Кулинарен празник в Елена: Домашна луканка, суджук, манатарки, мед...

Продукцията е екологично чиста и хората го оценяват
16 юни 2024 16:09, Анисия Иванова
11

Кулинарен празник в балканското градче Елена събра майстори и производители на вкусни деликатеси и много гости. Любителите на еленския бут, на прочутия балкански мед и мляко, дегустираха тънки мезета и опитваха местни рецепти.

Във възрожденска Елена пчеларството е с дълголетни традиции. Медът от Балкана е екологичен и ароматен, препоръчван за лек срещу простуда и различни болести.

"Тук в Еленския балкан може да се извади от акация, липов, и букет билков...историческите данни показват големи традиции тук в пчеларството, защото този район има съчетание на котловина с гористи местности", сподели пчеларят Димо Димов.

На изложението гостите можеха да опитат месни деликатеси по старинни рецепти. А според майстори, прочутият еленски бут може да съперничи на италианското прошуто и испанския хамон.

"Домашна луканка и домашният суджук са по рецепта на един стар кулинар майстор от Еленския балкан. Бутът зрее на въздух поне една година! Най-големият майстор на нашите продукти е еленският климат", категоричен е месопроизводителят Христо Христов.

Вековните гори предлагат изобилие от манатарки, сърнели и пачи крак. Една от уникалните рецепти тук е боб с еленски бут и манатарки.

"Елена трябва да се запомни с туристическите атракции, с кулинарния туризъм", призова ресторантьорът Иван Трухчев.

С празника "Произведено в Елена" местната управа слага началото на туристическия сезон.

"Нашият еленски край няма големи промишлени замърсители, всичко което се предлага, цялата продукция е екологично чиста и днес това е важно и хората го оценяват", подчерта кметът Дилян Млъзев.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Страната
Читалището в Шипка се нуждае от помощ заради щетите от градушката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Еленският бут е по-вкусен от италианското прошуто и испанския хамон.
5
1
 
4
 
! Отговори
МесоЯд преди 1 седмица
луканка и суджук - ДА!
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
всичко пародия които опитал знае само реклама и легенди иначе ментак като всичко друго
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 1 Не бе, човек. Те просто рекламират продукцията си, като подчертават, че в техния район няма големи промишлени замърсители. Където няма промишленост, защо да не се печели от туризъм и от екологично чисти храни? Няма лошо.
2
4
 
11
 
! Отговори
Боко Т. преди 1 седмица
Дарение за ПП Гроб - 4 тона суджук :)))
1
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Начи да разрушим напълно остатъците от промишлеността ни и да плюскаме само екологична чистота. Тия хора не могат ли без подобни лозунги ?