"Снежния леопард" ген. Сирски – новият главнокомандващ украинската армия

Той е една от ключовите фигури на украинските сили
9 фев 2024 13:53, Елка Василева
161
"Снежния леопард" ген. Сирски – новият главнокомандващ украинската армия
Снимка: архив, БГНЕС

Генерал-полковник Олександър Сирски, който е начело на украинските сухопътни сили от 2019 г., бе назначен за главнокомандващ въоръжените сили близо две години след началото на войната срещу Русия. Той заменя Валерий Залужни.

Още по темата

Ройтерс посочва някои факти за Сирски, една от ключовите фигури на украинските сили още от началото на пълномащабната руска инвазия.

Ранни години

Сирски е роден през юли 1965 г. в руската Владимирска област, която тогава е част от Съветския съюз. Той живее в Украйна от 1980 г. Както много други негови връстници в украинските въоръжени сили, той учи в Москва – във Висшето военно командно училище. Мнозина от онези, учили с него, сега са руски командири. Той се дипломира през 1986 г. и служи пет години в съветската артилерия. Някои военни анализатори смятат, че тактиките му на бойното поле отразяват йерархичната му съветска подготовка.

Снежния леопард

Сирски пое ръководството на украинските сухопътни сили през 2019 г. Преди това той командва украинските войски, сражаващи се срещу подкрепяния от Москва бунт в Донецка и Луганска област в Източна Украйна, избухнал през 2014 г. Тогава получил и позивната си "Снежния леопард".

Най-големите победи

Някои от най-големите победи на Украйна по време на пълномащабната инвазия на Русия бяха постигнати под командването на Сирски. Той бе начело на успешната отбрана на столицата Киев в началните месеци и през април 2022 г. получи званието Герой на Украйна – най-високото в страната. През юли 2022 г. Сирски планира и ръководи мълниеносна контраофанзива, която изтласка руските войски от град Харков и отвоюва обширни територии в източната и югоизточната част на страната.

Бахмут

В началото на миналата година Сирски бе начело на украинската отбрана на град Бахмут в източната част на страната, където бяха убити хиляди войници от двете страни в една от най-кръвопролитните битки във войната досега. Някои военни анализатори поставиха под въпрос дали си е струвало да бъдат убити и ранени толкова много хора в битката за опустошения град. Сирски заяви, че упоритата украинска отбрана на Бахмут е нанесла вреда на цялостните военни усилия на Русия, като е задържала на това място наемническата група "Вагнер".

Бойният дух на войниците

Сирски заяви, че приоритетът му е бойният дух на войниците му, с които той редовно се снима при посещения на фронта. Той каза пред западни медии, че спи по четири часа и половина на нощ и разпуска с посещения във фитнес. Сирски е женен и има двама синове.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
.украйна НАТО бг правителства и политици европейски всичко има край
100
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добра рокада. Леопардът показа какво може. Голташка Русия нахлу към Киев със 130 000 души, които се разбягаха и бяха направо погромени за ден и половина. Това бе и целта на СВО- "в Киев за 3 дни". Да, ама не. Сега буквуваме на 10км от границата и около Адвеевка. Толкоз за "втората в света". Сбирщина водкажии, от които 1м вече измряха или бяха осакатени.
99
3
 
11
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 6 месеца
Офицери и войници от ВСУ са против това уволнение .Нямат доверие на Мисирски. Фронта ще се разпадне и то съвсем скоро. 1-2 седмици МАКС !! И без това положението им е плачевно.
98
5
 
5
 
! Отговори
до 99 преди 6 месеца
СССР и Русия са 2 различни неща, бедняко! Според приятеля ти Путин и всички бедни ТКЗС-ари у нас (най-неграмотните) ние сме също част от СССР.
97
4
 
10
 
! Отговори
Още едно преди 6 месеца
Доказателство, че Путин не лъже като казва че украинците са руснаци, даже и Сирски е такъв дето ще ги води.
96
0
 
3
 
! Отговори
ПХА ХА ха преди 6 месеца
ПХА ХА ХА ХА ХА ХАхаха хахаха...
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Леопард, даже снежен. Чернобилски ли е? От коте на леопард станал.
94
0
 
0
 
! Отговори
Dodo преди 6 месеца
До анонимен ***
93
0
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 6 месеца
междувременно в украинския печат: национален е-вестник в балхария пасветява обширен материал на новия главком. автор е позивна "електронен калкулятар". направа да падладейш.
92
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
До анонимен келешшизи, много слабичко днес, почвай да говориш с имена, да се не глобяваме
91
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
един вид целата новина се крепи на позивна "барс" и на съчинения по картинка колко да се хване надника, с копипаста от уикипедията, щото никой му се не занимава да преведе нормален материал. честно казано, в момента е по важно позивна "бънди" кви глупости натвори със поредните заловени за шпионаж в полза на вражеска държава
90
7
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 месеца
Залужни,Малужни,Сирски,Мисирски важното е тази война да продължи колкото може повече и в нея да има колкото може повече трупове от руска страна:):):)Ние държавите от НАТО помагаме кой с какво може и резултати има и то доста добри:):):)
89
1
 
4
 
! Отговори
ми що бе? преди 6 месеца
Ми що бе. Ми че то той Залужни не става ли ? Ми че то те едва сега след 2 години ли го разбраха, че Залужни не става?
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Генерал 200.
87
0
 
3
 
! Отговори
До 86 преди 6 месеца
Брейййй, я малко чети украински телеграм канали и после пиши простотии!
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мечката има опит с леопарди, пантери и други мачоци...
85
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен73 и вагнер от тоя голям успех за това тръгнаха към москва олгин ))) а и кантимировската дивизия нещо поизла да незбравяме
84
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Украйна прозвището му е "Генерал 200" още когато вкара в чувал към 3000 украински военни. После разгром при Бахмут два пъти - веднъж при руската атака и после при украинската контраатака. Та не знам какъв леопард сънувате и явно не четете достатъчно!
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Отбраната на Киев? бухахахахахаха Отбраната на Бахмут? бухахахаха
82
0
 
4
 
! Отговори
всичко на кайма преди 6 месеца
Сырский начал переброску резервов к Авдеевке, так как пообещал Зеленскому удержать город. Новый главком ВСУ Александр Сырский пообещал Зеленскому удержать Авдеевку любой ценой и уже начал перебрасывать имеющиеся резервы к городу. В отличие от Залужного, Сырский полностью согласен с решением офиса президента удержать город.