Суша и ветрове унищожават житницата на България

Нужно е възстановяване на полезащитните пояси и горите
21 окт 2024 11:08, Анисия Иванова
39
Суша и ветрове унищожават житницата на България
Снимка: БГНЕС

Добруджанският чернозем е поставен под сериозен риск заради сушата, бурните ветрове и съхненето на полезащитните пояси. Това стана ясно на международна конференция "Възстановяване на горски местообитания", организирана по програма  LIFE на ЕС. 

На нея зам.-директорът на Държавно ловно стопанство-Балчик инж. Радослав Радев съобщи, че съхненето е факт от 2019 г. Първите засегнати видове са били американски ясен и бряст, но заради промените в климата и вредители вече съхнат и поясите от дъб, цер, ясен и акация, съобщава "Труд".

За да ги възстановят, горските предприятия трябва да разчитат само на приходите си от дърводобив, а те са недостатъчни, каза инж. Радев. Той посочи, че приходите от 1 декар дървесина варират от 490 до 920 лв., а за създаването на декар нов полезащитен пояс са нужни над 4000 лв.

Добруджа е областта в България с най-малка годишна сума на валежите – само 500 л на кв. м, заради равнинния терен ветровете са много силни и само дървесните пояси помагат за съхраняване на влагата и плодородието на почвата. „В миналото прашните бури са били нещо обичайно и ако сега поясите не бъдат възстановени, житницата на България пак ще бъде изправена пред проблема с отвяването на чернозема в морето и липсата на каквито и да е условия за земеделие“, категоричен бе инж. Радев.

За да предотвратят този риск, лесовъдите настояват за промяна на държавната политика и финансирането на дейностите в сектор „Гори”. От Североизточното държавно предприятие вече са направили предложения за промени в нормативната база и се надяват те са бъдат приети. Към момента  някои от изсъхналите пояси са презалесени с пари от два проекта по програма LIFE на ЕС, но само с еврофинансиране възстановяването на всички засегнати зони няма как да се направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: житницасушаветрове
Още от Страната
Пазарът е благоприятен за бързите кредити
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
14
 
! Отговори
Айде Пробития преди 3 часа
След унищожаването на житницата идва пробиването за шистов газ.
17
2
 
8
 
! Отговори
ДО 7 И 10 преди 4 часа
ЧЕТЕТЕ НЕРАЗУМНИ - 4000 ЛВ СА РАЗХОДИ ЗА ДЕКАР ЗАЛЕСЯВАНЕ, ДОКАТО ГОРСКИТЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ ДЕКАР ГОРА ДОБИВ 490-920 ЛВ.ЦЕНАТА НА ДЕКАР ЗЕМЯ Е ПОВЕЧЕ ОТ 2 ПЪТИ ПО-НИСКА...
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Житницата на България имаше засадени пояси срещу тия ветрове. Къде изчезнаха
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
ами царят нали се оплакваше, че с мораториума да сече в Рила нямало с какво да се издържа, сече българската гора за да осигури комфорт на безделниците в семейството
14
0
 
19
 
! Отговори
ПОД СЕКРЕТ преди 4 часа
ВАЛЕЖНАТА СУМА ОТ 500 ЛИТРА НА КВАДРАТ Е ТАКАВА НАЙ-МАЛКО ОТ 100 ГОДИНИ, А ВЕТРОВЕТЕ НИКОГА НЕ СА СПИРАЛИ ДА ДУХАТ!!!... КАЖЕТЕ ДРУГА ПРИЧИНА...
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
При лошия социализъм хората изградиха тези пояси. Сега демократите не могат да ги поддържат. Ама то с кое не е така?
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Приходите лт 1 декара варирали между 400 и 900 лв. Тези подиграват ли ни се. Един кубик дърва в голям град минава 100 лв. И то дърва за огрев. Ако са направени на дъски става двойно-тройно. Колко пари крият от НАП тези?
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Нормално, изсякоха всички дървета
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До 7 .Цената беше 4000 лв , сега по скоро е 4500 лева на декар
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
до 3, земеделието и горите царят даде на ДПС, горските фирми секат до голо и изнасят в Румъния, поясите все още се възстановяват по естествен път, но станат ли на две три години издънките се секат отново
8
1
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 4 часа
До въпрос И да има такова нещо е било преди 15г т.е. до сега са се възстановили и е било много ограничено. По-скоро има обратният проблем на много места на север от Добрич (за Балчик не мога да кажа). Но напоителните системи, които Миро върна на вторични ще увеличат ефекта на сушата.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не знам колко се унищожава земята , обаче под 4000 лева на декар няма цена .
6
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 часа
хаиде дерибеите на дпс искат евросубсидии ама не за защита а за кокала почва се отес там са наи големите хиени
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ЧАСТНИЯ ПРОБЛЕМ НА ЧАСТНИЯ ЗЕМЕДЕЛЕЦ - ИСКАХТЕ КАПИТАЛ, ЯЖТЕ КАПИТАЛ!!!... ОТ РУСИЯ ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ ВНЕСЕ 3 МЛН. ТОНА КАЧЕСТВЕНА ПШЕНИЦА, КОЛКОТО ПОТРЕБЯВАМЕ!!!...
4
2
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 4 часа
Специално за поливането на Бойко министъра на земеделието Найденов върна помпи и тръби за вторични суровини. В Балчик може и да съхне, а на други места поясите влизат в нивите, а горските (като този) не дават да се премахнат от нивите и съответно намаляват площите. Ако горските разрешат премахване от нивите, земеделците ще дадат някой лев за презасаждане където няма. Нужда от държавна подкрепа няма. Има нужда да има разбиране от горските към тези, за които са направени поясите!
3
1
 
24
 
! Отговори
въпрос преди 4 часа
А защо изсякохме лесозащитните пояси, които бяха от дървета на 50 години? ЗАРАДИ алчността на земеделците. Сега собствениците и арендаторите да си садят сами дървета и да си ги гледат.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Александър Йорданов, който ГЕРБ изпратиха като евродепутат заяви навремето, че всичко създадено при социализма трябва да бъде унищожено, а поясите изсечени, вече унищожават и енергетиката, която единствено ни правеше независими, вече внасяме ток, скоро ще се върнем в лелеяното от самия него време назад - без ток и вода.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
държавата от доста години не прави нищо, няма поливни системи, няма торене, в Европа като пътувам яко смърди на ла*на, хората торят с естествени торове