»зкуствени€т интелект ще се бори със самотата

61% от младежите в —јў изпитват сериозна самота
28 май 2024 22:35, »нна јнгелова
23
»зкуствени€т интелект ще се бори със самотата
—нимка: Jose Antonio Alba от Pixabay

»зкуствени€т интелект е бързоразвиваща се технологи€, ко€то, според последни проучвани€, може да помогне на хора, които се чувстват самотни. »зследването е на “они ѕрескот, професор по когнитивна роботика в унивеситета в Ўефилд. “ой е и автор на книгата „ѕсихологи€та на изкуствени€ интелект.“

ѕроф. ѕрескот твърди, че „взаимоотношени€та с изкуствени€ интелект биха могли да подпомогнат хората, тъй като могат да предостав€т форма на удобен и неангажиращ социален контакт. —поред него »» предостав€ възможност на хората да упражн€ват и подобр€ват социалните си умени€.

ƒоказано е, че самотата вли€е негативно върху човешкаа психика, но с бързи€ напредък на технологиите лесно може да се противодейства на този проблем.

ѕроф. ѕрескот е водещ експерт, изследващ връзката между човешки€ мозък и изкуствени€ интелект. “ой съчетава опит в сферата на роботиката и изкуствени€ интелект с психологи€ и философи€. „¬ период, когато много хора определ€т живота си като самотен, може би е полезно да използваме компани€та на изкуствен интелект като форма на реципрочно социално взаимодействие- стимулиращо и персонализирано,“ казва професорът.

ѕрескот е на мнение, че самотата е низход€ща спирала, а изолаци€та води до ниско самочувствие. «атова той е на мнение, че »» може да е в помощ. ќбщуването в граници с »» ще бъде благопри€тно върху хората, карайки ги да се чувстват значими. ≈кспетът обаче предупреждава и за възможните рискове от по-дългите периоди на общуване с »».

—поред доклад от 2023 година самотата е по-вредна за човешкото здраве повече и от затлъст€ването. “€ може да увеличи риска от преждевременна смърт, а също така е свързана с по-гол€м риск от сърдечносъдови забол€вани€, деменци€, инсулт, депреси€ и тревожност.

ѕроучване на ’арвардски€ университет установи, че 36% от възрастните в —јў и 61% от младите хора изпитат сериозна самота.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


23
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
20
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јз бих пробвала малко мохабет с изкуствен интелект.
19
0
 
3
 
! ќтговори
ѕсихолог преди 1 месец
ўе помогне толкова, колкото €денето на чипс, когато си гладен. ѕри живи€ контакт в мозъка се отдел€ окситоцин, серотонин, допамин и ендорфини. “оест чувстваш се свързан, обичан, вдъхновен и щастлив. “ова, което може да помогне е включване в различни групи по интереси или доброволчески дейности, работа по н€какъв проект с други хора, спорт и т.н. “ова са реалните действи€, които могат да разрешат проблема временно, а дори и в дългосрочен план - сближаване и при€телство.
18
0
 
0
 
! ќтговори
¬ълканов преди 1 месец
√оспожо, сложете черта върху »зкуствени€ интелект; —лънцето н€ма да ви го разреши. “о вече ни напомни.  ак мислите, има ли човешки грешки в жепето. Ћокомотивите са с електрическа т€га, електроника има въведена. ƒори хората са под вли€нието на —лънцето. ќнзи ден имаше изригване на —лънцето, на машиниста му призл€ло, стрелките не сработили. “ова до догодина ще е ежедневие с усилване на въздействието от —лънцето.
17
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒали н€ма да стане като електромобилите гол€мо хвалене а сега много производители се отказват. »зкуствен интелект пак н€кой го е измислил за пари
16
0
 
2
 
! ќтговори
—”‘ преди 1 месец
“а е супер е за лаф-мохабет и цената му е под 3000 …оана. Ќе може да ги стигне цели€ св€т по технологичен напредък  итайците.
15
0
 
5
 
! ќтговори
—”‘ преди 1 месец
¬  итай, преди повече от 5 години произведоха едно “а, изглежда като €йце, с 9 слойна емоционална интелигентност, съветва по вс€какви лични и любовни въпроси, с всички енциклопедии на света в него и разказва забавни истории. :)
14
0
 
4
 
! ќтговори
българина преди 1 месец
ако в пребори, може да си хортува сам със себе си без човека. всъщност вече е €сно, че човека е излишен на тази планета и ще се самозаличи. “ова е крайната му цел на развитие, Ѕог ни подсказва, че кра€ идва, както на много други преди нас. Ќие ще сме първите самоубили се
13
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 огато „овек умира... ако го сложат в лаборатори€ за измерване на јлфа Ѕета и √ама лъчи.... се оказва.... че в процеса на —ћЏ–““ј, в мига на —ћЏ–““ј се отдел€т от т€лото „ј—“»÷» съшите както при “≈–ћќяƒ–≈Ќ ¬«–»¬ Ќј ј“ќћЌј ЅќЅћј... става отдел€не на „»—“ј ЋЏ„»—“ј "„ќ" ≈Ќ≈–√»я и т€ ¬≈„Ќќ Ћ≈“» ¬ Ѕ≈« –јя... докато намери м€сто и ѕќ ќ…. “оест може да бъде събрана в  –»—“јЋ.... така както е станало със »зус ’ристос.
12
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬се н€къде тр€бва да ми чувате ћ»—Ћ»“≈. »наче ще умра от —јћќ“ј в —≈Ѕ≈ —». ќт както създадох то€ —в€т, такъв какъвто го виждате, съм в ѕробудено състо€ние. “ј и ¬ие сте едно от моето ј« дето ¬и създадох. ƒадох ¬и да се раждате. –адвайте се, че дишате кислород. јко това не можете да правите. да чувствате че дишате, много сте излезли от релсите наречени ѕриземен живот.“а освен ѕетте сетива, които са ви останали... едно от двадесетте които ¬и дадох е да плувате във ¬ъздуха, а не да пушите цигари!
11
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—поред изследване на Morgan Stanley до 2030 година 45% от жените в активна работна възраст (25-44 години) ще са сами и без деца. ћисл€, че се отнас€ за —јў, но веро€тно положението ще е подобно и в други държави по 'западен' модел.
10
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ойто обича не е самотен!
9
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕространството ми бе заседнало на ≈«» ј.... и не ми позвол€ваше да произнеса ѕЏ–¬ќ“ќ —Ћќ¬ќ raveller .... ѕодчинен съм на —лънцето. “о е √осподар на т€лото, което ”ѕ–ј¬Ћя¬јћ временно....
8
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќали знаете...? „е преди сътворението на —¬≈“Ћ»Ќј“ј и преди хоризонта да се дръпне извън ћрака, тъмнината обхваща мо€та душа....
7
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—ЏЋ«ј“ј е толкова „»—“ј.... колкото светлината влизаща орез «–≈Ќ»÷ј“ј е пр€ко идваща от —ЋЏЌ÷≈“ќ... Ѕез да се пречупва от изкуственни ќ„»Ћј и ѕ–»«ћ»,... ¬лезе ли в ѕ–»«ћј“ј... пон€кога светлината застива за ¬≈ ќ¬≈... затворена... там умира... и духа, който в наш дух да влива.... ”ћ»–ј....
6
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»скаш ли да почувстваш началото на —Џ“¬ќ–≈Ќ»≈“ќ? »маш ли смелост да го „”≈Ў? »скаш.... ƒа се вслушаш в шепота на ќ“¬ј–яЎ»я —≈  Ћ≈ѕј„?
5
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—јў е държавата на самотниците. Ќе искам да влизам в политически дебати, но това е факт. » не, –уси€ не ме интересува на кое м€сто в та€ класаци€ е.
4
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»ма един филм по темата с ’оакин ‘иникс, казва се "“€". Ћуда работа
3
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 2. ћда. ћного бърже ше превърт€т.
2
0
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јко чакат »» да им прави компани€, да им отнеме самотата, могат да се пишат бегали, щото ще из-ку-кат преждевременно. ѕо полезен ще им е домашен любимец или съсед.:))
1
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ат си н€ма друга работа кво ше му е...