Два ще са най-дългите дни тази година в България

Разликата между тях ще е по-малка от секунда
17 юни 2024 10:00, Елка Василева
7
Два ще са най-дългите дни тази година в България
Снимка: архив, БГНЕС

Лятното слънцестоене тази година за България и нашите географски дължини настъпва малко преди полунощ на 20 юни, затова продължителността на двата съседни дни на 20 и 21 юни ще бъде практически еднаква – с разлика по-малка от секунда. Това каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Затова може да се каже, че най-дългите дни в годината за нас ще са два и ще траят по 15 часа, 19 минути и 35 секунди, изчислено за Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ в София, добави специалистът.

През 2024 г. астрономическото лято ще започне на 20 юни в 23:50 ч. българско време. Тогава Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене, която в наше време се намира в източната част на съзвездието Бик – много близо до неговата граница с Близнаци.

Маркишки уточни, че реалната продължителност на дните зависи от атмосферната рефракция, която ни позволява да започнем да виждаме Слънцето близо 4 минути преди то да е изгряло геометрично, както и да продължаваме да го виждаме още толкова време след геометричния му залез.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Друг път поне по 3-4 бяхяа...
3
7
 
3
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Аман от простотии, написани за единия хонорар.
2
1
 
2
 
! Отговори
пак преди 1 месец
се акцентира върху богоизбраността на българина,за целия свят едно,за българина повече,после се чудим откъде това самочувствие,откъде това самозабравяне,агресия и т.н.,ами спрете да им пълните глвите,че благодарение на тях се върти Вселената,веднъж им кажете,че са като всички останали,само дето са несметно богати,но нищо друго специално нямат,парите не ви правят богове,разбере го най-после
1
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А през най-кратката нощ между двата дни ко Жа прайм? Жа има ли нещо за мачкане?