Адвокати на бунт срещу отказан свободен достъп до съдебни дела

Те трябва да пишат молби, ако не представляват страна по тях
22 май 2024 10:28, Стела Стоянова
18
Адвокати на бунт срещу отказан свободен достъп до съдебни дела
Снимка БГНЕС, архив

Адвокатурата въстана срещу спорно разпореждане в Софийския районен съд (СРС) адвокатите да пишат молби, за да получат достъп до граждански дела, по които не представляват страна. Висшият адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия настояват за намесата на Висшия съдебен съвет, както и на Инспектората към него, пише "Лекс".

Разпореждането на съдебния администратор на СРС гласи: "Копие на приложените по дело книжа се предоставят на адвокат, който не е пълномощник по делото, след изрична молба и разпореждане на съдията-докладчик. Предоставяне на достъп до делото се дава само на адвокат пълномощник по него (не се дава за преглед на адвокат без пълномощно от страна по него)".

Според адвокатите такова ограничение е незаконосъобразно и непропорционално. Това е "поредното посегателство върху свободата, независимостта и авторитета на адвокатската професия", смятат те.

Има куп хипотези, в които адвокат има нужда от достъп до дело, по което не е упълномощен. Например, за да се запознае с него и да реши дали да го поеме, когато проучва имот, за който има вписана искова молба, когато дава консултация дали негов клиент да участва в публична продан и т.н.

Адвокатите обясняват, че като професионални участници в работата на съдебната система имат право на достъп до всички дела точно както и магистратите. Така те имат достъп до личните данни на различни хора, но адвокатите имат същите задължения като съдиите и прокурорите - да пазят професионална тайна.

Законът за адвокатурата (ЗА) регламентира, че само срещу адвокатската си карта адвокатите имат свободен достъп и могат да правят справки по дела, да получават копия от книжа и сведения с предимство в съда, органите на досъдебното производство, административните органи и други служби в страната и навсякъде, където е необходимо.

От 1925 г. до днес адвокатите винаги са имали право да правят справки по дела, само удостоверявайки професионалното си качество, казват те. Данните на адвоката се вписват в контролния лист по всяко дело и така има яснота по всяко дело кой адвокат и в какво качество е извършил справка.

Председателят на СРС Александър Ангелов оправдава ограничението с Общия регламент за защита на личните данние (GDPR), както и на Закона за адвокатурата (ЗА).

"Правото на адвоката на достъп до лични данни не може да бъде по-широко от правото на лицето, което представлява", смята съдия Ангелов. Затова и според него само качеството на адвокат не е достатъчно основание за получаване на достъп до лични данни на физически лица, съдържащи се в делата на СРС.

Адвокатите обаче намират ограничението не само за незаконно, но и за затрудняващо работата им по проверка и проучване на дела. Освен всичко, адвокатурата твърди, че съдебният администратор няма право да издава разпореждане като това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Темида
Обвиняемият за убийството в с. Новачене остава в ареста
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Свиквайте! Иде ГерПДпСИТН...за "опозиция" ще си назначат Костя!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой знае ли къде са качени клипчетата на съдийки и прокуроки от гръцката вила на нотариуса. Че ми е мерак да ги видя без тоги. В рейса разправят че било яката работа.
15
2
 
9
 
! Отговори
пардон преди 3 седмици
Ами решението за ограничаване на правата на всеки адвокат да надзърта в което си иска дело е правилно, защото много от хората не искат да им гледат всички в делата дори и не заради нарушаване на правото за защита на личните данни, а за да не се получи и такова от чисто любопитство. Много са вече случаите на злоупотреба с личните данни. Друг такъв пример е, как застрахователни компании си унищожават след давностния срок преписките, давайки ги на вторични суровини и там ги вижда *** и пульо.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Просто ЕС, натискащ членките си, да стават по авторитарни с всеки изминал ден :)
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 4 - А после, тази седа, да бъде ползвана, за да може Иван Картофа, Петьо Динята и Стоян Крика, да пребият като животно въпросният адвокат, за да му напомнят, че срещу кмет, бизнесмен или партиец, не се върви :) ...
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Като приключи делото ще е качено в системата със заличени лични данни и да си го четат колкото искат." - Като например кои данни? Защитен сводетел ли си? Държавна тайна ли има?
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво на тях! Без това, системата ще се превърне в черна кутия.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 7 - Глупости пишеш. Освен това - ГРАМАТИКА!!
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Председателят на СРС Александър Ангелов оправдава ограничението с Общия регламент за защита на личните данние (GDPR), както и на Закона за адвокатурата (ЗА)." - ВЪН! Да бъде разкаран ВЕДНАГА!
8
5
 
12
 
! Отговори
Добра новина преди 3 седмици
Браво на СРС. В адвокатурата наистина свестните са малцина. Масово са едни мошеници с адвокатски карти, дето се имат за големи тарикати и само забъркват каши и то умишлено
7
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Каква работа има"адвокат"да разглежда дело по което Няма пълномощно,само за мръсотийй да прави,Решението на СЪДА е абсолютно правилно,пресича опити за корупция
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
е не е така , и досега като се запознава с дело адвокат , си пише имената , дата и се подписва
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 1 - първо, делото ти се разнася от доста хора, които не познаваш. 2. стана скандал, не заради адвокат, а защото съда качи лични данни на свидетел в нета 3. ако адвокат се издъни - носи професионална отговорност и можеш да го съдиш. 3. наемаш мошеник искаш да го смениш с мен, примерно, няма да поема случая без да съм се запознал с делото. няма да си губя времето да пиша молба, щото някакъв леш-пер от съда е направил гаф... примерно говоря...
4
6
 
19
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 седмици
Нещо ми убягва. Тези бунтовници искат достъп до дела, по които не са никакви. А делата съдържат една камара лични данни на множество хора - страни, свидетели, вещи лица. Изброяването е неизчерпателно. Та бунтовниците искат свободен достъп до всички тези данни, без даже да напишат някаква молба, т.е. без да оставят документална следа за достъпа. Големи тарикати са тези бунтовници:)
3
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Позицията на адвокатурата е правилна. Това е поредния опит на политически сили да влияят на съдебната система в България.
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименМОШЕННИЦИТЕ ОГРАНИЧАВАТ ДОСТЪПА ДО ДЕЛА
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много мошенници се навъдиха. Правилно е да им се ограничи малко достъпа до лична информация. Който иска да чете - пуска молба и чете. Не може по мои дела разни случайни хора които не познавам да взимат делото и да правят копия на документи с лините ми данни. Като приключи делото ще е качено в системата със заличени лични данни и да си го четат колкото искат.