Улица във Варна изчезна, нови съседи я заградиха, била тяхна

Местните не могат да се прибират по домовете си
14 сеп 2021 21:22, Петя Славова
23
Улица във Варна изчезна, нови съседи я заградиха, била тяхна
Снимка: кадър, БНТ

Улица "Мария Николова" във Варна изчезна, а собственици на имоти наоколо се оказаха без път за да стигнат до домовете си.

Хората  от местността "Сотира" се оказа, че е необходимо да прескачат тонове пръст и скална маса, за да стигнат влязат в имотите си. До ситуацията се стига след появата на нови съседи, които подготвят и строеж. А опасенията на местните са, че това ще блокира единствената улица, която води до къщите им.

От седмица насам Галина Стойкова и нейното семейство са принудени да прескачат тонове пръст и скална маса, за  да стигнат до дома си. Причината са новите собственици на съседен парцел, които строят имот и изсипват отпадъците буквално пред къщата им.

"Трябва да имаш катерачески умения, пък за малките деца и за количката просто не виждам вариант. Ние сме 4 големи човека, един възрастен, една болна жена и още 3 деца", разказва пред Нова тв Галина Стойкова.

Местните хора са силно притеснени от голямото количество пръст и камъни, които се изсипват пред имотите им.
Улицата предстои да бъде затворена, защото попадала в имота на новите собственици. Така на практика ще се блокира достъпът до цели 9 имота.

На изведнъж изчезналата улица "Мария Николова"  жителите на "Сотира" имат издадени лични карти и им е издаден административен адрес.

Новите собственици, по думите на местните, се появявали рядко, но когато съседите им се опитват да потърсят диалог – срещали агресия.

"Правени са многократни опити, но последното е, че няма да разговаря с живущите. Само чрез нейния адвокат и по никакъв начин няма да отстъпи", обяснява Лили Йосифова.

"Охраната и мъжа й ми казаха да седя на 2 метра от нея и нейните думи бяха, че всички ние много сме я подценили, не знаем с кого си имаме работа. Нейният мъж удари моя съпруг. Удари го, само че никъде не сме се оплаквали, не сме казвали. Това е грешка, но никой не е знаел, че ще се стигне до такова нещо. До такъв абсурд, който виждате", обяснява Галина Стойкова.

До този момент жителите на района многократно са подавали жалби, но по думите им без резултат. Жителите на местността дори са изградили импровизиран обходен маршрут, тъй като се страхуват да не останат напълно блокирани.

"Този насип, който сме изградили, в чужд терен, за да може да преминаваме, докато общината извърши някакви действия по въпроса. Дали ще издаде разрешение за временен път, на който трябва да се плаща наем и този наем трябва да го плаща общината, защото вината не е наша. Или ще обезпечи възмездно или безвъзмездно собствениците, като отнеме терена, който от дълги години си е било улица тук", заявява Петко Ников.

Отговорът на община Варна е че извършват проверка по случая, като по първоначални данни участъкът, който се прегражда не е от общинската улица, а частен имот.

От общинската администрация допълват, че на този етап в местността "Сотира" няма приложена улична регулация и няма данни собствениците като заинтересована страна да са подали писмени заявления за временен път.  А живеещите в района са категорични, че ще продължават да търсят правата си по съдебен път, за да намери решение на проблема.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересен казус - хора се заселват някъде поради някаква причина, - чист въздух, хубава гледка и т. н.. Решават и си вдигат къщи без да огледате дали и как е организиран достъпа т. е. има ли път и той дали е общински или държавен. Частната собственост по закон е неприкосновена. Сега за да решат това някой трябва да се бръкне за да плати на собствениците. В това време никой не чете законите и правилата всеки се позовава на лакърдии на някой в трамвая или фейсбук..
17
0
 
12
 
! Отговори
вижте, не може така преди 2 години
Издържаме общинска и държавна администрация, издържаме полиция.Тия неща трябва да се решават цивилизовано. Аз не ставам за силови битки, понеже така е решила природата, но пък знам какво решение би било бидон амониева селитра със съответния детонатор. Кому е нужно?
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Eй така и при мен, двама тарикати бутнали оградата докато бях в Германия, наравили си път и си го асфалтирали. Като го видях откачих, после аз съм бил лош, да съм си дръпнел от съседният имот малко пространство, кмета мълчи по темата. Като вкарах фадромата заплахи, полиция викат, гуми пукат.... и защото всичкото това се търпи. Първо общината трябва да им повдингне дело за самооправство, в полицият ми викат да не подавам жалба, а това си е навлизане и заграбване на имот. Ето това е държавата.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП Форевър, Оле!:)))))))))))
14
7
 
6
 
! Отговори
Нагли съседи преди 2 години
"Всеки да помисли как би се чувствал, ако някой почне да минава през двора му с претекст, че така му е удобно." - Три блока минават през двора ни, въпреки предупредителните табели. Дали ще ме осъдят, ако започна да ги отстрелвам?
13
0
 
21
 
! Отговори
У преди 2 години
Вижте как се казва мястото-не е квартал,село, не е лозя,..а местност. Т.е. без да е вкарано в регулация, се строят едни палати и къщи на 3 етажа, с гледка, с баркекюта, а няма път, канализация и улични лампи. После се чака общината да изгради в 3 метровата ивица път, а то не може да мине камион. ЛК са им издали защото трябва да имат, а декларират адрес. Имаме едни приятели там и не разбирам, кое му е хубавото да нямаш път и да караш джипка, защото като вали е кал до ...
12
0
 
14
 
! Отговори
Направили си преди 2 години
Улица през чужд имот, която липсва в регулацията и ГИС. Без коментар.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Варна е така, правят си каквото си искат..
10
1
 
28
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Нещо май се върнаха мутренските години.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам един много як и луд комшия. Тренирал е таекондо и джудо. 90 кг. но 1.90 м. На 42 години е а характера му е като на люта чушка. Него да го питат с кой си има работа та да се видят в чудо. Ето този комшия ще им свърши идеална работа. Тези ще избягат накрай света и не само улицата ще отворят ами и пари ще им дадат само и само да останат цели.
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте див капитализъм, плучихте див капитализъм.....................Социализмът днес е само за богатите.
7
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен разпад на държавността под мъдрото ръководство на пияните протестъри от Орлов мост.
6
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на Радев вече е факт, напълно е възстановена държавността!
5
1
 
20
 
! Отговори
снайпера преди 2 години
Това е дело на канцеларските плъxoвe, срещу эаплащане де
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
промяната е факт!!!!! ЧЕСТИТОООООООО!!!!!!!!
3
7
 
10
 
! Отговори
нДБ неДемократична Б преди 2 години
Вървим в "правилната" посока, протеста успя, "здравите сили" победиха, народа е доволен, страната "цъфти". На който не му харесва може да отиде (да бъде изгонен) в чужбина или да бъде пратен в строящите се отново концлагери...
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 - Виж сега. Така е било винаги, Просто по-силните, уми, брилянтни, хубави, красиви, развити и можещи родове, така ви излъгаха масите! Да вярвате не на семейство, не на ваши лични ценности, ами ... на бездушна държава! Но вече се връщаме към нормалното!
1
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми га е тяхна! Сий тхна! Аре амана уе! Куманизъма сварши!