Махат фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни

Какво ще има на мястото е отворен въпрос
Обновена: 8 дек 2023 08:10 | 8 дек 2023 08:10, Елка Василева
501
Махат фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни
Снимка: архив, БГНЕС

Демонтират фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни. Това съобщи пред БНТ Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" в София.

"Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място", обясни Трайков.

Още по темата
Дискусията къде ще бъдат преместени скулптурите все още тече.

Какво ще има на мястото на паметника е също отворен въпрос, подчерта кметът на район "Средец".

"Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще", обясни Трайчо Трайков.

"Част от идеите, които съществуват, включват запазването на фундаментите на паметника, ако се реши там да има друг паметник. Ако обаче се реши да бъде куклен театър или парк например, няма да са необходими", каза Трайков.

Паметникът на Съветската армия в София се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Това съобщиха от Областната администрация на София през вчерашния ден, когато беше поставена нова втора обезопасителна ограда около монумента. Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, посочват от областната управа.

В момента около паметника има разположени полицейски патрули.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
3
 
7
 
! Отговори
Историк преди 6 месеца
Това потвърждава фактът, че Сталин не се намесва в предотвратяването и, а се възползва от изтощението на българската войска и народ. Малко се говори в последните години и много се спекулира със смъртта на Царя, която морално осакатява нацията, но редица колеги не изключват съветска намеса и там. И то с право. Но това все още е недоказан факт. Сталин е подготвял превратът от доста време. Писмени кореспонденции между него и ОФ, партизанските отряди е имало още от 1943г. България е трябвало да грох
364
4
 
5
 
! Отговори
И ко стана, ва? преди 6 месеца
Позитанковците викаха, скачаха, години наред пречиха на демонтирането на паметника. Но щом тяхно момче стана столичен кмет, само след дни реши съдбата на този паметник. Де да видим сега дали ще има позитанковски протести или по партийна линия са им наредили да не дискредитират нашТо момче и да не оспорват решенията му?
363
4
 
6
 
! Отговори
Историк преди 6 месеца
от човешко, пък и от техническо естество и не може да започне офанзифа на югоизток с пълна сила. България на този етап във войната печели редица битки и общо взето държи югоизтока сама, без Хитлер да се намесва. Да победиш българският войник в сухопътна операция е почти невъзможно. Затова се пристъпва към авиационен натиск от страна на съюзниците. Русия през ВСВ не е като Русия сега във летателни способности. Луфтваве, и Еърфорс ги превъзходжа в пъти. Намесата на САЩ и Англия е в помощ на Русия
362
0
 
1
 
! Отговори
396 преди 6 месеца
Какво искаш да мажеш с това ?
361
3
 
4
 
! Отговори
Историк преди 6 месеца
Въпросът за следвоенно разпределение на Европа излиза на преден план още на Техеранската конференция на 1.12.1943. Съюзниците откриват редица пробойни във военното планиране на "силите от Оста". По-рано през годината е загубена битката за Сталинград, а в последствие операция "Барбароса" се оказва неуспешна. Все пак, макар и отслабен Хитлер разполага с още боеспособни съюзници, един от които е България. Публична тайна е, че въпреки победата в края на 1943 съветската армия е претърпяла доста загуб
360
1
 
2
 
! Отговори
До 394 преди 6 месеца
И какви са тинвпечетлениятя от тези немци , какво споделиха с теб
359
3
 
1
 
! Отговори
До рашиста преди 6 месеца
Как стигна до това заключениее , дай аргомент. Сталин си гледа своите интереси ...разбирам го , както ичи цитираните други двама от теб ....защо заемш тази страна ???
358
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей, учете руски, че половин свят го говори. В Гелмания може да не знаете немски, но ако знаете руски, ще се оправите. Като мен. Всеки втори магазин е руски. Ай, сполай ви. Най-малкото има поне 2 мбн немци, рускоговорящи. А те са много помече. Това са етнически немци, които пазят най-топли чувства към детството си в СССР. Интересно защо?
357
8
 
11
 
! Отговори
рашисти преди 6 месеца
А защо Сталин не ни е изтребил, питали ли сте се. Защото марионетното правителство е било приготвено. Още преди съветската войска да е минала Дунава е било ясно, че вече сме бомбадирани за следващите 45 години. Моля, Ви се само от 1946 до 1950 избитите интелекутални надвишават загиналите от бомбардировките в пъти. Чърчил е мразил България, Рузвелт му е било все тая, но от тримата Сталин ни е бил най-големият враг. Другото е евтина съветска пропаганда.
356
5
 
8
 
! Отговори
абе преди 6 месеца
Да вземат да изчакат още малко с махането, да не им се наложи след 2-3 месеца да връщат всичко на мястото му. Понеже нататък вървят нещата, май...
355
5
 
10
 
! Отговори
До 385 преди 6 месеца
Кой е бомбардирал София бе кА?..*** Сталин или Ши;&@няка ЧърчЕлл
354
8
 
9
 
! Отговори
г-да рашисти преди 6 месеца
Сталин още при договарянето на Съюзническата коалиция е заявил пред Чърчил и Рузвелт, че иска да се разпределят сферите на влияние като България да попадне в съветската такава. Чърчил не е бил особено съгласен до средата на 1944г, но тъй като СССР влага изключително много във войната, то накрая отстъпва и Сталин окупира България. Превратът е бил предварително съгласуван със Съюзниците. Мислите ли, че съветската армия е щяла да ни пожали ако превратът не е бил осъществен?!?! Да се махне ***!
353
6
 
2
 
! Отговори
Рендету преди 6 месеца
Абе заедно с паметникъ демонтирайте и държаватъ, и прекратете 34 годишната агония на този изстрадал народ!!!!
352
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 месеца
A какво става с контранастъплението ----///----- Погледни какво става на фронта южно от Орехов. Това е заготовката за контранастъплението.
351
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До СОФЕТО МЕЖДУ ДВЕ - Дано!! Дай Боже!!
350
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Началото на края, на безумието, паметника на съветската окупация, да стърчи в центъра на София, до други два руски паметника-българската катедрала, носеща името на руски цар със спорна слава и този пред НС. Това е България, а не Русия. Историята нрябва да се пази, да, но за българите, а не за руснаците. Слугите на Москва у нас и дума не обелват, за разрушените български паметници, на чието място са построени руски, или съветски, с които е осеяна страната ни.
349
4
 
4
 
! Отговори
виж му акъла преди 6 месеца
До Абе---- Ти си много добър представител на русолюбците. Продължавай да ръсиш абсолютни глупости и мерзости за да покажеш на всички какви "интелектуалци и възвишени души" сте копейкаджиите.
348
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мечтата на наглосаксите да превърнат София в разорано поле, се осъществява с помощта на "приятелите". Аз ще наблюдавам отстрани.
347
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мили братушки освободители, идвайте да ни освободите отново преди да е станало прекалено късно! Моля ви!
346
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами копейките като им е толкова скъп спомена кога са били по окупация да си събират пари и да го въстановяват и да си го държат по дворовете. Ама нали са свикнали все някой да им плаща и да им казва какво да правят. Не виждам да са си оправили и летящата чиния на Бузлуджа. И за там ли чакате пак на държавата ве копейки?