На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ

Дедоларизацията върви с бавни темпове
2 юли 2024 21:46, Инна Ангелова
216
На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ
Снимка: Pixabay

Най-горещото нещо в глобалната икономика е стара класика. Този любимец на пазара се радва на завиден растеж и засмуква капитали от цял свят. Той притежава оживен пазар на труда и валута, която не е просто запас от стойност, но все повече се възприема като възходящ стратегически актив. И това не е Китай от миналото.

Щастливата страна са САЩ, място, за което толкова често се казва, че е на ръба на залеза поради различни причини като големите дефицити, еврото и привидно неумолимото изкачване на Китай към икономическо надмощие. Многобройни заплахи се провалиха или се оказаха преувеличени. Не може да се отрече, че през последните няколко години се наблюдава голяма промяна в начина, по който се оценяват относителните силни и слаби страни на двете. Засега икономиката на САЩ е в добро състояние, както показват няколко нови доклада. Може би най-голямата заплаха не идва отвън, а отвътре.

Терминът де-доларизация е модерен през последните години. Това е съдържателен начин да се опише разочарованието от долара, отчасти поради санкциите срещу враговете на Вашингтон. Гледано цинично, това е наследник на обезценяването на долара, лозунг на консерваторите в годините непосредствено след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc., когато Федералният резерв предприе масови облекчения. Сривът на долара не се случи тогава и не се случва сега, според данни на Международния валутен фонд.

САЩ привлякоха почти една трета от инвестициите, преминали през границите след избухването на пандемията, значително увеличение от средното ниво преди Covid от 18%, показват данните на МВФ. Делът на Китай се понижи до 3%, малко по-малко от половината от това, което беше през десетилетието до 2019 г. Това съвпада с данните от Пекин: Чуждите инвестиции се забавиха за четвърти месец през април и са намалели с 36% спрямо същия период година по-рано.

Някога процъфтяващата индустрия, която изготвяше графици кога Китай ще изпревари САЩ, замлъкна. В голям глобален преглед Capital Economics предвижда, че САЩ ще бъдат доминиращи за известно време. Тази преценка се основава на първостепенната роля на долара, размера и обхвата на капиталовите пазари в САЩ, изобилието от природни ресурси и, във време на намаляваща раждаемост, стабилно разширяване на работната сила.

Възможно ли е това заключение да се стигне по всяко време? Напълно възможно, но жизненоважните съставки са водеща позиция в изкуствения интелект и повторно потвърждение на финансовата мощ. „Ако погледнете само чистото икономическо господство, Китай не се е доближил до САЩ и не смятаме, че някога ще го направи“, ми каза Дженифър Маккеоун, главен глобален икономист на фирмата. „Има голяма промяна в мисленето около това. Икономистите стигат до мнението, че моделът на Китай просто не е устойчив."

Цялата статия може да четете на
Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от САЩ
Синът на Байдън съди Fox за уронване на престижа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
5
 
! Отговори
*-* преди 4 дни
Обърнети си спестяванията в Юани и си продавайте имотите в Юани . Когато това стане тогава ще говорим за де-доларизация другото е чесане на езици.
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
С такива лукови глави в Белия Дом и Федералния Резерв, никак ама никак няма да им е трудно!
155
1
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 дни
До Петър 160 Написал си голяма глупост. Айде бегай.
154
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А, трудно! След 10-ина години 85% от всички плащания в Света ще са в новата валута на БРИКС )))
153
4
 
2
 
! Отговори
Йован преди 4 дни
Европа се скапа,Русийката охка и пъшка на фронта а в същото време Китай сложи навсякъде из страната високоскоростни влакове които хвърчат с 300 км в час....Та някой да загаси лампата вече.
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Комунистите в Китай с над 700 комунисти милиардера и огромна мизерия- на ръба на оцеляването.
151
1
 
5
 
! Отговори
Русия преди 4 дни
Русия ги запука тия за Китай са почнали да мислят.
150
6
 
5
 
! Отговори
Петър преди 4 дни
Китай във всичко са надминали ФАЩ. Само трябва повече държави да загърбят дола и ФАЩ ще останат в миналото
149
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 дни
До до 149 Как няма да ни мрази Чърчил ? Били сме съюзници на Хитлер , ама тарикати ,да не участваме във войната.Бомбондира ни и ни хвърли на СССР.
148
11
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 дни
До Анонимен 139 Това че Русия има най много ядрени оръжия ,не я прави суперсила. Къде им е икономиката , иновациите ,модерните технологии във всички области на обществения живот ?П-ри-мит-ив-ен народ който само консумира на готово.
147
11
 
6
 
! Отговори
Коко преди 4 дни
След мизерния крах на комунистически китай те започнаха новият експиримент държавен олигархичен капитализъм при еднопартийна система.Но трябва да отбележим че китайската икономика до сега се формираше на около 60% от производство и инвестиции на чужди фирми.само американските фирми в момента в китай са 5386.Но вече всичко тръгна надолу в китай.А и до сега не знам комунистическа партия да е управлявала добре.някъде по света.До сега възхода бе най вече заради чуждите фирми и изобилието от технолог
146
8
 
5
 
! Отговори
дрън-дрън преди 4 дни
света се командва от страната която има най-много природни ресурси! а това е русия! в нейната земя е цялата менделеева таблица! без суровини икономика не става - както хляб без мая!....и в момента половин европа и щатите зависят от русия!
145
10
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 4 дни
Никой не може да се е...ва със САЩ. Спират инвестициите и отказват китайските *** и Китай потъва.Повече от 100 години Запада и най вече САЩ бутат човечеството на пред. Всичко което ползваме в ежедневието си идва от там.Дори четката за зъби е измислено от английски затворник. Без Запада и САЩ развитието спира.А от руснаците само оръжие , заплахи и война.Путин не разбира с кого се заяжда.Ще го смачкат като бълха.
144
0
 
1
 
! Отговори
ароматния пръч преди 4 дни
Време е за зелева чорба!
143
6
 
4
 
! Отговори
Трезвен преди 4 дни
Дрогаре зельовци. Китай привлича най-добрите и най-много студенти. Те са двигателя на прогреса в света и всички изобретения идват от такива млади, гениални учени, работещи за Китай. Най-великите неща на света са китайски - Интернет, смартфони, компютри.... А Зелю с мобилизацията изгони 500 000 и над 200 000 убити......
142
15
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 дни
Дрогаре пyтюпитеци. Освен по-горе изброените фактори има и още един. САЩ са държавата която привлича при себе си най-брилянтните мозъци на света от всички държави с Университети като тези от Бръшляновата Лига. Те са двигателя на прогреса в света и всички изобретения идват от такива млади, гениални учени, работещи за САЩ. Най-великите неща на света са американки - Интернет, смартфони, компютри...китайците са само евтини изпълнители. А Пyтьoтo с мобилизацията изгони 300 000 млади, умни руснака. Къде отидоха според вас? :)))
141
12
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 4 дни
Китайците никога няма да се доближат до САЩ - те са жалки паяци.
140
2
 
2
 
! Отговори
Ще има ЯДРЕНА ВОЙНА преди 4 дни
ТУРЦИТЕ на ЧИНГИС ХАН то ест ИСТИНСКИТЕ ХУНИ със столица УЛАН БАТОР използвали ЧУМА твърдят източници от КИТАЙ ...........Татарите превземат Крим с ЧУМА и т.н...........МОНГОЛИЯТА ХУНСКО ТУРСКА е цели над СТО пъти по голяма от Тайван обаче НЕ Я ИСКА Си Дзин ПИН..................... Китай иска от САЩ и Великобритания да му подарят примерно ЯПОНИЯ а не някакви ЧУМА зарази като ТУРЦИЯ
139
5
 
8
 
! Отговори
Владимир Вадимирович преди 4 дни
Китай не е сам.Може да разчита на верни съюзници
138
4
 
9
 
! Отговори
Киборг Киборгян преди 4 дни
Пиндосите много отдавна дишат прахта на Китай