Главчев участва в Швейцария в първата среща на върха за мир в Украйна

Форумът се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия
15 юни 2024 07:51, Елка Василева
65
Главчев участва в Швейцария в първата среща на върха за мир в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиерът Димитър Главчев заминава за Швейцария, където ще участва в първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Срещата ще се проведе в швейцарския курорт Бюргенщок. След нея Димитър Главчев заминава за Брюксел, където ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз.

Форумът, организиран от Швейцария и Украйна в Бюргенщок, се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия, както и да определи ясна пътна карта на основата на Устава на ООН, международното право и принципи на „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски. България участва в четири от съответните работни групи на инициативата – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия.

Основните фокуси на срещата се очаква да бъдат формиране на общо разбиране и консолидиране на единен подход сред възможно най-много държави, осигуряване на платформа за дискусии на високо равнище относно рамката на бъдещ мирен процес за Украйна, като за първи път ще се обсъди на най-високо политическо ниво как Русия може да бъде включена в него.  

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет на 17 май. По този повод служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Швейцария Раймонд Фурер.

След визитата в Швейцария премиерът Димитър Главчев заминава за Брюксел, където на 17 юни, понеделник, ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз. На нея държавните и правителствените ръководители ще обсъдят институционални въпроси след провелите се избори за Европейски парламент, съощиха още от пресслужбата на кабинета.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Тоя прост преди 2 дни
Човек не участва. Той присъства.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защо не главо защо ????Няма как да разрешиш това което иска Путин .Свърши нещо полезно в бг ,не се бутай между шамарите !!!!!!
58
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 2 дни
Това е среща за продължаване на войната, а не за мир!
57
0
 
3
 
! Отговори
Разликата преди 2 дни
Между Главчев и Остин е само в цвета на кожата!
56
0
 
3
 
! Отговори
Тоя невежа преди 2 дни
До кога ще ни излага! Борисов, това че си *** сам си го призна, ама това е болест, да се обграждаш с по- прости за да изпъкнеш! Бойко Рашков е същият комплексар! Абсолютно доказано.
55
1
 
3
 
! Отговори
Швейцария преди 2 дни
Поредна възможност Зеленская да се изфука с новите си диаманти и парижки шик
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Циркаджии. Пак ще видим свлечената мycypa на Зеления, застанал настрана в roвнянuтe си дрешки.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Turizam za eftin orajeen panair...BG orajeini rabotnici iskat oste mnogo trudov staj v rbg...bnb iska da specheli oste mnogo bankovi taksi za plateni orajeini dostavki, zaplati na orajeini zlatni rabotnici, pechalbi na orajeini BG semeini barutchievi, pushkarovi, nojarovi, tihchevi, glushkovi, domuzchievi farma firmi...zlatni, jelezni, stomaneni minki...Kato i progres v pogrebalnoto BG delo i proizvodstvoto na darveni kovchezi, zlatni krastove, srebarni ikonki...
52
1
 
4
 
! Отговори
Велес преди 3 дни
Смешници.... Натовски изгъзици....
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Hich da ne se vrasta v rbg, ako nema pari ot bruxel po plana za vazstanoviavane ot pandemiata. Ili kato se varne bez parite i vednaga v pazardjik v zatvora v tamna kilia.
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Това вече не е и цирк. Омръзна на милиони хора. Какви мирни конференции, с кого? Русия, държавните глави на Китай и САЩ липсват. Единствената легитимна власт в Украйна- председателят на Върховната рада в Украйна - също няма да е там.Ще надраскат декларации и ще ги дадат на Путин, и той ще ги изпълни ли?!Вчера той каза- ето ви предложението ни за мир, отхвърлиха го. Днес руснаците говорят- следващото предложение ще е капитулация на Украйна.
49
0
 
12
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 3 дни
Главоча не участва,той присъства!
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Барабар Петко с мъжете. И какво като участва ?? Какво прави изобщо там ?? Кафе с кроасан ли пие, швейцарските крави ли разглежда, или е на курорт ?? За това ли плащаме ние данъкоплатците ?? За безмислени воаяжи по луксозни дестинации...???
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Главаначев във Швейцария. Звучи като виц!
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Че за България кой си мисли)освен да бъдат слуги на сащ ЕС и Украйна ,който видяхме Путин иска мир,но зенения наркоман ,се дърпа ,че разчита на още милиарди от ЕС и сащ ,но скоро и от там че го одрежяр като президент стане Тръмп ,няма по алчен от Зеленски хем че му останаха само за мобилизация бабички и старци ))
45
1
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 3 дни
ПОРЕДНАТА ПОРЦИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЗОР !!!
44
0
 
14
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 дни
Путин вчера предложи план за мир - изтегляне на Украйна от новите региони на Руската федерация, неутрален и безядрен статут, демилитаризация и денацификация. Но не вярвам скоро САЩ и сателитите им да го приемат. Последната дума все пак има украинският народ. Украинците загиват на фронта в една война, която Украйна не може да спечели. ........................ А колкото до Главчев, той е в Швейцария, само за да го видят че е там.
43
0
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
Поне ще се разходи и надявам се нищо да не стори.
42
0
 
15
 
! Отговори
БАРАБАР ПЕТКО преди 3 дни
С МЪЖЕТЕ !
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Е щом Главчев е бил там, защо казвате, че Русия не е имала представител?