НАТО с нов ръководен пост - специален пратеник в Киев

Длъжността ще бъде постоянна, още няма име
3 юли 2024 19:23, Петър Бойчев
35
НАТО с нов ръководен пост - специален пратеник в Киев
Снимка БГНЕС

Държавите членки на НАТО решиха да изпратят специален пратеник в Киев, с което ще разширят гражданското присъствие на западния отбранителен съюз в Украйна, потвърди говорител на алианса пред ДПА.

Високопоставеният служител ще има за задача да координира политическата и практическата подкрепа на алианса на място, докато Украйна продължава да се защитава от мащабната руска инвазия, предаде БТА.

Това решение бе взето преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, насрочена за 9 до 11 юли, на която се очаква лидерите официално да приемат план, според който Алиансът за първи път ще координира военната помощ за Украйна в рамките на официална мисия, наречена Подкрепа за сигурността и обучението на НАТО за Украйна (NATO Security Assistance and Training for Ukraine - NSATU).

Засега не е ясно кой ще бъде назначен на новия пост в Киев. Допълнителни подробности ще бъдат разкрити след официалното му избиране, заяви говорителят, потвърждавайки плановете, съобщени от в. "Уолстрийт джърнъл".

НАТО има официално представителство в Киев от почти десетилетие, включително офис за връзка и център за информация и документация, които съществуват от края на 90-те години на миналия век. Наред с другото, той осъществява контактите с украинските министерства и власти и има за цел да насърчава политическия диалог и практическото сътрудничество, отбелязва ДПА.

Очакваното начало на новата официална мисия на НАТО, която ще наблюдава и за обучението на украински войници в страните от НАТО, идва в момент, когато лидерите очакват предстоящите президентски избори в САЩ.

Досега държавите членки на НАТО координираха военната помощ за Киев не чрез самия Алианс, а чрез ръководената от Вашингтон Контактна група за отбрана на Украйна. Позицията на НАТО е, че не е страна в конфликта между Русия и Украйна, отбелязва ДПА.

Но зависимостта на контактната група от координацията на САЩ накара европейските съюзници да изразят безпокойство, че тя може да се разпадне, ако президентските избори през ноември върнат Доналд Тръмп в Белия дом, тъй като се съмняват в готовността му да подкрепи военните усилия на Украйна.

Седалището на NSATU ще бъде в германския град Висбаден, намиращ се в централната провинция Хесен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от САЩ
Корупцията в Украйна може да я спъне за НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Миролюбци, сър
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е щом НАТО от 10.години реално командва в Уколандията, защото се правият на ощипани моми украинците,че Русия ги е нападнала,а те са вода ненапита
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
НАТО само показва, че войната тепърва започва.
14
3
 
3
 
! Отговори
Муци Цунки преди 2 дни
в Петък, т.е. Утре, в Обичайният ни Хотел в Брюксел - само 2ма Мъже може да се Обичат Истински!
13
0
 
7
 
! Отговори
баща ти преди 2 дни
До Пютин .... Абе какъв български чадър , Всичко е направено от МИ - 6 ! Разкриха Марков че е двоен агент и го ликвидираха , след това измислиха българския чадър , и ние понеже още не бяхме лъгани веднага се хванахме на въдицата ! Нещо подобно като атентата срещу папата , само че италианците се оказаха толкова некадърни че дори и един политически атентат не можаха да спретнат !
12
13
 
0
 
! Отговори
Дънди преди 2 дни
Ъххх как мирише на немити копейки тук! Газ пускат от всички дупки,че Украйна заминава в Европа и НАТО,а уж джуджето затова закопа Русия хахахахах. И ккво става? Русия с 4 държави съседки в НАТО и минус половин милион солдата и хиляди единици техника! Хахахха джуджето-вожд май работи за НАТО,а не за Русия. Бухаххахаха
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще разполага със складовете наличности на членовете и ще ги мобилизира според военната обстановка!
10
2
 
7
 
! Отговори
Гошко преди 2 дни
Пратете Тагаренко и Пеевски.
9
0
 
15
 
! Отговори
Айде бе преди 2 дни
Абе кой може да спре Русия на собствената и територия ? В знак на добра воля Русия даде територии на много от съвецките републики , срещу западняшкото обещание НАТО да не се доближава до границите и ! Е да ама те англо американците наяждане нямат ,не спряха да наливат пари и да подклаждат безредици , в ново образуваните държави с цел да провокират и обграждат Русия !Аз който бях откровен русофоб , след като гледам какво вършат , започнах да симпатизирам на Русия !
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Поредния чиновник на държавна хранилка. НАТО да не се притесняват за Украйна, а да гледат бай Тръмп да не им спре кранчето....че тогава ще отидат да се редят на опашка на бюрото по труда!
7
1
 
9
 
! Отговори
мак преди 2 дни
украйна - център на вселената, зеления - световен лидер. Всички работят и се раздават за тях, във войната са с 2 крака. И се страхуват, че русия ще отговори и ще ги нападне. Нормални ли са?
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А какво става с девеесе и първа, какво става с девеесе и първа? Защо всички спряха да говорят за границите от девеесе и първа. Зеленски изведнъж забрави за девеесе и първа а вика, че имало много жертви. За това ли умреха половин милион украинци?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кога НАТО ще победи Русия? Колко ще чакаме?
4
1
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 2 дни
Предложение - Тагарев, Соломон Паси, Минджев, Шаламанов, Атанасов, Кирчо, дъртака който е министър на отбраната сега. Всичките ги пращайте в Киев с еднопосочен билет.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Няма такова нещо като НАТО. Има САЩ и въоръжените сили на САЩ, а другото е само целофан за опаковка.
2
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Целият цивилизован свят с 80% БВП и най-модерните технологии е консолидиран и обединен срещу Русия която е само 1.5% БВП и икономика колкото на Португалия. До дни, дори до часове Русия ще бъде удушена както политически, така и икономически.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А какво става с контранастъплението? Защо вече никой не пише и не говори за контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?