Нов официален празник в Бразилия - Денят на Краля Пеле

Ще се отбелязва всяка година на 19 ноември
3 юли 2024 12:28, Петър Бойчев
11
Нов официален празник в Бразилия - Денят на Краля Пеле
Снимка БГНЕС

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва въведе нов официален празник в страната - Денят на Краля Пеле.

Всяка година на 19 ноември ще бъде честван Кралят на футбола, който си отиде от този свят на 29 декември 2022 година на 82-годишна възраст.

Пеле, който е единственият футболист, ставал три пъти световен шампион, вкарва хилядния гол в кариерата си на 19 ноември 1969, което е и причината да бъде избрана точно тази дата.

"Искаме да заздравим културните и спортните връзки както в Бразилия, така и по света", заявиха властите в Бразилия.

Почти цялата кариера на Пеле преминава в бразилския клуб Сантос, а в родината си той има статута на най-великия играч на всички времена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: БразилияпразникПеле
Още от Страната
Сърна в безпомощно състояние е спасена от горски служители
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Трябваше да бъде Денят на Айртон Сена. Той е по тачен в Бразилия
9
2
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 2 дни
До 1На бедняка ще му дадеш малко леб и зрелища....стара римска поговорка...краварите са взаимствали много добре тази поговорка
8
5
 
5
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 2 дни
Литературният герой Христос нищо не е направил за Бразилия, дори кракът му не е стъпвал там, за разлика от него, обаче, Пеле накара този беден и необразован народ години наред да ликува и да се чувстват като господарите на света. Място за сравнение няма, но к1хата ти глава няма как да възприеме това. : ))))
7
2
 
4
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 2 дни
Договор подписан между просия и османската империя без никакво участие и касателство на България, с който си делят страна ни като баница, е национален празник на уж европейска свободна и демократична държава, на уж държава "превзета" от американското посолство, а иначе държавата с най-много съветски камънаци и имена на булеварди. ГААХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАх. Те тръгнали на кариоките да се подиграват за Пеле... ХАх аХ аха х аха хА Ха Х АХа Ха Х АХ
6
4
 
6
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 2 дни
Да почиваш Пеле и Сена, със сигурност е милиони пъти по-достойно, отколкото н1щожества като сталин избили милиони, както и на национален празник да си единствената от две държави в света, вееща чужд ***. Няма държава в света, с по-абсурден и робски празник от България.
5
3
 
4
 
! Отговори
до до 1 преди 2 дни
А ти пък кой си, че да ни съдиш? Да изобразяваш Исус като ритнитопко меко казано обижда чувствата на вярващите.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Мале, тия милите бананови бедняци съвсем изтрещяха. Толкова неграмотен и некадърен народ едва ли има някъде. Като човек, ходил там 20 пъти казвам. Интелектуалците като процент са доста по-малко дори от най-загубената нация в Европа- българската. Да правиш национален празник в памет на ритнитопковец...
3
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 2 дни
До Хейт,кой си ти,че да ги съдиш,от всичко разбирате,всичко знаете,на всички акъл и присъди раздавате,вие много ли сте нормални-алчни,злобни,самозабравили се,имащи се за богоизбрани,ръсещи омраза срещу всичко и срещу всички,едни чудовища въшливи с пари,това сте вие,нямате нищо човешко,из ро ди
2
4
 
7
 
! Отговори
абе преди 2 дни
тия са изтрещели ! да облечеш статуя дето са издигнали да ги пази , с футболна тениска е не само кич ами нещо тотално сбъркано .
1
5
 
7
 
! Отговори
Хейт преди 2 дни
И тия съвсем изтрещяха! Облекли Христос с футболна фланелка?