Какво се случва с мъжете, пленени от Русия, в "Азовстал"?

Съпругите им са притеснени, че животът им е въпрос на политическа битка
Обновена: 8 юни 2022 15:02 | 8 юни 2022 15:02, Нели Христова
217
Какво се случва с мъжете, пленени от Русия, в "Азовстал"?
Снимка: БГНЕС

Последният път, когато Наталия Зарицка чува гласа на съпруга си, е на 17 май, когато той се обажда, за да й каже, че на него и на неговите събратя е наредено да се предадат на руснаците.

Той е сред последните оцелели защитници на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол - последният бастион на украинската отбрана срещу руската обсада на града.

Съпругът на Зарицка й се обажда всеки ден с разкази за влошаващата се ситуация в убежището им, докато не дошла заповедта да се предаде. Оттогава настъпва тишина.

Сега номерът на мобилния телефон, от който той й се обаждал, се превърна в ключов контакт за нова група - Жени от стомана, сформирана от съпругите, майките и сестрите на мъжете, пленени от руснаците, изискващи действия от украинското правителство и света да гарантират, че техните изчезнали мъже са третирани в съответствие с международните конвенции за война.

"Украинските жени не се раждат от стомана", каза Зарицка на пресконференция в Киев миналата седмица, на която обяви стартирането на групата. "Ние се превръщаме в стомана, докато чакаме защитниците на родните си земи. Ние се борим рамо до рамо с тях, когато се борим за техния живот и свободата им."

В страната, обединена зад президента Зеленски след руската инвазия, членовете на "Жените от стомана" са рядък глас на несъгласие. Те пътуваха в чужбина по време на обсадата на "Азовстал", за да разговарят с лидери от папата до президента на Турция Ердоган за евакуирането на мъжете им .

Формирането им като политическа сила е подобно на това на Комитета на войнишките майки на Русия - един от малкото останали в страната гласове на несъгласие, способни да организират натиск върху президента Путин. "Бяхме помолени да мълчим, за да не влошаваме нещата", казва Тетяна Хорко, сестрата на Сергей Хорко, украински морски командир. "Но не бива да се мисли, че историята на героите на "Азовстал" е приключила. Те имат нужда от подкрепа, трябва да бъдат върнати у дома."

Женевските конвенции диктуват строги правила за третиране на военнопленниците, включително правото на Червения кръст да ги посещава и да предава комуникация със семействата им. Единственият контакт, който жените са имали с Червения кръст, е потвърждение, че мъжете са излезли живи от Азовстал и са били отведени в контролираните от Русия райони на Украйна. Дали те остават там или са отведени през границата в Русия, където се смята, че неизвестен брой украински войници и цивилни са били насилствено преместени, е загадка.

"Бях информирана, че е регистрирано, че мъжът ми е напуснал завода "Азовстал", но нито един от въпросите ми – дали е още жив, в какво състояние е и къде е бил отведен – не е получил отговор", твърди Зарицка.

Сандра Кротевич, сестрата на първия заместник-командир на полк "Азов" Богдан Кротевич, казва, че близките нямат представа какво се случва със задържаните бойци. "Къде са, какво се случва с тях, в какво състояние са - ние не знаем“, каза тя. Тя призова Русия "да се отнася към тях с Женевската конвенция, в съответствие с международното право, както Украйна се отнася към руските военнопленници".

Украйна обаче самата наруши тези конвенции, като постави руски войници пред камерите за пресконференции и интервюта. Тя се опита да разграничи отношението си към затворниците, като създаде гореща линия за роднини, които могат да се обадят, за да разберат съдбата им. Родителите на руски войници се обявиха срещу принудителното разполагане на техните мобилизирани синове на украинското бойно поле, докато Москва е обвинена, че крие данни за жертвите и не е информирала семействата за смъртта на техните близки в битка.

Червеният кръст мълчи за неуспешните си усилия за достъп до украинците, които се предадоха в Мариупол. Според Русия става дума за около 2500 души. Тяхната съдба беше разкрита в телефонен разговор между президента на Франция Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и Путин, когато европейските лидери настояваха за размяна на пленници.

Призивът предизвика противоречия относно схващането, че европейските лидери настояват Украйна да направи отстъпки на Русия, за да сложи край на войната, нещо, което Киев категорично заяви, че няма да направи.

Много от защитниците на "Азовстал" принадлежат към батальон "Азов" - бивша дясна милиция, която сега е част от украинската армия. Кремъл използва батальона като доказателство за твърдението си, че Украйна се ръководи от неонацисти.

Руските политици предложиха заловените мъже да бъдат изправени пред съда, което накара Украйна да предприеме превантивна стъпка, и да започне да съди руски войници за военни престъпления. Жените се страхуват, че животът на съпрузите и братята им е част от политическа битка за контрол върху разказа за правата и грешките на войната.

"Нашите момчета защитаваха страната си и тези приказки за нацизъм не са нищо друго освен руска пропаганда", каза Зарицка. "Очевидно украинското правителство трябва да направи нещо, но и целият свят трябва да направи нещо по въпроса. Това всъщност е отговорност на целия свят, вече не става дума за война. Става дума за стойността на живота."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 106 Бакърите! Какво " скрита карта" могат да са тези фашисти от Азов? Само стой и гледай,как ще си ги осъди Русия като Военнопрестъпници и никой Тук няма да им каже! Тези хора от Азов имат да си плащат грехове от ДНР и ЛНР! Нищо не е забравено! Ще си платят убийците фашисти! Браво Путин! Успя!-:)))
91
24
 
3
 
! Отговори
Бакърев преди 2 години
Ясно е какво, намират се в концлагер и ги държат като скрита карта. Съдбата им зависи от изхода на войната. Ако укрите прогонят руските *** и кремълското жуже увеси нос, тогава всичко ще е ок за Азовци и ще бъдат изтъргувани за смекчаване на санкциите, ако обаче не се получи така, може да чукат камъни до края на живота си в некоя мина.
90
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да шият гоблени 50 години в затвора на лампа
89
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТОЩом ти казваш явно е така, ти най ги разбираш нещата. Само че от разказа на тази Зарицка истината за,, храбрите Азовци'' лъсна, жените им обикаляли из Европа, та чак и до Ердоган стигнали за да ги спасяват. Какво е поискал Ердоган от жените им в замяна сам се сети.
88
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става на бесилката и край
87
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАТО В ЩАТИТЕ, ДА ИМ ДАДЪТ ПО 1000 ГОДИНИ И ДА ОДАТ ДА ШИЯТ МАСКИ ИЛИ ДА КОПАТ ЗЛАТО. А МОЖЕ ДА ИМ СПРЕТНАТ ЕДНА ФИРМА АЗОВСТРОЙ И ДА БИЧАТ. ПАНЕЛКИ И ДА АСФАЛТИРАТ ШОСЕТА
86
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали са героите на "Азовсталь" или са бендеро-нацистите от "Азовсталь" ще решат руските следствени органи. Ако се докаже, че са военнопрестъпници, спукана им е работата и никой не може да им помогне. Само предалият се в плен наглобритански наемник има някакъв мизерен шанс, но от друга страна беше казано, че формулировката "предалите се ще бъдат пуснати да си вървят по домовете" важи за укрограждани, а не за наемници.
85
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какви мъже са тия дет се опитваха да се измъкнат като баби?!
84
2
 
28
 
! Отговори
Руспфил от Шипка преди 2 години
ПЪРВО : ТЕ СА ВОЙНИЦИ, УБИВАЛИ И ДЪРЖАЛИ ЦИВИЛНИ КАТО ЖИВ ЩИТ!!!! ВТОРО : - ТЕ СА ВОЕННОПЛЕННИЦИ, ПОДЛЕЖАТ НА СЪД!!!! И ТРЕТО :- НЕ СА,, МЪЖЕ,, , ИМА И ЖЕНИ, НАЦИСТКИ И УБИЙКИ. ТАКА ЧЕ ДУМАТА ,, МЪЖЕ,, ИМ Е МАЛКО ГОЛЯМА!!!
83
33
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Руската ифанзива при Северодонецк УМРЕ, драги зрители. В изтаз на безсилна злоба блъскат с артилерия, но напредък НЯМА.
82
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото са си посяли ,това жънат.Убиваха ,измъчваха хора и бяха велики. СЕГА КАДИРОВ И КОМПАНИЯ ИМ ОТГОВОРЯТ СЪС СЪЩОТО, БОЙ И Е.Е ДОКАТО ИМ ОТЪНЕЯТ ГЛАСОВЕТЕ И ИЗТЪРКАТ ЗАДНИЦИТЕ!СЛАВА НА РУСИЯ,СЛАВА НА ПУТИН!
81
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а га ядоха кИфтетата не реваха...
80
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виктор Орбан :''Това което се реши в Брюксел , не е добре за моя народ , няма да го приема '' !Някъде из Европата , имало и ДЪРЖАВНИЦИ , ане като фъф Бг ---клати -кУ-РЕ-ци !
79
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради един Зеленски , се е-Ва маАта на цяла европа , барабар с Англия !
78
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво пише Георги Марков , от Унгария : " Руските войни са лоши , престъпни , агресивни , а американските войни са ДОБРИ войни , И ако щатите нападнат и бомбардират Сърбия , така ли ще ревеме за тях , както за украинците '' !Краят остава за вас !
77
4
 
18
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
Kakво става с пенсиите в Бг , богатите пенсионери стават , все по-богати , а беднит стават още по-бедни , къде е пенсич от 3 600 лева , на фона на пенсии от 320 лева , при ЕДНАКЪВ ТРУДОВ СТАЖ ...????
76
5
 
25
 
! Отговори
стар чвор преди 2 години
какво се случва...ми това са нацисти, продрусани азовци..престъпление и наказание победа РусияКадировци в Кишинев и Варшава
75
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Жените от стомана" са рядък глас на несъгласие. - хахахаха. Чета и не мога да повярвам какви глупости пише в тази статия, поредните измислици премислици на Урките с подкрепата на запада. стават много смешни вече.
74
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ги предупредиха -> съд ->затвор-> за дълго. Как какво се случва?
73
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тия стоманени жени що не спряха мъжете си, да не вършат зверства, а сега ревът? А може би са им помагали? Който вади меч, от меч умира. Те това е то