Орбан: Мисията за мир продължава. Втора спирка: Москва

Путин и Орбан ще обсъдят Украйна на разговори
5 юли 2024 16:05, Елка Василева
53
Орбан: Мисията за мир продължава. Втора спирка: Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и унгарският премиер Виктор Орбан ще обсъдят в разговори днес в Москва конфликта в Украйна, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортера на руската държавната телевизия Павел Зарубин, предаде Ройтерс.

Още по темата
Орбан пристигна по-рано днес в Москва, броени дни след като се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, и заяви в социалната мрежа "Екс", че е на втората спирка от, както той каза, "мисията си мир".

"Мисията за мир продължава. Втора спирка: Москва", написа Орбан в социалната мрежа.

Песков заяви, че Путин и Орбан ще обсъдят Украйна и други неуточнени теми.

Визитата на Орбан привлече критики от лидерите на страните членки на ЕС и предупреждения, че той не говори от името на Европейския съюз.

Унгария прие ротационното председателство на ЕС в понеделник. Пет дена по-късно Орбан вече посети украинския президент Володимир Зеленски в Киев и сформира новата европарламентарна група „Патриоти за Европа.

„С тази среща унгарското председателство приключва, преди да е започнало“, заяви един от дипломатите на ЕС пред Ройтерс.

„Изглежда, че Унгария не е разбрала ролята си /.../ Скептицизмът на държавите членки на ЕС за съжаление беше оправдан - става дума за насърчаване на интересите на Будапеща“, каза той.

Водещият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви днес, че Орбан не представлява Европейския съюз „по никакъв начин“. Премиерът на Финландия Петери Орпо описа съобщенията за визитата като тревожни.

Орбан заяви, че признава, че няма правомощия да преговаря от името на ЕС, но че мирът не може да бъде постигнат „от удобното кресло в Брюксел“.

„Не можем да седим и да чакаме войната да свърши като по чудо“, написа той в социалната платформа „Екс“.

„Политиката на умиротворяване няма да спре" руския президент, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в отговор на решението на Орбан да се срещне с Путин.

„Само единството и решителността ще проправят пътя към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна“, написа тя в „Екс“.

Орбан пристигна по-рано в Москва, за да се срещне с Путин, като си навлече упреци от колегите си лидери от ЕС и предупреждение, че не говори от името на Европейския съюз, посочва БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Русия
"Руският свят" е както голям, така и зле дефиниран, какво да правим?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Забележете какво туловище е направил Орбан ,на някоя снимка в гръб се вижда и седалището му - огромнооооо ... В най-скоро време го чака инфаркт и най-вероятно няма да може да се радва дълго на парите натрупани от корупция
47
4
 
1
 
! Отговори
Малък праз преди 2 дни
Украйна пари няма, така, че ще се наложи да плати с нещо друго, а по-ценно от земята няма. Полша значително увеличи армията си, заради руската "заплаха". Но не вярвам да се готви за война с Русия. Виж, Украйна е друго нещо. А ВКС на РФ като доизтрепят бандеровците, полската армия ще се справи лесно с всяка съпротива. Беше много глуп.ава идея да се премахне Украйна като буферна зона между НАТО и Русия.
46
1
 
2
 
! Отговори
Малък праз преди 2 дни
Колосални суми за "възстановяването" на Украйна ще се излеят, взети от нашите джобове, разбира се. Полша вече се обяви за Хъб за разпределение на тези пари. А и даде над 300 танка на ВСУ. Всичкище се наредят на софрата да разпределат парите и според мен Орбан вече подготвя почвата. Перфвктвн е за ролята. Играе ролята на лшата вца на ЕС, но това му позволява повече свобода на действие. Така или иначе скоро ще разберем.
45
6
 
3
 
! Отговори
Малък праз преди 2 дни
Според мен Орбан е натоварен с мисия от Вишеградската Четворка - Полша, Унгария, Чехия, Словакия. Всичките без Чехия имат обща граница с Украйна и лоши спомени от безчинствата на бандеровците от ВСВ. Поляците всички знаем, че имат териториални претенции, но според мен и унгарците имат. Май мисията е да се договорят за подялбата на Украйна след краят на СВО. На всички им е ясно, че Украйна няма да остане в сегашния си вид.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Може да уреди нещицата бързо в С. Корея, извора, и Путин е мат! Веднага ще стане кротко ягънце!
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако не пийне Новичок, значи добре се справя!
42
4
 
4
 
! Отговори
ПУТИНАКА преди 2 дни
Ти мее увъжааш ли мъ или ни мъ увъжааш да съм последна дyпка на кaвaлa? A? Марш отсюда!
41
6
 
8
 
! Отговори
Голям праз преди 2 дни
Две джуджета
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
България в клуба на богатите!
39
1
 
3
 
! Отговори
Круз преди 2 дни
Мисията, невъзможна....
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това е истински лидер, занимава се с проблема. Лидерите на ЕС са безхарактерни и когато войната падне на гърба им след няколко месеца, не ми се мисли.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Путинака жъ съ убиди да е втора дyпка на кaвaлa!
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Зеленски каза, че му спира кранчето от 2025!
35
7
 
10
 
! Отговори
смеехххх преди 2 дни
Поредния путински пу дел
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Орбан е нагледен пример за Путин, до къде може да стигне велика империя, от прекомерна лакомия!
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Трета спирка С Корея
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Орбан доста задлъжня за газ! Трябва да лавира!
31
7
 
6
 
! Отговори
Пфф преди 2 дни
Визитата на Орбан в Москва е изцяло съгласувана със САЩ. Орбан е пратен там от САЩ. Да не си мислите, че лидер на малка държавица може да си прави каквото му скимне? Ставате смешни ако си мислите, че Орбан сам е инициирал срещата или сте под 18 годишна възраст и нямате никакъв житейски опит.
30
5
 
6
 
! Отговори
Айде бе преди 2 дни
Тия от Европа , още не са им заповядали отвъд океана , да говотят за мир !
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Само че емисарът на тази мисия за нищо не става, защото е калпав.