Дело за руски шпионаж е спряно заради изборите

Подсъдимият е шефът на "Русофили" Николай Малинов
18 май 2024 09:00, Стела Стоянова
41
Дело за руски шпионаж е спряно заради изборите
Снимка БГНЕС, архив

Делото за шпионаж в полза на Русия, по което подсъдим е шефът на партия "Русофили" Николай Малинов, е спряно заради предсрочните парламентарни избори. Това е установила проверка на "Сега" в съдебните регистри.

Николай Малинов, който е санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" е кандидат за депутат от името на коалицията, в която участва неговата партия - "Неутрална България". В нея освен "Русофили за възраждане на отечеството" са и Комунистическа партия на България, БКП и Партия на Българските комунисти. Малинов е водач в бургаската листа, както и в 25 МИР в София. Кандидатите за народни избраници имат имунитет до изборите, който може да бъде свален с решение на ЦИК. Тъй като шансовете Малинов да попадне в парламента клонят към нула, след вота на 9 юни процесът срещу него ще може да продължи.

Малинов беше арестуван през 2019 г. и обвинен в шпионаж и организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. После той беше пуснат под гаранция от 50 000 лв. със забрана да напуска страната.

Делото срещу него започна в спецсъда, а след като той беше закрит - беше прехвърлен в Софийския градски съд.

Прокуратурата твърди, че той се е "поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна". Малинов твърди, че обвинението срещу него е политическо и той няма как да е издавал секретна информация, защото не е имал достъп до такава.

Според разследващите Малинов е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. От прокуратурата обясниха тогава, че Малинов е приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България, а в докладна записка от Малинов на руски език той пишел за "необходимата геополитическа преориентация на България".

Няколко месеца след като беше арестуван, Малинов получи разрешение да пътува до Русия от спецсъдията Андон Миталов. Целта на пътуването му беше да получи орден лично от президента Владимир Путин. Впоследствие Вашингтон обяви, че санкционира съдия Миталов и семейството му за корупция и им забранява да влизат в САЩ. Правосъдният министър по това време Данаил Кирилов предложи магистратът да бъде уволнен, но това не се случи. След закриването на спецсъда Миталов беше преназначен в Софийския окръжен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НА ФОНА НА ПРЕСТЪПНИТЕ РЕЖИМИ НА БУДА И НА ХАРВАРДСКИЯ КРАДЕЦ НИКОЛАЙ МАЛИНОВ ИЗГЛЕЖДА КАТО СВЕТЕЦ!!...
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво! Ще гласувам за БКП на всички избори
15
4
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Няма ли да е най-лесно да им приложат на него и групичката около него класическото английско наказание за измяна срещу монарха (HD&Q) и да се приключи всичко :). Щях да напиша по живо по здраво, ама няма да е точно такъв резултатът, само частично, на части :).
14
0
 
7
 
! Отговори
тия са комунисти преди 3 месеца
До Преназначили го На кого да бъдат ***!?Всичко горе е за претопяване!
13
8
 
8
 
! Отговори
Преназначили го преди 3 месеца
... Малинов получи разрешение да пътува до Русия от спецсъдията Андон Миталов. Целта на пътуването му беше да получи орден лично от президента Владимир Путин. Впоследствие Вашингтон обяви, че санкционира съдия Миталов и семейството му за корупция и им забранява да влизат в САЩ. Правосъдният министър по това време Данаил Кирилов предложи магистратът да бъде уволнен, но това не се случи. След закриването на спецсъда Миталов беше преназначен в Софийския окръжен съд". Руски поодлоги!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
задължително преди 3 месеца
До Анонимен 13 И добре подмити!:)))
11
2
 
11
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Истинският враг не е Русия,това и децата го знаят,най жестокият враг на България са купените от вън политици.
10
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чакаме отново братушките на Орлов мост, с цветя и погачи!
9
5
 
4
 
! Отговори
Прокурор Бг преди 3 месеца
Сигурен съм, че тоя дядо е бил запознат в детайли с всички тайни, които по никакъв друг начин не са били ясни на руснаците! Доживотен затвор за него!
8
9
 
14
 
! Отговори
Няма как преди 3 месеца
Няма как като българските тикви и харвардски тъпоглвци са подчинени директно на Вашингтон, а в България има стационирани американски войски, да си неутрален. България е част о Вашингтон, а Вашингтон е обявил всички руснаци за избиване и ликвидиране, както Хитлер беше обявил евреите. Но ако си спомняте, тогава имаше достойни българи, които спасиха евреите, за ралика от сегашните мафиоти и мутри.
7
8
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Стига сте харчи ли народни пари за глупости,истинските врагове са в властта и нс.и това го знаят всички.
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голямата тайна в България е как всички плюят лицето Бойко Методиев и в същото време 14 години печели избори. Руснаците я бяха разкрили
5
12
 
9
 
! Отговори
Четете сега как преди 3 месеца
руските шпиони почнаха да коментират
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тайни в България има само за българите. Бсички останали знаят всички тайни на България...ако има някакви.
3
4
 
7
 
! Отговори
Важно е сутрин да преди 3 месеца
има такива съобщения за подобряване на настроението на плебеите!
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наистина, до какви "държавни тайни" е имало достъп въпросното лице?
1
8
 
20
 
! Отговори
Цирк преди 3 месеца
На гол тунбак,чифте пищови,та и ние ловим руски "шпиони"