Ще поскъпне ли градският транспорт в София?

Откъде ще се намерят пари за мащабната модернизация?
14 юни 2024 13:40, Инна Ангелова
87

Наскоро кметът на София Васил Терзиев представи амбициозния си план за модернизация на градкия транспорт за следващите няколко години. Предвижда се закупуването на нови трамваи, тролейбуси, електробуси и автобуси.

"Това зависи от добрата воля на общинските съветници от всички групи. Всички те би трябвало да носят отговорност пред софиянци за добруването на нашия град. Тази седмица представихме заедно с кмета Терзиев най-амбициозната програма за обновяване возилата на градския транспорт, правена някога в историята на София. Става въпрос за една инвестиция за следващите 5 г. от около 1 млрд. лв. и закупуването на около 500 нови превозни средства, от които 150 трамвая, 280 автобуса и 75 тролейбуса, които ще са по най-нова технология, изключително модерни, комфортни", заяви общинският съветник от ПП-ДБ-СС Андрей Зографски в "България сутрин".

По думите на общинския съветник, новият проект за градския транспорт ще се финансира от няколко източника. Пари ще има и от бюджета на столицата, други ще са от европейските програми.

Новият градски транспорт ще се финансира от няколко източника, посочи общинският съветник.
"Бюджетът на самия градски транспорт е бюджет за ежедневното му съществуване. Ние като град сме кандидатствали за NetZeroCities, където има няколко милиарда евро възможни. Тепърва ще трябва да представим този план в Европейската комисия и в Европейската инвестиционна банка, както и заем. Имаме да строим няколко детски градини, които ще отнемат поне 2 години. Тази нестабилна политическа ситуация се отразява негативно", коментира Зографски пред Bulgaria ON AIR.

Общинският съветник каза, че не се предвижда поскъпване цените на градския транспорт. В момента той се намира в добра финансова кондиция.

"Вече имаме над 1,1 млн. среднодневно пътувания. Успяваме да привличаме нови и нови пътници. Плащането през карта, годишната карта от 365 лв. - направена е максимално достъпна за софиянци. Проблемът е, че е бавен и понякога нередовен", каза още Зографски.

По негови думи има проблем с недостига на шофьори, както и с частите на автобусите.

"Спрян е отливът на шофьори. Имаме сериозен недостиг. Намерихме 6 млн. лв. от увеличени приходи на Столична община, които ще покрият стари дългове на системата, генерирани в предишните мандати и ще се инвестират в по-добро състояние на подвижния състав. Голям е проблемът с частите на автобусите", добави Зографски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от София
Пореден автомобил "кацна" на трамвайните релси в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
13
 
! Отговори
ЗНАЕЩ преди 1 седмица
До есента терзиева ще подаде оставка
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е да, защо да не похарчим 1млрд., в същото време 50% от децата в София не могат да бъдат класирани за детска градина или ясла... Питам се, колко ли родители ще използват градски транспорт, за да заведат децата си някъде, било то частна или държавна....
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко ли трябва да си rлynaв за да гласуваш за това
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз ще те поскъпна аз тебе!
13
3
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Това на снимката е отявлен българомразец!!!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди да са завършили новата отсечка на метрото, да не си и помислят да барат цените!
11
15
 
6
 
! Отговори
Лийд преди 1 седмица
Градския транспорт е нелогично евтин, а контролът на гратисчиите е крайно скромен. Трябва работа и по двете направления, ако искаме да имаме нормален градски транспорт.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Македонисче гнасно от Скопие
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този ли ви е промяната бухахаххаха :))) Прочетете малко за Мааайййкаа му Солза Грчева, колко злоба и омраза има към Вас, а вие избрахте сина и за управник жалкариии. 150 г. ще станат от Бай Гньо, ама нищо не се е променило. Само дето не сте с *** и потури. Тотална гавра и подигравка си правят тия. Ми кво стана с данъците ви вее, оправи ли се градската среда клоууниии
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я не знам у назе нещо да е поевтиняло значи отговора на въпроса се подразбира от самосебе си.
7
1
 
7
 
! Отговори
реформа преди 1 седмица
До Анонимен Много е скъп и София трябва да съкращава.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В СОФИЯ ИМА ЛИ МЪЖЕ КЪДЕ СА КАК СТИГНАХМЕ ДО ТУК ДО ТОЗИ
5
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Транспорта в София е един от най-добрите в БГ. Ямбол, Русе и другите малки градове могат само да мечтаят. После да не се чудите защо софия става 5млн и останалите градове замират.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
10 лева билетче поне щото сичко попскъпна, Стари коли и части скочиха, ток, заплати и пр.
3
4
 
15
 
! Отговори
Ами да им поскъпва преди 1 седмица
двойно дори, нали заради техните заплати се вдига средната за страната и шарлатаните ни политици се гордеят с мизерията на останалата част от народа ! Вдигат токът за цялата държава, а се хвалят, че цената на парното падала, че колко народ ползва парно и колко еленергия ? Шшшибана държава, нищо освен кървав преврат не може да ни помогне, но пък от къде смели герои, тук са само в коментари ?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този маргинал тиня
1
1
 
6
 
! Отговори
Ceci_ преди 1 седмица
Средно два милиона на обновена еденица.И нищо от това не се прави в българия