Терзиев: Обещахме и почистихме гробищата в София

Не били в такова добро състояние от 20 години
22 юни 2024 11:02, Александър Попов
58
Терзиев: Обещахме и почистихме гробищата в София

Кметът на София Васил Терзиев со похвали с почистването на гробищните паркове в София.

"Обещахме до Черешова Задушница да почистим голяма част от  Централните софийски гробища и изпълнихме обещанието. За 25 дни направихме възможен достъпа до почти 120 000 гробни места, на площ от над 600 декара от общо 900. Около 110 парцела са окосени, с подрязани храсти и клони, като във всеки един парцел има между 500 и 700 гробни места. Почистени са и 90% от над 300 урнови стени, а надписите върху тях са обновени. По сенчестите места на алеите монтирахме нови пейки, а чешмите в гробищните паркове вече работят.

Погрижихме се и за останалите осем парка, където всички алеи вече са в изряден вид, а в “Бакърена фабрика” и “Малашевци”, освен алеите, успяхме да почистим по няколко от общо 100 парцела във всеки гробищен парк. В следващите дни преустановяваме дейностите, за да не създаваме неудобство на гражданите, но веднага след Задушница работата по разчистване и извозване продължава. Напомням, че всеки, който почиства сам, целогодишно може да оставя зелените отпадъци до алеите, а извозването им е наша задача.

Няма да е преувеличено, ако кажа, че това е най-мащабната акция по почистване на софийските гробищни паркове за последните десетилетия. Досега общината не е инвестирала в поддръжката на парцелите и прилежащите алеи. Гробищните паркове бяха умишлено занемарени, в окаяно състояние, а хората се страхуваха да ги посещават. Ние спряхме схемите, погрижихме се за сигурността и правим всичко по силите си, за да усетят гражданите, че на първо място действаме с мисъл за тях.

По наредба Столичната община е задължена да поддържа само алеите в парковете, а задължението за поддръжката на гробните места е отговорност на близките на починалите. Решихме обаче да се захванем с непосилната задача да приведем парковете във вид, в който никой не ги е виждал повече от 20 години, защото много граждани в кампанията ме питаха за гробищните паркове и видяхме, че темата е важна за тях.

С това наше усилие помагаме на хората, особено на възрастните, за някои от които това усилие е невъзможно - и физически, и финансово. Така поддръжката ще е по-лесна оттук нататък. Всеки може да се възползва и от услугите на общинското предприятие “Гробищни паркове”, което срещу символична такса почиства гробните места и прилежащите им части.

За Черешова Задушница всички 9 общински гробищни парка са с удължено работно време - до 21 часа. В останалите дни лятното работно време на столичните гробища е от 7:00 до 19:00 часа. Достъпът на коли на 22 юни ще е забранен, освен за хора в неравностойно положение, които не дължат такса за вход с автомобил. За гражданите е осигурен допълнителен градски транспорт, разкрити са временни трамвайни и автобусни линии. В съботния ден ще има засилена охрана, екипи на полицията  и работни групи от общинското предприятие, които ще съдействат на гражданите да намерят гробните места на своите близки, ако не са ги посещавали отдавна, както и по всякакви други въпроси.

Заради очакваните горещини днес екипи на Столична община раздават вода на посещаващите гробищните паркове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Софиягробища
Още от София
Пускат допълнителен транспорт в София за Задушница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
10
 
! Отговори
О, внучето преди 1 седмица
Сега остана и нещо смислено за живите да направите.
25
5
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 1 седмица
Тази снимка е преди почистването и нарочно е сложена от проруският сайт Днес.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това им е снимката "СЛЕД". Преди е същото, ама по-зелено.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ти сериозно ли , другарю Терзиев ?!
22
9
 
10
 
! Отговори
Бабо Маро, преди 1 седмица
Ти знаеш ли колко пари изсипа Фандъкова за Женския пазар?И ги открадна половината.Зулумите,които ГЕРБ причини на София не могат да бъдат отправени с години,ако ще и Господ да е софиянец
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какъв е тоя змияярник на снимката? Нямат ли смнимка "СЛЕД"?
20
0
 
5
 
! Отговори
Продължение на 17 преди 1 седмица
Преди няколко години се наложи да платя, за да изрежат подобен храсталак, пораснал върху гроб, намиращ се до този, в който са родителите ми. Не стига, че храстът беше висок наистина над 1.50 м, но и се беше наклонил така, че покриваше половината от нашето гробно място. Покойникът явно е от семейство с възможности, защото поставиха много скъп паметник преди 7-8 г., но си личи, че посещават гроба веднъж на 1-2 години. Предполагам, че живеят в чужбина.
19
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
оправете женския пазар колко години трябват да въведете ред да обърнете кантаритекъм клиентите да се спре с измамата на кантара и качеството на стоката спретевсякакво строителство софия достатъчно е освинена няма паркинги климатици вгр транспорт новото строителство в люлин е на наи мръсните и шумни места спретесе наи сетне и почнете да садите дървета защото водата ще свърши климатът се променя
18
3
 
12
 
! Отговори
Баба Гицка преди 1 седмица
Терзиев, не се изхвърлай. Явно до сега си живял в някакъв си твой нереален свят. За да се приведат гробищните паркове в София в що годе приличен вид са необходими постоянни усилия и работа поне 2-3 години. Съчетани естествено със строг контрол и активно участие на гражданите на София.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
прайд по време на задушница :)))
16
2
 
6
 
! Отговори
Не съм поддръжник преди 1 седмица
на ПП, нито на "Спаси София", но ми хареса изявлението на Терзиев, че ще съдействат и за почистването на самите гробни места. Защото има гробове, които явно не се посещават години наред, възможно е близките на покойника да не са в България. На някои от тези гробни места през лятото поникват храсталаци, които в отделни случаи избуяват на височина до метър и половина, дори и повече. Не можеш по никакъв начин да заобиколиш такъв гроб без да се одереш в храста, а има и кърлежи.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на Терзиев!
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая проскубана нива за почистено ли трябва да мине ?
13
0
 
13
 
! Отговори
От 11 преди 1 седмица
Има нещо, което ми направи много добро впечатление. Вчера, когато бях на Центр. софийски гробища, не видях нито един блуждаещ ром, а по-рано години наред такива бяха просто част от пейзажа и като видят, че се суетиш и почистваш някой гроб или садиш цветя, веднага идват и започват да те изнудват да се съгласиш "да наглеждат" гроба срещу скромно месечно заплащане. Откажеш ли, следващия път ще завариш някоя щета. Затова с стараех да не оставам повече от няколко минути на гроба. Изнервящо беше.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
за да танцуват разни болни отгоре им :)))
11
2
 
7
 
! Отговори
Но на много места преди 1 седмица
в Централните гробища си стоят орязаните клони от дървета и храсти, даже вече са изсъхнали. Някои от тези купчини клони са оставени така, че препречват половината от и без това тясната алея, по която два автомобила не могат да се разминат. Шофиращият слиза, за да мести клоните. Такова беше дереджето вчера. Предпочитам да отида в петък следобед, защото в деня на задушницата не разрешават да се влиза с автомобили, освен ако нямаш документ, че си инвалид. И трябва да се върви повече от километър.
10
4
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
Само заради помена на загиналите при катастрофи трябва да замълчиш поне днес?Кой уби Ани и приятеля и на Сливница,кой уби Филип на Гурко'.Бяха при Фандъкова и гениалните и ремонти на ремонта .
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В еврейските парцели и тревичка са посадили!
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С Фъндъкова само говореше работа,работа,работа.А всички видяхме каква работа свърши.Но пък се намърда и в парламента,и там да свърши същата работа.
7
3
 
8
 
! Отговори
Преди малко преди 1 седмица
Се върнах от ЦСГробища.Наистина нещата са несравнимо по-добри.Адмирации за кмета.