Ѕайдън предупредил »зраел, че ще е грешка да окупира √аза

–ешението за две държави е единствени€т начин за край на конфликта
16 ное 2023 07:52, ≈лка ¬асилева
56
Ѕайдън предупредил »зраел, че ще е грешка да окупира √аза
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

јмерикански€т президентът ƒжо Ѕайдън за€ви, че е дал на израелски€ премиер Ѕен€мин Ќетан€ху €сно да разбере, че решението за две държави е единствени€т начин за слагане край на израелско-палестински€ конфликт и че окупирането на √аза би било "гол€ма грешка", предаде –ойтерс.

ќще по темата
Ѕайдън за€ви пред репортери, че прави всичко възможно за освобождаване на заложниците, отведени от въоръжената групировка "’амас" в √аза, но това не означава изпращане на американски военни.

ѕрезидентът каза пред репортери тази седмица, че посланието му към заложниците е: "ƒръжте се там, ние идваме", което породи въпроси какво е имал предвид.

ѕомолен да по€сни коментара си, Ѕайдън за€ви на пресконференци€: "“ова, което имах предвид, беше "прав€ всичко по силите си, за да ви измъкна. »двам да ви помогна, да ви измъкна". Ќ€мам предвид да изпрат€ военни там /.../. Ќе говорех за военни".

Ѕайдън каза, че работи посто€нно по въпроса и н€ма да спре, докато заложниците, сред които и тригодишно американче, не бъдат освободени.

 атар, където "’амас" има политическо представителство, посредничи между палестинската исл€мистка групировка и израелски официални лица за освобождаването на над 240 заложници.

Ѕайдън за€ви, че "’амас" извършва военни престъплени€, като разполага военни€ си щаб под болница, повтар€йки из€влението на говорител€ на Ѕели€ дом от вторник, и изрази доверие в разузнавателните данни на —јў, подкреп€щи този "факт".

ѕрезидентът отбел€за, че »зраел е вл€зъл в най-гол€мата болница в √аза "јл Ўифа с ограничен брой въоръжени войници и не € подлагал на масирани бомбардировки.

"Ѕеше им казано ... обсъдихме необходимостта да бъдат изключително внимателни", каза Ѕайдън и допълни, че »зраел има задължението да бъде възможно най-предпазлив при преследването на мишените си.

Ѕайдън за€ви обаче, че не е реалистично да се очаква »зраел да спре военните си действи€ предвид заплахите от висши представители на "’амас" да извършат ново нападение срещу »зраел.

ѕрезидентът каза, че »зраел достав€ кувьози и друго оборудване, за да помогне на хората, и дава възможност на лекарите, медицинските сестри и други€ персонал "да се измъкнат от опасността".

¬чера »зраел съобщи, че при претърсване в болница "јш Ўифа" неговите войски са открили оръжи€ и бойно снар€жение на "’амас". √рупировката отхвърли тази информаци€ като "лъжа".

Ѕайдън е казал на Ќетан€ху, че не см€та, че войната ще приключи, преди да бъде договорено решение за две държави.

"ƒадох на »зраел €сно да разбере, че според мен е гол€ма грешка да окупират √аза", за€ви той.
(Ѕ“ј, ƒесислава »ванова)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


56
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
38
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
Ќищо не е правил долни€ дементен убиец,с неговата влагослови€ се провежда расови€ геноцид в момента.ѕука му на старчето -тои да докара до 90 в охолство-а че деца умират ми донори сър
37
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
”пс
36
0
 
5
 
! ќтговори
ѕјЌ„ќ преди 3 месеца
ƒо јнонименј когато украйна разполага военни в училища и болници кой € осъжда?
35
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
Ќе им разбирам проблемите на ти€. Ќе бих заел страна в конфликта им
34
7
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
Ќапълно подкреп€м действи€та на »зраел. ’амас се кри€т зад цивилното население на √аза като страхливци, самите палестинци ги показват и проклинат. ”ме€т джихад само срещу цивилни хора през нощта, но като дойде израелската арми€ напълниха ***.
33
3
 
3
 
! ќтговори
ћалко за политика преди 3 месеца
ƒо »стина: “ова, което си писал, е истината на »зраел. «а »зраел само израелските заложници имат значение, нищо друго. Ќо това не е път€т към мира. «а да има мир, тр€бва да има и държава за палестинците. ƒокато това не стане ще има още от същото. —рещу палестински тероризъм - държавни€т тероризъм на »зраел. ј сега √аза е затвор на открито. ѕристанище н€ма, летище н€ма, ток и вода - от »зраел, границите затворени.
32
2
 
3
 
! ќтговори
 равар ≈вроатлантик преди 3 месеца
√аза приключи, н€ма какво да се окупира.
31
4
 
8
 
! ќтговори
ѕравда преди 3 месеца
√аза, ёде€ —амари€, ¬итлеем, ц€лата столица ≈врейска ≈русалим са и тр€бва да,бъдат само еврейски, върнати на »зраел от незаконните ѕалестински окупатори - терористични исл€мски арабски групи като ќќѕ ’амас ‘етах ƒжихад јл айда »ƒ»Ћ ’избула и др. престъпници срещу човечеството, правосъдието мира и Ѕога и заслужават смъртни присъди от международен съд не само техните терорист.лидери, а всички членове и съучастници в терористичните им групи (лъжци, убийци, изнасилвачи,похитители) и унищожена ѕј
30
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
’амас съществува, защото жителите на газа € създадоха, избраха на избори и ликуваха, когато ’амас изклаха официалната палестинска власт в газа. “ам от 18 години н€ма избори и друга парти€, ама не са направили нито един протест. Ћидерът на ’амас дори за€ви, че заложниците се държат в частни къщи на 'симпатизанти'. » какво правим?”беден съм, че има араби, които не подкреп€т ’амас, но това далеч не 'една шепа хора с джапанки'.¬сички институции, министерства са техни, имат перачници на пари в ≈вропа
29
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
јрабски общности в —офи€! —амо от това тр€бва да ни светне лампичката. ƒнес все още ги наричате общности, съвсем скоро ще се чудим как ни е дошло на главата и ще се сърдим на ƒјЌ—, президент и премиер.щ, че са спали. ѕримери бол, от Ўвеци€, ƒани€ и √ермани€, до съседна √ърци€, където 'бежанци' убиха православен свещеник.
28
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
—ъществуването на хамаз не е основание за оправдание на убийствата...
27
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
»ма много политкоректни журналисти и медии които лъжат и маниполират общественото мнение по света. »ма цели агенции които наемат трролове.
26
4
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
»ма в ютюб, доста журналисти от света са вече на м€сто, досега не можеха да вл€зат, защото ’амас стрел€ха по всеки неарабин. »ма и снимано отгоре, предполагам с дрон, как един джихадист мъкне –ѕ√ и влиза в детската болница да стрел€ оттам. јбсолютно умишлено го прав€т, това не са хора наистина. ѕо египетската “¬ ћемри, н€какъв шейх ругаеше ’амас, че стрел€т от джамии, а после влизат в тунелите и остав€т цивилните да *** като мишени.
25
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
“о пък на много от лекарите в Ѕългари€ чунким много им пука за болните.
24
5
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
ƒо снощи наистина съжал€вах за лекарите и пациентите, докато н€какъв шеф на отделение доктор јхмед н€кой си, каза пред чужди журналисти: те избиват нашите бойци, н€ма да приемем лекарства от »зраел. “и лекар ли си, или талибан, на който не му пука за болните? ƒаже вече се съмн€вам, че половината в тази болница са наистина лекари.
23
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
јз не вид€х такъв репортаж но от къде знаеш че е истински а не е монтаж.
22
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
¬секи е свободен да лъже и да слага минуси както му е угодно , демокраци€.
21
5
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
Ѕолницата беше пълна с оръжи€, цели зали с никога неизползвани скенери и €мр, зад т€х имаше –ѕ√, автомати, гранати. ÷ели торби с неизползвани медикаменти, а уж н€мали. 'Ћекар€т', който 'не знаел нищо за хамас' отказа пред журналисти от —ЌЌ да приеме кувьози и антибиотици, защото им ги давали 'неверници'. јпаратура за милиони в болница, ко€то не ползваш и не знаеш, че са склад за оръжи€ тези зали. ѕълни глупости.
20
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
—толична община не е дала разрешение на арабските общности в —офи€ да протестират за клането в √аза. явно за това са гласували софи€нци и такава е софийската им демокраци€ с двойни стандарти. “ова е потрсааващо.
19
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
ѕозици€та на посочени€ в заглавието е лицемерна а той е подстрекател на всички войни по света и тр€бва да бъде съден от международната общност. ћорално отговорен е както и останалите замесени лидери в конфликти...