне малко.
40
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало, швабите и турчулята, отдавна не сте яли руски бой?! Скоро ще се наситите!
39
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що да не им помогнем, може с "приятелски огън" да им помогнем. За съжаление можем да им хвърляме само камъни и дърве, И ДУМИ ! Колкото пъти сме били срещу Русия, толкова пъти сме яли фалоса, да не кажа к.ура!
38
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Германия изчаква и това е най правилния ход. Нека сега да се разбере кой и защо е използвал химическо оръжие. Ще се изкефя ако подкрепят хипотезата, че бунтовниците са я използвали за да провокират Асад!Реакцията на САЩ ще ми е много интересна, а на Израел още повече!
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички войни са били финансирани от един източник на пари. На него не му пука коя от двете стани ще победи защото при двата случая печалбата от лихвата е негова.Кой ли е той ?
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво научихме от статийчето:Германия безз ООН няма да участва. Все едно слушам Путин.Значи немците нещо се *** с НАТО.Тогава ний що се натискаме.
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта не е Сирия, а Иран. Американците ако се нанесът в Сирия, следва да нападнат Иран! На никой не му пука за мирните граждани, водят си тяхната политика и лошото е, че завличат ООН!Събудете се !!!
34
5
 
8
 
! Отговори
Адам преди 10 години
От Арабите може да се очакава само онова което са научили от евреите,. Нали имат един общ баща Аврам /Ибрахим/ и двама кръвни братя Исак и ИсмаилЕдин въпрос към всички коментиращи актуалната тема "нова война" :Ако Путин беше президент на Америка как би постъпил ?
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гнусна работазащо се плюнчитена времето щатите дадоха на садам химическо срещу иран и се стремяха да не се разбере - ама накрая стана известно че са им поматали в химическите атакипосле го натопиха за бактериологическо ато нямло - жалко ама нефта си го гушнахаши сега е още по гнусно с такива подгласници - щом французите станаха обикновени палетаи играха първи срещу кадафи какво да говоримпък за нашите евроатлантици нямам думи - гнусни ***
32
4
 
29
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
И в тая световна война ще ни натикат от погрешната страна, пак сме с Германците, и тоя път със отпадъците на Европа - сащ, ама ние сме свикнали като се наредим след Германия, все едно сме от страната на булката, а като имаме външен министър евреин, и главно командващ със не традиционна сексуална ориентация няма начин да не сме в калта.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ах как ще се *** до ушите хам военнопрестъпниците! Ще гледаме в ютуб!