Махат фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни

Какво ще има на мястото е отворен въпрос
Обновена: 8 дек 2023 08:10 | 8 дек 2023 08:10, Елка Василева
501
Махат фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни
Снимка: архив, БГНЕС

Демонтират фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни. Това съобщи пред БНТ Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" в София.

"Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място", обясни Трайков.

Още по темата
Дискусията къде ще бъдат преместени скулптурите все още тече.

Какво ще има на мястото на паметника е също отворен въпрос, подчерта кметът на район "Средец".

"Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще", обясни Трайчо Трайков.

"Част от идеите, които съществуват, включват запазването на фундаментите на паметника, ако се реши там да има друг паметник. Ако обаче се реши да бъде куклен театър или парк например, няма да са необходими", каза Трайков.

Паметникът на Съветската армия в София се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Това съобщиха от Областната администрация на София през вчерашния ден, когато беше поставена нова втора обезопасителна ограда около монумента. Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, посочват от областната управа.

В момента около паметника има разположени полицейски патрули.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A какво става с контранастъплението?
344
3
 
5
 
! Отговори
там ли е още преди 6 месеца
Какво става с Авьошата в Пловдив?
343
8
 
5
 
! Отговори
следствие преди 6 месеца
След всичките мерзости на путин няма място за руски паметници в родна България.
342
3
 
3
 
! Отговори
ДРУГАРИ КОПЕЙКИ, преди 6 месеца
ДРУГАРЯ ТЕРЗИЕВ ОТ ДС ОТДАВНА СЕ ПРЕХВЪРЛИ КЪМ ДРУГИЯ ЛАГЕР, ЩОТО Е ТА-РИ=КАТ! И СЕГА Е МИЛИОНЕР, ПЪК ВИЕ ПИШЕТЕ ЗА ЖЪЛТИ КОПЕЙКИ...
341
5
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 6 месеца
Добре е. Подкрепям.
340
0
 
0
 
! Отговори
364 преди 6 месеца
От какво те е срам бе .,,,***
339
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
аве напрао Русия викаш, е построила България, а/ Ако не беше Русия, нямаше да има и хан Аспарух, а?
338
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това се очакваше от този Кукльо, дето за нищо не става. Обгазен град, проблеми с ток, с вода, малко снежец - и блокада. Само, че проблемът му - паметника. Дано ви станаха ненужните ***, че разрушихте нещо, защото друго не можете! Жалки педеразоиди.
337
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
400 коментара - опълченците на Митрофанова бранят настървено мо=ча, но само пред компа! Пред *** нямя никой- знаят, че боят е загубен!
336
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
очаквам да бутнат и Патриаршеска катедрала Свети Александър Невски - руски е да го махат, хайдее ***, д'авай д'авай
335
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много са 30 дни, трябва до 24 часа.
334
1
 
6
 
! Отговори
Възрожденец преди 6 месеца
Костадине, къде си?
333
6
 
4
 
! Отговори
Striker преди 6 месеца
Няма какво да се мисли, пълен демонтаж, а ако искат от Мужикистан, да си го вземат и да си го реставрират на тяхна територия, обаче. Мястото да се напави залесен парк с фонтанче в средата и готово. Аман от мислене!
332
3
 
4
 
! Отговори
Миле преди 6 месеца
Някак си не ме вълнува .......какво става с детската болница ..зачо тези пари не се влеят в нея . Мнението на бездетните тротканиджии и гей парадисти ми е през крачола
331
6
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 353 преди 6 месеца
"А какво става с новите модерни американски F-16 които преди много години България купи и се изръси няколко милиарда" - А, не се тормози, тя поръчката е стратегическа. Като дойдат, ще са остарели и ще ги дарим на Украйна. за всичко е "помислено".
330
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Крайно време беше!
329
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предсмъртни конвулсии на така наречената държава Укрйна.
328
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
La Repubblica (основен рупор на евроатлантизма в Италия) интервюира Анна Нетребко с голям шум: "кралица на операта, несравнимо руско сопрано, вълнуващ глас, експресивна сила, дива, милиони последователи и омагьосваща харизма" ... "открита от гениалния диригент Валерий Гергиев, близък съратник на Путин". Преди 18 месеца "кралицата на операта" трябваше да се оттегли от "La Scala", защото директорът Бепе Сала и театърът вече бяха изхвърлили "гениалния диригент" Гергиев, защото е путинист.
327
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Директорът на Болшой подаде оставка, на негово място за генерален директор е назначен Валери Гергиев, който също така остава и художествен ръководител и генерален директор на Маринский. Валери Гергиев има 50 годишен опит в музикалното изкуство, за него в началото са казвали, че няма чувство за ритъм, и дори са отказали да го приемат в музикално училище.
326
1
 
3
 
! Отговори
боеве в Москва преди 6 месеца
Огромни опашки и боеве в Москва за новогодишния "Щелкунчик", има пострадал със счупена ръка. Спекуланти продават билетите по 600 хил рубли (6 хил евро).