Samsung разчиства десетина устройства от рафтовете в Холандия

Съд наложи забрана за продажба на джаджи от продуктовата линия Galaxy
29 ное 2012 16:15, Бойчо Попов
199
Samsung разчиства десетина устройства от рафтовете в Холандия
Снимка: Ройтерс

След гръмкото милиардно поражение от лятото в САЩ в патентната война сега Samsung може да очаква още по-лош развой в Холандия.

Съд в Хага наложи вчера по искане на конкурента Apple забрана за продажба на определени таблети и смартфони от продуктовата линия Galaxy. Според решението те нарушават патентована от Apple технология за обслужване на фотогалерии на чувствителни на докосване екрани.

Както пише Computerworld, от решението са засегнати всички устройства, на които е инсталирана Android 2.2.1 или по-висока версия и не използват разработения от самия Samsung софтуер за снимки Blue Flash. Ако Samsung не се съобрази със съдебното решение, е заплашена от ежедневна глоба в размер на 100 000 евро (129 000 долара), която ще трябва да плаща на Apple.

Освен това корейската компания трябва да изнесе данни за приходите си, получини през изминалата година от продажбата на забранените устройства, за да може съдът да изчисли размера на обезщетението, което трябва да бъде платено на Apple.

По това дело вече се проведе заседание още преди година, когато Samsung бе призната за виновна, а продуктите, които нарушаваха патента (Galaxy Ace, Galaxy S и Galaxy S II), трябваше да изчезнат от рафтовете в магазините.  Тогава обаче корейците внесоха промени в софтуера, за да избегнат крайната мярка. На текущото заседание обаче съдът отчете, че Samsung не може да представи убедителни доказателства, че нарушението е отстранено и постанови окончателната забрана на продажбите на нарушаващите патента продукти.

През миналия месец обаче Samsung постигна частичен успех срещу Apple. Тогава съдът в Хага постанови, че Samsung не нарушава запазени права на Apple по отношение на т. нар. Pinch-to-Zoom жест. Той е съставна част от мобилните операционни системи и дава възможност за увеличаване или намаляване на мащаба с помощта на два пръста.

Още новини за технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: SamsungApple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Епъл не зомбират никой. Дълго време съм ползвал уиндоуски лаптопи, но щом минах на Макбук видях, че сравнение изобщо не може да има. OSX е на светлинни години като интерфейс и идеи пред Уиндоус. Имам достатъчно опит и база за сравнение и е факт, че към Уиндоус едва ли ще посегна отново. Това, че ми е по-приятно да работя на Макбука ми няма как да ми го е внушил някой, нали?
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кое точно от това, което съм написал те доведе до подобен извод, умнико?
126
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
132, значи си съгласен Епъл да пикаят отгоре ти, а ти да се радваш че вали ?!?
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Те просто знаят как да правят пари"To там е проблема, че знаят как да правят пари, от *** патентнти, още по *** дела които губиха къде ли не по света и ги осмиваха как ли не, малоумно но ефективно зомбиране сред хората с малко технически познания, но не и да правят пари, чрез конкурентни продукти.
124
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както споменах, щом имат патент ще го защитават, ако можеш да спечелиш от нещо трябва да си меко казано неподготвен, за да не го направиш. Патентите им, дали са дадени правомерно, също споменах, че е отделен въпрос, но ги имат и се възползват от това. Факт е и че Самсунг станаха комични в крайността, която стигнаха в copy-paste-а. Щом може да се патентова листенцето на ябълката като символ, значи проблема трябва да се търси другаде, а не в Епъл. Те просто знаят как да правят пари като никой друг
123
2
 
1
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Представи си,че някой беше патентовал формата на колата така: "превозно средство на 4 колела". Същото като "правоъгълник със заоблени краища", не мислиш ли? Та за да имаш достатъчна стабилност без излишност са необходими точно 4 колела. Това е така нареченото генерично(основно, базово) условие. В цял свят генеричните условия не се патентоват. Само епъл и няколко други фирми в щатите го правят. И с това целят не друго, а протекция на собствените си фирми. Извода е за теб.
122
2
 
1
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Пич, не е възможно да си толкова ... неинформиран! Виждал съм човека, създал през 1985! година първото мултитъч устройство! Приятел съм с човек от тогавашния му екип. Представи си рекцията на тези хора, когато епъл се опита 15 години по-късно да патентова името мултитъч!!! Според теб това техен патент ли щеше да е ако го бяха одобрили(като правоъгълната форма със заоблени ръбове)?? Въпроса е, че патентоват неща, които се подразбират от самосебе си или които друг не е патентовално ги ползва.
121
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според теб 128 е нормално епъл да патентоват листенцето и ябълката и сега всички които го ползват или са нарисували ябълки на кутиите ябълков сок трябва да си плащат на епъл щото са патентовали ябълка и листенце което го има в природата от хилядолетия..Според теб сега трябва на всички ябълки в моята градина да оскубя листата, за да не плащам патент. Всъщност не. Понеже патента им е за образователни материали то вече като показвам снимка на ябълка на детето ми в книжка трябва да е без листенце ха
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами нека, щом им вършат работа. Нека и другите да имат, а не да плюят колко много Епъл искали да прецакат здравословната конкуренция, просто като защитават патентованите си идеи. Дали са патентовани с право или не е друга тема, но щом държиш патент над нещо е напълно естествено да искаш да унищожиш всеки, който е решил да ползва идеята ти просто ей така, щото му харесва и да се опитва да те измести от пазара чрез това.
119
0
 
0
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Маркетинга не е само реклама, приятелю ;). На епъл маркетинговия отдел сигурно включва повече адвокати отколкото има един средно голям Български град ;)
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най - вече кражби на идеи и дизайн. Много производители правят таблети, но никой не копира дизайна на iPad 1:1, нито дори дизайна на опаковките и адапторите. Има си граници на всичко. Факт е, че никой не изпипва нещата като Епъл и не случайно хората се побъркват по тях. Всички рекламират, но на другите не им се получава т. нар. "зомбиране", така че версията с маркетинговите трикове е меко казано смехотворна.
117
1
 
1
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Дори буквата "i" пред името на устройството е взаимствана!!! За какви кражби могат да претендират разни фенове, просто не ми е ясно???
116
2
 
1
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Омръзна ми феновете да твърдят, че самсунг копирал. Епъл копираха: идеята за смартфон, идеята за мултитъча и тъчскрийна, идеята за многостраничната организация, правоъгълната форма, 80%от безжичните комуникации, операционната им систена е взаимствана, дори и маркетинговите им похвати са взети от други организации и фирми! Можеш ли да патентоваш правоъгълна форма за таблет или телефон, когато всички таблети и телефони преди теб са били правоъгълни?? Всичко, на което феновете се радват е копирано!
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пфффхахахахах! Щом техника и то долнопробна може да те накара да се чувстваш щастлив в личен план, значи си супер изтрещал. Че пък и това да те подтикне да направиш предложение за брак, хахаха. В смисъл това е супер, ама да го обвързваш с някакъв телефон и то с Андроид, хммм.
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Онзи ден аз и приятелката ми(хидро инженер) си купихме 2 телефона-Галакси С3 и Нексус. Интересното беше, че в момента в който ги разпечатахме, още в магазина и поставихме сим-картите вътре, те заработиха мигновено. Приятелката ми до скоро беше с аЙфон 4с. Каза че е хубав телефон, но скучен и беше решила да не си купува новия. Сега и двамата сме по-доволни и по-щастливи заедно! Ето как конкуренти на епъл ни направиха щастливи и снощи и предложих брак. Тя каза "да"! "
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В събота аз и зет ми си взехме iPhone 5. Докато преценяваше, дали да си го вземе си погра с него и точно за 5 секунди реши, че го иска. После погледна Samsung Galazy SII и ми вика: "е, погледни го това на какво прилича, сега съм с S II, няма такова дърво, тва не е телефон, нямам търпение да се отърва". Ето как реагират хората като видят продукт на Епъл и техен "конкурентен такъв. И наистина както някой каза по долу, няма човек, преминал Уиндоус на Мак да се е върнал към ВинБоз-а, но обратното се случва доста често.
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АндроЙд 117Пич, би ли споделил защо пишеш Андроид с "й" ?
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Купертино отново са на път да се прочуят с любопитна запазена марка. Този път става дума за... листото на ябълката. На 3 декември адвокатът Едуард Уилдман е внесъл искане листото на ябълката да бъде обявено за запазена марка на Apple на територията на ЕС в категориите компютри, бижута, образователни материали, обувки, услуги за гледане на филми през интернет и хартиени опаковки за аудиокасети. Подобно заявление е направено и в Китай. Любопитното е, че ако искането бъде уважено, то Apple ще може да преследва на воля всеки, който има нещо подобно на листо върху своя продукт.
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мани ги, цял свят е признал постиженията на Епъл и не познавам човек, който да твърди, че продуктите им не са с уникален дизайн и лекота на ползване. Ама тук е гейско да си фен на Епъл, гейско е да цениш красивото. Ами на сдуханяците им пожелавам цял живорт все грозни компютри и телефони да ползват, особено ако са от пластмаса, цена няма да имат. Единствено в БГ човек може да чуе подобно абсурдно понятие като "гейски красива техника". Много сте сдухани и ви личи от километри.
109
3
 
3
 
! Отговори
АндроЙд преди 11 години
Най глупавото нещо което чета от известно време насам от андроЙд фенове е това че било гейско да имаш продукт н епъл. Това твърдение може да е рожба на мозъчен ИНВАЛИД! Какъв друг ПЛИТКОУМНИК може да си за да твърдиш това? Ама такива сте вие, употребяващи най грозната ОС и използващи продукти които са копирани от други ! Само това ще измислите защото друго не ви остава! Жалко е това ваше поведение и омразата която излъчвате. Но става ясно какви хора сте, вие можете единствено да мразите и да обиждате всичко което е по добро, всичко което е различно ( говоря за техника) .... Срам ме е от такива като вас!