Чипираният от "Нюралинк" може да управлява мишка с мисъл

Той се е възстановил напълно, съобщи Илон Мъск
20 фев 2024 14:24, Александър Попов
59
Чипираният от "Нюралинк" може да управлява мишка с мисъл
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първият човешки пациент с имплантиран мозъчен чип от "Нюралинк" (Neuralink) изглежда се е възстановил напълно и е в състояние да управлява компютърна мишка, използвайки мислите си, каза основателят на стартъп компанията Илон Мъск, цитиран от Ройтерс.

"Има добър напредък и изглежда пациентът се е възстановил напълно, без неблагоприятни ефекти. Пациентът е в състояние да движи мишка по екрана само с мисъл", съобщи Мъск в социалната медийна платформа "Екс", известна преди като "Туитър".

Предприемачът каза още, че "Нюралинк" сега се опитва да получи от пациента възможно най-много кликвания с бутона на мишката.

От компанията не са отговорили веднага на искането на Ройтерс за повече подробности.

"Нюралинк" успешно имплантира чип на първия си пациент миналия месец, след като през септември получи одобрение за набиране на хора за изпитвания.

Изследването използва робот за хирургично поставяне на имплант за мозъчно-компютърен интерфейс в област на мозъка, която контролира намерението за движение, казаха от "Нюралинк". От компанията допълниха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, използвайки мислите си.

Илон Мъск има големи амбиции за "Нюралинк", казвайки, че компанията ще улесни бързото хирургическо поставяне на своите чипове за лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Компанията "Нюралинк", която беше оценена на около 5 милиарда долара миналата година, беше изправена пред многократни призиви за проверки по отношение на протоколите й за безопасност./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Илон МъскНюралинк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
8
 
! Отговори
ЯМ ХЛЕБАРКИ -ПРОТЕИН преди 6 месеца
LIBERASTI, ДЖЕН ДЪР *** И ВСИЧКО ОТ СВЕТОВНИЯ ИКОНИМИЧЕСКИ ФОРУМ; БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ!
32
3
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 6 месеца
По логиката на Мъск България да даде на Турция Кърджали, Бургаско, Варненско, Силистра, Шумен, Разград. Така ще предодврати война и гибел на българи.Освен това да даде Македония на РСМ за да не дойдат да ни денацифицират. Щота от бугарофашистете по-големи нацисти нема во Мирот! Който е съгласен немедленно да целуне портрета на Мъск.Има едно основно правило в живота. И то е, не прави на другите това, което не искаш да ти направят на теб!А по мое мнение Мъск е влечуго. Не заради тези му думи.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трансхуманизъм в действие. Беее....Мбееее....Пасат ли овцете, пасат ли?
30
6
 
5
 
! Отговори
Охранител преди 6 месеца
Снощи кацнаха поредните 4 самолета в Бургас с бежанци крайно радикални , скрити маршрутката на частни фирми ги извозват някъде към провинцията. Не знам някой от вас дали си дава сметка , но до няколко месеца ще е СТРАШНО.Който има разум се въоражава. Именно затова пиша и това тук белким някой от нормалните хора се спаси, няма кой да ви помогне от тала наречените - индтитуций.
29
2
 
3
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 6 месеца
А Путин управлява неговите слуги- копейки с надници дето ги раздава Мутрофанова.
28
1
 
5
 
! Отговори
ss преди 6 месеца
Голем талант е постигнал
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тръмп щеше да строи стена, тоя щял да ни прави киборги и да ми праща на Марс, Медведев щял да хвърля атоми, Копейкин щял да връща лагерите... Путинските слуги имат навика да обещават бомбастични неща, колкото да залъжат по-простодушната част от обществото, а истината е, че не са нищо повече от шарлатани.
26
0
 
8
 
! Отговори
555 преди 6 месеца
На Мъск изобщо не му вярвам. Едва ли има нещо вярно в тези данни.
25
3
 
2
 
! Отговори
Германец преди 6 месеца
Шанс за задунайските шизочебурашки. Първия такъв шанс пропуснаха като отказаха ваксина с 5G чип. Ако и тук откажат има опасност да залитнат след препиване с боярищник и да паднат от ръба на плоската Земя. Въпрос на живот и смърт е чебурашки!!! :)
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е страхотен шанс за Михаел Шумахер.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви мишки, какви 5 лефа. Това е неандерталска технология. Хората в момента мажат по екраните.
22
0
 
4
 
! Отговори
Lina преди 6 месеца
Деменциите не са ли по - съществен проблем? Или метата е най?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-важното е да може да фейсва с мисъл, без да се допира до телефона.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 19, и тези лоши хора сега с теб ли са в стаята? Що сте толкова смешни? Талант ли е? Или ходите на допълнителни курсове?
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Един друг трансхюманист казва, че чрез подобни импланти до 2030г. по-голяма част от мисленето ще се осъществява извън мозъка. Изкуствен интелект ще мисли вместо вас, овце, това ви готвят.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Идва в повече, да, прав си. Но трябва някой да се опита да компенсира ненужните мрънкачи в този и много други форуми. Все пак сте талантливи в бълването на злоба.
17
4
 
6
 
! Отговори
До идва в повече преди 6 месеца
Глупости, Мъск е руска матрьошка.
16
2
 
7
 
! Отговори
Идва в повече преди 6 месеца
О.лигофрена от ЮАР Мъск всичко измисля, тоест каквото му кажат от ЦРУ и НАСА! Този идва в повече - лекар, IT специалист, Космонавт, Автомобило производител, Соларен магнат, Жепеец.... и още и още!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-интересното е, че изкуствен интелект може да управлява въпросния индивид както мишка управлява компютър.
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изглежда като да върви добре проекта. Дават надежда на хора, които имат сериозни здравословни проблеми и. комуникацията с тях е почти невъзможна. Нека си спомним за Стивън Хокинг. Преди да плюете си помислете, ако изпаднете в неговото състояние дали някой ще ви дари такъв компютър и технологии за да можете да комуникирате със света. Апропо доста е скъпичък и трябва да си заслужавате инвестицията. А подозирам тук няма алтернативи на Хокинг. Та, надявайте се да успее за да не ревете някой ден!