Опасно близо: "Рецепта за криза" между Русия и САЩ по периферията на война

Коментари за инцидента с американски дрон над Черно море
Обновена: 15 мар 2023 12:06 | 15 мар 2023 12:06, Елка Василева
254
Опасно близо: "Рецепта за криза" между Русия и САЩ по периферията на война
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ заявиха, че руски военен самолет е свалил американски дрон над Черно море, а случаят представлява първият известен физически контакт между армиите на двете страни от началото на войната в Украйна, пише в. "Ню Йорк таймс".

Още по темата
Според в. "Уолстрийт джърнъл" инцидентът подчертава какви са предизвикателствата от една страна във връзка с оказването на подкрепа за Украйна, а от друга страна във връзка с избягването на евентуално "непреднамерено изостряне" на ситуацията, както предупреди Вашингтон.

Сблъсъкът показва колко близо действат САЩ и Русия по краищата на една военна зона, макар да се стремят да не се стига до инциденти, които могат да разпалят напрежение между тях и да доведат до разрастване на конфликта, отбелязва изданието.

Инцидентът вероятно още повече ще обтегне отношенията между Вашингтон и Москва, коментира в. "Вашингтон таймс".

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета "Су-27" са се опитали да прехванат американски дрон "Ем Кю 9 Рийпър", летял в международно въздушно пространство над Черно море. След изливане на гориво върху дрона, очевидно с цел той да бъде изваден от строя, един от руските изтребители е ударил витлото на безпилотния летателен апарат, което е принудило неговите оператори да го свалят в морето, заради което представители на американското министерство на отбраната обвиниха руските пилоти в "опасно и непрофесионално поведение", посочва изданието.

Руското министерство на отбраната отрече да е имало какъвто и да е контакт между изтребител "Су-27" на военновъздушните сили на Русия и американски дрон "Ем Кю 9 Рийпър", разбил се в Черно море вчера, настоявайки, че безпилотният самолет е паднал сам, посочва в. "Гардиън".

Авиация и военноморски съдове на Русия и НАТО, пилотирани или безпилотни, във всеки един ден се движат в близост едни до други около черноморското крайбрежие на Украйна, а това е образно казано "рецепта за криза" между суперсилите по периферията на война. Залозите се повишават от факта, че и двете страни имат хиляди ядрени бойни глави като оръжие за действие в краен случай, а рисковете значително се увеличават от безразсъдно поведение, коментира изданието.

Сегашният инцидент е по-сериозен от предишни близки срещи между руска и американска авиация, защото е довел до сблъсък и падане в морето. Това струва на САЩ машина на стойност около 32 милиона долара и постави началото на надпревара кой ще стигне пръв до отломките в Черно море. Ако руснаците стигнат първи, това ще бъде предимство от разузнавателна гледна точка, което ще позволи на техните специалисти да проучат летателния апарат, отбелязва вестникът.

Според командира на Корпуса на морската пехота на САЩ генерал Дейвид Бъргър подобни сценарии като свалянето на този дрон са едни от най-големите поводи за безпокойство за американската армия, защото те могат да предизвикат непредсказуеми събития. Той каза, че този въпрос буди безпокойство и в Тихоокеанския регион. Всъщност последният път, когато американски военен самолет беше замесен в подобен сблъсък, беше край бреговете на Китай през април 2001 г. Тогава американски самолет "И Пи 3" беше ударен от китайски изтребител прехващач. Китайският изтребител се разби в морето, а американският шпионски самолет трябваше да извърши принудително кацане на остров Хайнан, което предизвика дипломатическа криза, посочва "Гардиън".

Свалянето на скъп дрон над Черно море е едно нещо, но унищожаването на летателен апарат с екипаж и загиването на пилоти или принудително кацане на вражеска територия насред война би довело до много по-опасна ситуация с натиск върху други страни да предприемат твърди действия, коментира изданието.
(БТА, Илиян Могиларски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 226 преди 1 година
Пич много си ентелигинтен нещо ще вземеш да накараш Путин да вдигне бялото знаме и да се предаде . Цялата военна мощ на Русия вече е разгадана от един фалшив дрон на когото мястото му не е в руски териториални води и с право е свален за храна на рибите.
202
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаква руски дрони около Флорида или Тексас за да видим американската реакция!
201
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дронът изпълни своята задача.Засне честотите на руската ПВО.НА самолетите а това включва.Честотите за насочване на оръжията гласови и цифрови.Телекоманди и канали за разговор.Предполагам че и ЗРК са били включени и те са дали своето местонахождение честоти както на ЗРК-комплексите така и СРЦ.Ние сме царе на врявата.Не вярвам да са работили в режим на пълно радиомълчание.После е бил унищожен по команда от земята.Изобщо красива картинка.Китайците по този начин прецакаха американците с балоните.
200
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам само един въпрос - истинската руска армия дойде ли или още я няма?
199
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До. 999 18000 аз съм изпуснал една нула.Това е твърдението на Мосад.Тук беше писано ,че руснаците загуби убити и ранени е между 40-60000,а за Вагнер пишеше че са 30000 като от тях са убити 9000 и 90% са затворници.Което съвпада с това на Мосад като бройка
198
6
 
4
 
! Отговори
999 преди 1 година
До Анонимен 225. Ти наистина ли вярваш , че руските жертви са 1 800 ???. Незнам от МОСАД кога са ти звънели да ти докладват за жертвите в Украйна, но да повярваш, че нападащата страна е дала 1 800 жертви , а бранещата се 157 000 граничи с тотално невежество. На такива като тебе утре като им кажат по Пьервий канал , че Путин е кацнал на Слънцето, ще проглушите форума как това е 100% истина и е напълно възможно стига да е през ноща. Не мога да се изтезавам повече с безмислен разговор. Лека нощ.
197
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 999 Това за загубите го дъвчете винаги и тук статии за това.Не вървиш.
196
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 999 Е според Мосад руските безвъзвратни загуби за почти една година са малко над 1800,а украинските са 157000..Не Дей да пишеш глупости.
195
3
 
3
 
! Отговори
999 преди 1 година
До Анонимен 222. Ти имаш ли идея каде е Киев и каде е Северодонецк ???. Ти как мислиш тия с танковете по улиците на Киев и околните градчета и въздушните десантчици около Киев дали са оцелели. Тия няколко стотин танка дето украинските селяни ги дърпаха с трактори в околностите на Киев, кво ли е станало екипажите ? Тие дето пушиха на крайцера Москва и те сигурно са безсмъртни, или тия в Чернобаевка дето 5 пъти ВСУ ги изгърби по един и същи начин. Смени канала на ТВ и може и да видиш истината.
194
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 999 Не пиши глупости на човек ,който разбира повече от теб от военни работи.
193
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 999 Добре,а там при Киев и всичко останало Колко дни се водиха битки ,а .И след това с какво я спря украинската армия руската.Като всички са измрели според теб що не продължихте към Северодонецк и Лисичанск.Как стана така,че не само ви спряха ,ами и месеци наред ви задържаха,а мобилизираните даже ги изчакаха до декември,а.Това не с тава със измряла армия клоун.Това,че руснаците отстъпиха не означава,че си ги избил щото нямаше да има с какво да те задържат.
192
2
 
2
 
! Отговори
999 преди 1 година
До Анонимен 220. Е па казал съм. Киев, Лиман, Херсон, Изюм , ако не стига мога да напиша и други.
191
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 999 Я кажи къде точно умря руската армия в кое направление от фронта
190
7
 
3
 
! Отговори
999 преди 1 година
Новата опорка на копейките "ми тя руската армия не участва в Украйна". Пичове руската армия умре или както вие казвате, руската армия се прегрупира . 60 км танкова колона при Киев се "прегрупира", елтните десантни части дето атакуваха летищата около Киев се "прегрупираха" , крайцера Москва се "прегрупира", руската армия при Лиман, Херсон и Харков се прегрупира, ако по ви харесва термина "отстъпи на стратегически позиции" може и така да се каже. В моя квартал на това му викаме паническо багство.
189
9
 
3
 
! Отговори
БайАмед преди 1 година
До баща ти И какво от това?Аз съм Българин повече от тебе,руска под...лодлого.Цялото семейство ще защитаваме България от тия руски твари.И сигурен съм,че ако утре стане война,вие,русофилите,ще вдигнете ръка и оръжие на българите,че да угодите на москалите.Аз така или иначе друг Дом нямам.Длъжен съм,да опазя този,в който живея,чист и непокътнат от мазни и мръсни ръце,а ти си ближи руски зад...ници и живей в годините на БКП.
188
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 215 И къде е тая първа сила в света,а само ти не си разбрал, че руската армия почти не участва в Украйна.
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 213 Ами правят си ,каквото си поискат бе клоун.Айде да видим пък как точно ще падат руските самолети като няма с какво да ги свалиш или ще правиш като вятъра и така може да се надяваш да ги свалиш.
186
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите май забравихе коя е истинската първа сила в света? А "великата" руска армия се оказа втора по сила, ама само в Украйна.
185
2
 
8
 
! Отговори
баща ти преди 1 година
До БайАмед Нали синъ ти и ти ще сте на първата бойна линия защото сме в НАТО , и тогава Русия едва ли ще ви щади както сега щади укрите ? Пффуу аман от ..чалници в тази държава !
184
1
 
10
 
! Отговори
Айде бе преди 1 година
Само така , каква работа има американски дрон в Черно море ? Черно море е за държавите които живеят около него ! Ако има руски дрон около бреговете на САЩ ,също веднага сваляне !