Купуването на апартамент – за инвестиция или от хора с деца и пари?

Сред най-активните на пазара са специалистите от ИТ сектора
21 окт 2024 09:03, Елка Василева
64
Купуването на апартамент – за инвестиция или от хора с деца и пари?
Снимка: архив, БГНЕС

Най-често имоти купуват хора с деца и пари, коментираха брокери на имоти. Преди няколко години превес на пазара имаха сделките с цел инвестиция. Но сега купуват жилища предимно за собствено ползване. Голяма част от купувачите са семейства с две или повече деца, които търсят по-големи жилища с поне две-три спални, пише „Труд“.

Имоти купуват хора с налични пари в брой или с достатъчно високи доходи, които им позволяват изплащането на ипотечен кредит. Най-активни на пазара на имоти са хора на възраст между 30 и 45 години, от сектора на информационните технологии или със собствен бизнес. През последните години доходите на хората нарастват, което им позволява да купуват имоти. Когато човек има сигурна работа, която му осигурява високи доходи, лесно взима решение за покупка на имот, за да осигури на семейството си по-хубав дом.

Инвеститорите купуват предимно по-малки имоти с площ до 65 кв. метра. Причината за това е, че те осигуряват по-висока възвръщаемост от големите апартаменти. При жилищата с малка площ първоначалната инвестиция е по-малка. Освен това по-лесно за тях може да бъдат намерени наематели, коментират брокери. Има търсене и на големи обзаведени апартаменти под наем. Но при пазара на наеми най-голямо е търсенето на по-малки жилища. Хората, които живеят под наем, най-често искат да спестят пари за собствен дом и затова предпочитат, докато са под наем, да бъдат в по-малко жилище.

Апартаментите в България са по-достъпни спрямо доходите на хората в сравнение с останалите страни от ЕС. Сред причините за това е бързото нарастване на доходите в България заради догонването на средните нива на доходите за страните от ЕС.

Къщи и апартаменти купуват и много хора, които искат да предпазят парите си от инфлацията и да реализират добра доходност. Според брокери имотите имат най-доброто съотношение между риск и доход. За българите традиционните инструменти за инвестиция са банковите влогове и имотите. Но в момента лихвите по депозитите са изключително ниски, които прави имотите още по-привлекателна инвестиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Общество
"Ангели на пътя" искат по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Ако някой е родом от Пазарджик и има там къща, а специалността му позволява да работи от хоум офис, не виждам защо да не се премести да живее там. Но който си има наследствен апартамент в някоя от тихите улички около НДК, защо да изоставя района в който е израснал и в който всичко е добре уредено? Вярно, че има проблем с паркирането, но има и големи обществени паркинги, просто българинът не е свикнал да ги ползва. Иска да си оставя колата там, където му е удобно.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Немите ще скочат значи ,защото не виждам цените да паднат . Гледай какво става със земеделската земя , никога не е била толкова скъпа , а това е истинска инвестиция .
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
120 наема е критерият дали си заслужава инвестицията. Демек за 10 години да можеш да го изплатиш и да си на нула. Само, че не излиза сметката - цените високи, наемите ниски. Отделно се амортизира, отделно вдигат данъците. Не си заслужава изобщо покупката с цел да го даваш под наем. Ако ще да е в баш центъра на София.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Да ви кажа независимо дали през соца , царско време , демокрация имотите винаги са били скъпи .През турско , ако човек има 100 кв.м къща и 100 овце се счита за доста заможен .
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
До 61 ....Хапчетата ....
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
До 49 Откога реализмът се нарича расизъм? Лично аз харесвам турците, Истанбул е впечатляващо красив и пр., но истината е, че Пазарджик е градът на джамиите и шамиите и при това ги носят лица от едно друго малцинство, които на почти никого не са симпатични! Та така - за да се впишат в Пазарджик, децата щат не щат ще понаучат турски или другия език...
61
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 48 преди 11 минути
За какво да го търсим прехваления ти социализъм? Заради това, че интелигентните ни родители са чакали по 20 г. да им дойде ред да си купят жилище с готови пари, получени вследствие на хонорарите и премиите им? И докато чакат, да гледат как едни други категории хора, или малцинства, или малограмотни бачкатори, лесно получават панелки и за да ги изплатят теглят кредити, които ще погасяват 30 г.? Защото соца им дава заплати, по-големи от тези на интелигентните, ама те поркат яко и не пестят.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
Стига с тези 30 годишни ипотеки . Имам близък който плаща 5 години ипотека , стана му трудно и продаде имота, върна всичко и му остана горница .Парите са си в имота .
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Нама такова нещо като високи цени .Без изобщо да съм си обявявал апартамента и без да имам намерение да продавам , ме спират пред входа на кооперацията и ми правят оферта .Засега одържам , но ми предлагат много изкушаващи суми .
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Не са смо програмистите с пари .Имам познат който ремонтира коли , сигурно вече е милионер , а са само двама души в сервиза .Един друг имам прави ВиК ,няма фирма няма нищо , каквото изкара в джоба ,с него работи и един плочкаджия , там пък колко пари се изкарват няма да повярвате
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Ако някой мисли , че цените са високи , може спокойно да обяви неговия имот наполовин цена .Аз лично веднага плащам апартямент в София наполовин цена
56
3
 
4
 
! Отговори
потвърждава се преди 28 минути
Единствено програмистите могат да си позволят жилище - и то с креди. Това разбирам от статията. *** е ,че програмистите жените не ги харесват - т.е. купуват едни жилища дето ще седят празни. Нито съпруги ще има там , нито деца.
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Хората няма какво да ядат, а вие за купуване на апартаменти пишете
54
2
 
3
 
! Отговори
на снимката преди 32 минути
Снимката е правена вероятно от кулите до малкото НДК. На снимката се вижда парк Здраве и в далечината кварталите Стрелбище и Хиподрума. Едни от най-скъпите квартали в София. Стрелбище е до южен парк. В центъра на Хиподрума е парк Хиподрума. Хиподрума е идеален и за инвестиция и за живеене - близо до медицинска академия където лесно се дават апартаменти под наем, болици, центъра и т.н.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Не виждам защо някой собственик на имот , ще свали цената . Нали после няма да може да си купи друг имот с парите .Няма балон разберете го , ако някой мисли че има балон ще купя имота му ако е в София за 600 евро на квадрат .
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
не знам колко и къде са празни жилищата, но аз всеки ден трудно си намирам паркомясто и булевардите също са задръстени от автомобили. Или тези, които паркират и задръстват кръстовищата само калабалък създават пък в жилищните сгради няма никой?
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
"Приемането на еврото ще смъкне цените на имотите - тия дето перат пари ще тръгнат да продават за да си изсветлят парите." - Познавам бандити из Европа и само ще тинкажа, че това няма да се случи.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
До 47 За американските къщи с псевдогръцки колони, а вътре от картон ли говориш?
49
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
"Западняци масово около нас в Лозенец - сутрин като отворя прозореца, всеки трети от минувачите говори я немски, я испански, я английски. В Пазарджик не е лошо, но дечицата ще трябва да научат турски..." - Мръсен расист и това е ... Няма оправия за теб.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
Абе ще го търсите социализма , но това е друга тема. Тази тема е най -пазената тайна в България , защото социализма не се случвал , държавата никога не е била успешна ...тихо никой да не разбере .....