Опасно близо: "Рецепта за криза" между Русия и САЩ по периферията на война

Коментари за инцидента с американски дрон над Черно море
Обновена: 15 мар 2023 12:06 | 15 мар 2023 12:06, Елка Василева
254
Опасно близо: "Рецепта за криза" между Русия и САЩ по периферията на война
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ заявиха, че руски военен самолет е свалил американски дрон над Черно море, а случаят представлява първият известен физически контакт между армиите на двете страни от началото на войната в Украйна, пише в. "Ню Йорк таймс".

Още по темата
Според в. "Уолстрийт джърнъл" инцидентът подчертава какви са предизвикателствата от една страна във връзка с оказването на подкрепа за Украйна, а от друга страна във връзка с избягването на евентуално "непреднамерено изостряне" на ситуацията, както предупреди Вашингтон.

Сблъсъкът показва колко близо действат САЩ и Русия по краищата на една военна зона, макар да се стремят да не се стига до инциденти, които могат да разпалят напрежение между тях и да доведат до разрастване на конфликта, отбелязва изданието.

Инцидентът вероятно още повече ще обтегне отношенията между Вашингтон и Москва, коментира в. "Вашингтон таймс".

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета "Су-27" са се опитали да прехванат американски дрон "Ем Кю 9 Рийпър", летял в международно въздушно пространство над Черно море. След изливане на гориво върху дрона, очевидно с цел той да бъде изваден от строя, един от руските изтребители е ударил витлото на безпилотния летателен апарат, което е принудило неговите оператори да го свалят в морето, заради което представители на американското министерство на отбраната обвиниха руските пилоти в "опасно и непрофесионално поведение", посочва изданието.

Руското министерство на отбраната отрече да е имало какъвто и да е контакт между изтребител "Су-27" на военновъздушните сили на Русия и американски дрон "Ем Кю 9 Рийпър", разбил се в Черно море вчера, настоявайки, че безпилотният самолет е паднал сам, посочва в. "Гардиън".

Авиация и военноморски съдове на Русия и НАТО, пилотирани или безпилотни, във всеки един ден се движат в близост едни до други около черноморското крайбрежие на Украйна, а това е образно казано "рецепта за криза" между суперсилите по периферията на война. Залозите се повишават от факта, че и двете страни имат хиляди ядрени бойни глави като оръжие за действие в краен случай, а рисковете значително се увеличават от безразсъдно поведение, коментира изданието.

Сегашният инцидент е по-сериозен от предишни близки срещи между руска и американска авиация, защото е довел до сблъсък и падане в морето. Това струва на САЩ машина на стойност около 32 милиона долара и постави началото на надпревара кой ще стигне пръв до отломките в Черно море. Ако руснаците стигнат първи, това ще бъде предимство от разузнавателна гледна точка, което ще позволи на техните специалисти да проучат летателния апарат, отбелязва вестникът.

Според командира на Корпуса на морската пехота на САЩ генерал Дейвид Бъргър подобни сценарии като свалянето на този дрон са едни от най-големите поводи за безпокойство за американската армия, защото те могат да предизвикат непредсказуеми събития. Той каза, че този въпрос буди безпокойство и в Тихоокеанския регион. Всъщност последният път, когато американски военен самолет беше замесен в подобен сблъсък, беше край бреговете на Китай през април 2001 г. Тогава американски самолет "И Пи 3" беше ударен от китайски изтребител прехващач. Китайският изтребител се разби в морето, а американският шпионски самолет трябваше да извърши принудително кацане на остров Хайнан, което предизвика дипломатическа криза, посочва "Гардиън".

Свалянето на скъп дрон над Черно море е едно нещо, но унищожаването на летателен апарат с екипаж и загиването на пилоти или принудително кацане на вражеска територия насред война би довело до много по-опасна ситуация с натиск върху други страни да предприемат твърди действия, коментира изданието.
(БТА, Илиян Могиларски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Какво толкова лошо написах,че веднага ме изтрихте бе другари?Само си водя статистика:):):)
122
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"рецепта за криза" между суперсилите. Голямо ласкателство за "суперсилата" Русия. Русофилите трябва да почерпят по тоя случай.
121
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние, какво имаме против а Турция и Гърция! Освен насъскване от руснаците да разделят и владеят балканите! Използват ни, като маша!
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ...131 Прочети коментара под теб на НАТО САТАНАТА. Един път да съм съгласен с него. Синтезирано и точно, какво правят руснаците с втората по численост армия в Европа. Иначе за пет дена да са и прегазили. Като няма армия и паравоенни формирования, няма проблем.
119
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дачо --- След като толкова си учил история, кажи колко пъти Англия е била на наша страна? Дай пример. Винаги е била зад Гърция и Турция и винаги против нас. Хайде да не мерим заслуги. Какво правил Станислас Греам Бауер Сенклер или Хидает паша - британски офицер и дипломат през 1878г. в Родопите?
118
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дачо 127Леко си се объркал. В учебниците ни по история пише, че руснаците са ни освободили от османско владичество и монархо-фашизма. От други източници знам истината за тези събития. И сега знам истината за случващото се в Украйна, Грузия, България, ЕС, Сирия, Тихия океан и т.н. Въпреки дезинформацията с което ни заливат ***. Някои изпуска контрола над Света и става нервен и агресивен.
117
3
 
20
 
! Отговори
тоя паднал дрон преди 1 година
Тоя дрон им добре дошъл на американците да маскира новините за падащите банки !
116
3
 
30
 
! Отговори
АКО то... преди 1 година
Еми, ако влезеш в бърлогата на мечка - "опасно близо", може да ти отхапе главата! Краварите обаче ще кажат че мечката е виновна, нали американофилчета?
115
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да стане за Русия сме! Точка
114
22
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
Русия с държава като Украйна, която няма нито оръжия или някакви системи за защита, успешно се отбраняват от руските войски, а за НАТО или с Америка изобщо няма да има шанс, освен ***.лер да използва ядрени оръжия, което ще сложи край на планетата Земя, но за щастие това няма да се случи.
113
3
 
23
 
! Отговори
Нато Сатаната преди 1 година
Е да попитам - Как може да се унощожат 500 000 украински нацисти??? Ако превземеш окраина - тая паплч остава жива... нооооо ако продължиш военната операция - целата е напълно постижима. При това никой копче не може да ти каже ... хахаххаха
112
2
 
17
 
! Отговори
лай от под леглото преди 1 година
Д абяха включили транспондера - руснаците нямаше така да реагират!
111
20
 
9
 
! Отговори
Дачо преди 1 година
Много обичате Раша, ама сте пропуснали часовете по история. Проверете след освобождението(и пак не е защото сме "братски" народ)...колко пъти Раша е заставала на страната на нашите врагове...ама няма кой да я учи таз история...знаем само пропагандата
110
5
 
8
 
! Отговори
Нормален чУек преди 1 година
Да пускат бомбите и да се приключва, че ми писна с тая немотия
109
6
 
25
 
! Отговори
Приказки преди 1 година
Едни пишат, че рушкия самолет се изпикал върху дрона, други пишат че го пернал по задните части с пръсти за да не се изцапа. Истината няма да ни кажат. Но важното е посланието и всички го разбират. Второ послание няма да има.
108
5
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
До Сата НАТО: само много заблуден или добре платен може да напиша такова нещо.
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 120 - Аааааа, баш ))))
106
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107 - Чети бре! Бяха изложени образователни факти в тия коментари тук, чети... Не схвана ли тактиката на размотаване на врага от страна на Вагнерци и другите руснаци в Донбас, докато се произведат в Урал нужните количества от нужните ракетки, след което т.нар. спец.операция ще приключи за броени минути )))
105
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е в бозата ,Америка,чии го търси в Черно море ?
104
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малкият ми син веднъж се опари на печката, оттогава я заобикаля. Колко тона интелект са необходим на САЩ да проумеят, че Черно море е много далеч от америка и много близо до Русия.