Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие

Поне 2-3 пъти повече получават у нас от същата позиция в Непал
12 юни 2024 17:00, Анисия Иванова
378
Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Организацията работи с различни сектори, като всеки от тях отчита липса на кадри, което възпрепятства изпълнението на планираната производителност, каза Славов. Това кара много компании да се насоча към привличане на кадри от чужбина, за това Българска търговско-промишлена палата организира бизнес среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“, което цели да информира и да отговори на въпросите на бизнеса. Недостиг на кадри предимно бива отчетен в сектора на производството, транспорта и хотелиерството.

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници, са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. Гостът обясни, че в азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение.

The Prime Academy са изградили платформа, в която чужденците, желаещи да дойдат в България,

минават различни уроци по български език. Те се насочват към най-важните неща, които ще са нужни на работниците, като има специални курсове спрямо професията и областта на работа.

Когато кадрите дойдат в България, те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от Страната
Психичноболен напада хора във Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБОРОМА И ДПСУРА ЩЕ ИЗДИГНАТ ИНДИЕЦ ЗА ПРИМИЕР
49
1
 
4
 
! Отговори
чичко милиционер преди 2 седмици
един вид искаме да се облече в закон да сме прокси за емигранти от страни, граничещи с братска нам държава? дали вместо индийските айтита нема да дойдат дагестанци, че борците ни малко се поизчерпиха
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заплати тъсят , но ще намерят високи цени .
47
3
 
7
 
! Отговори
Феминистът. преди 2 седмици
Ами това заслужаваме. Ставаме колония на Индия. Нали не искате да сме колония на САЩ. Всъщност Вие патриоти знаете ли въобще какво искате?
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те няма да дойдат, хотелиерите просто си правят устата, белким има още бал ъци да им се вържат :)))
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
местната мафия, след като изгони родените в България от държавата се зае да внася мигранти от чужбина. Пак няма да им се получи но ще трябва да си пият бирата с хора, дето не знаят български, нямат хигиена и имат неясни ценностги.
44
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А нашите индийци ще не ги искате, бе расисти ?
43
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
До Нане понеже чествахме ботев скоро... да не коментираме "революционните настроения" в северозапада, дето на преброяване на османците 80 процента от населението се е написало че са турци. дедо му бил с агите, баща му с шумкарите, он от сдс, син му - възрожденец.
42
0
 
8
 
! Отговори
Не бойте се деца преди 2 седмици
за утрешния ден, бедняци на Европа, за вас е отредено.
41
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
липсата на кадри се дължи предимно на ниското заплащане, благодарим на б г"бизнес", че ще напълни страната с по-тъмнолилави роми
40
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Супер. Докарайте един милион индийци и да се свършва с тая територия. Да си направят индийска партия и да ви управляват. Тва заслужавате
39
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 25 Има боксониери за по 300 лева бе. Непалеца ще е цар ако взима 1300 лева на месец у нас. И ако не плаща за парно? То вече няма зима. Аз имам прекарано апрно но от 5 години не съм ползвал отопление, вярвай ми! Цар ще е непалеца у нас на минимална заплата!
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НЕПАЛЦИ, ИНДИЙЦИ, ТУРЦИ ИСКА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДПС
37
0
 
6
 
! Отговори
До Ха ха ха преди 2 седмици
Да, ама каналът за нелегален трансфер от Непал до Европа знаеш ли колко струва? От България е три пъти по-евтино. Да не говорим ако догодина ни пуснат в Шенген... Мисли малко с тая твоя кофа на раменете.
36
2
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 седмици
един вид татарите си внесоха 200 -300 к савецкие челавеки, имат поне 300к техни си малцинствени групи, сега ще признаят и македонците за отделен етнос и отгоре ще си добутат стотина хиляди ръжди щот пазара на труда незнамквоси. и кво става на следващите избори? мнозинство на крайно левите и дпс. нищо де, кой кво си напраи цело село не може да му направи
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой престъпен ум слуга на рогатия подготвя унищожаването на България. Всички участници в това гнусно продажно дело да бъдат проклети до девето коляно!!!!!
34
0
 
27
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
Абе в България има половин милион индийци, взимайте ги тяхна работа !
33
2
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
До Анонимен33 руска поговорка е "будалите не са като мамутите, нема да изчезнат". сега, гледаме резултатите от изборите...
32
0
 
21
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 седмици
То, по-големи непалци и индиици от тия на снимката няма. Второ на непалците и индииците да им обяснят, че ще им приспаднат един тон пари и ще си измислят незаконни глоби, цащото по КТ абсолютно всякакви глоби са зобранени. Освен това непалците и индииците не знаят още, че ще им удържат за кочините, в които са настанени и ще го докарат до заплатота в Непал, която не е 100 долара, а е около 300. И накрая непалците и индииците не са никакви кадри. Това со мърли приносители на зарази.
31
5
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 седмици
изведнъж задунайските татари се присетили, че живеят в модернизиран феодализъм. въй нимой бара ляба з мундар ръки....