Може ли да станем зависими към гласовия AI?

mоже да се стигне до нежелание за общуване
16
Може ли да станем зависими към гласовия AI?
Снимка: Pixabay

Експертите на OpenAI са стигнали до извода, че гласовият изкуствен интелект вече е доказал способността си да предизвиква пристрастяване и емоционална привързаност.

Специалистите предупреждават, че говорещият GPT-4 вече е твърде реалистичен, което води до промяна във възприятието на хората за изкуствен интелект. Те започват да общуват с него като с жив човек, което носи сериозни психологически рискове, пише сайтът megavselena.bg.

Това може да доведе до нездравословно пристрастяване към „разбирането“ на AI, а след това и до нежелание за общуване с реални хора.

Експертите на OpenAI отбелязват в доклад за сигурността, че антропоморфизацията, тоест приписването на човешки качества на AI, все повече води до формиране на емоционална привързаност към бота.

Изследователите са установили, че дори тестващите програмите са започнали да възприемат AI като нещо повече от изкуствен интелект.

Такава зависимост, в допълнение към емоционални проблеми и отказ от естествена комуникация, може да доведе до редица отрицателни събития.

Цялата статия вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 седмица
Можем. Особено по-простоватата част от човечеството. За тях Изкуствения Интелект ще е от жизнено важно значение. Да им помага да не си губят ключовете... да им напомня за къде са тръгнали и какво ще правят... да им помага в ежедневните задачи... да им пише коментарите и статиите по медиите... да им търси умни мисли и фрази които да използват за да изглеждат Ентелегентни.... Останалите дето още са си с акъла, ще предпочетат да си го ползват. Щото, за какво са ти патерици ако можеш да тичаш.......
11
3
 
4
 
! Отговори
Овцете пасат трева преди 1 седмица
Още един пример, как последните 10 години хората полудяха по всякакви чат приложения и компаниите които ги разработват спечелиха милиарди от тях. Народа повярва че това са нови технологии. Но реално няма нищо ново. По дъртите помним! Неща като ICQ в далечната 1996г. И по късно през 2003г Skype. Всичко след тези двете са просто подобрени копия с добавени функции. Израелската технология разработена за десктоп я адаптираха за мобилни телефони и я разпространиха с нови интерфейси.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко ново е добре забравено старо. Амазон пуснаха Alexa преди 10 години. Преди това имаше и много други прототипи на различни компании. Чат ботове има още от края на 80-те години. Windows официално от 2006г може да се управлява с глас като технология е разработена още 1993г но доста време я държат на прототип преди да я пуснат официално. през годините много неща са се появявали и са изумявали но хората бързо губят интерес и спират да ги ползват. Както се казва всяко чудо за 3 дни.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това което го вградиха в GPT-4 е просто бутон и при натискането му отговора се чете от софтуера без ти да трябва да четеш отговора. Същата опция я има в майкрософт офис и в браузърите.В момента няма въведен гласов отговор, който GPT-4 да говори на момента вместо да чете вече написания отговор.
8
1
 
0
 
! Отговори
Това е нищо преди 1 седмица
Норвежки учени вече предлагат жени в мозъчна кома и смърт да използват като инкубатори за раждане на деца
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още не познавам човек, който да ползва гласови команди, камо ли "общуване" с тия подигравки. Има такива, които ги пускат за майтап, но ни един, който да ги полза сериозно. Е, разбира се, малко европейци и американци познавам, тъй че за психически увредените нямам мнение
6
2
 
11
 
! Отговори
Пепи драхмата преди 1 седмица
Ке му дръпнем щепсела и е дотам, толкова сме зависими.
5
0
 
0
 
! Отговори
GPT преди 1 седмица
Гласовите AI асистенти стават все по-неотменна част от ежедневието ни, предлагайки бърз и лесен достъп до информация, управление на устройства и дори социална интеракция. Това удобство, обаче, може да доведе до формиране на зависимост. Когато хората започнат да разчитат прекомерно на тези технологии, те рискуват да загубят част от уменията си за самостоятелно мислене и справяне с проблеми. Освен това, постоянната употреба на гласови асистенти може да намали нуждата от реални социални контакти, което да има негативен ефект върху емоционалното и психическото благополучие. Балансът в използването
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ChatGPTВие казахте:Можем ли да станем зависими към гласовия AI?ChatGPT каза:ChatGPTДа, хората могат да станат зависими от гласовите AI технологии, особено ако ги използват често за улесняване на ежедневни задачи. Подобна зависимост може да се прояви в различни форми:Удобство и лесен достъп: Хората могат да се привикнат да използват гласови асистенти за бързо изпълнение на задачи като търсене на информация, управление на устройства, пазаруване и дори социални взаимодействия.Социална зависимост: При по-продължителна употреба, хората могат да започнат да разчитат на AI за кому
3
0
 
6
 
! Отговори
глей си работата преди 1 седмица
Хората ще престанат да мислят, лесно ще ги управляват и ще ги приключат.Жалко за труда на преддците! Да живее светът на илюзиите и заблудите!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хехе какво значи на български думата mоже.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
също както there is no cloud (vmware инфраструктурата в някой ДЦ не е клауд...) така няма и AI....това си е чист machine learning и е малко (много!) смешно като му викате AI.... :)