Москва заплаши НАТО заради новия военноморски щаб на Балтийско море

Откриването му нарушава договора, сключен при обединението ГДР и ФРГ
23 окт 2024 08:10, Анисия Иванова
77
Москва заплаши НАТО заради новия военноморски щаб на Балтийско море
Снимка: БГНЕС

Руското министерство на външните работи извика вчера германския посланик, за да изрази несъгласието си във връзка с откриването на нов щаб на германските военноморски сили, който има за цел да повиши отбранителната готовност на НАТО в региона на Балтийско море, предаде ДПА.

Ведомството заяви, че откриването на щаба нарушава договора "Две плюс четири", сключен при обединението на Германската демократична република (ГДР) и Федерална република Германия (ФРГ), който забранява разполагането на войски на НАТО в Източна Германия.

Щабът, наречен Оперативна група командване Прибалтика, бе открит в понеделник в германския пристанищен град Росток, провинция Мекленбург-Предна Померания. Той отговаря за планирането на морските операции и учения, като също така ще разполага и с капацитет да ръководи военноморски операции на НАТО по време на война.

Германският министър на отбраната Борис Писториус уточни, че като национален щаб, в който не са разположени войски на НАТО, командващата оперативна група в района на Балтийско море не нарушава Договора "Две плюс четири".

В изявление на руското външно министерство се казва, че този ход "продължава пълзящата ревизия на резултатите от Втората световна война и милитаризацията на страната", и се настоява германското правителство незабавно да обясни тези свои действия. В текста се казва още, че "Вашингтон, Брюксел и Берлин трябва да са наясно, че разширяването на военната инфраструктура на НАТО на територията на бившата Източна Германия ще има крайно негативни последици и няма да остане без съответен отговор от руска страна".

Германският посланик в Русия Александър Граф Ламбсдорф потвърди в свое изявление, че е бил извикан в руското външно министерство.

Пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна засили страховете от руска агресия. Балтийско море е важен маршрут за снабдяване на НАТО и е от ключово икономическо значение за съседните съюзнически държави от алианса, отбелязва ДПА.

НАТО неотдавна предупреди за системно шпиониране на инфраструктурата на алианса и други потенциални заплахи в региона от страна на Русия, която има пристанища на Балтийско море - ексклава Калининград и около Санкт Петербург. В резултат на това алианса укрепва отбранителните си способности в Балтийско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: НАТОСАЩРусия
Още от Русия
Руските медии фаворизират Тръмп, но кого предпочита Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Британците се наточили да подпомагат укропитеците в Окраина с военни кораби и въобще по море.... Норвежците - също! Ерго, ше видим на дъното на Черно море и британски и норвержки корита у скоро време )))
49
8
 
6
 
! Отговори
дедо Груйо преди 3 часа
Като са много силни да нападат Нато. Какво си се разписал глупости тука. Нeщacтен русофил клозетник с външна тоалетна.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
НАТО негодували срешу Русия, че им шпионирали инфраструктурата...... Ха-ха! Абе тия, дето по 24 часа пускат шпионски самальотчета над Черно море да снимат инфраструктурата на п-в Крим - сега се жалят! Ха-ха-ха
47
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 3 часа
До дедо Груйо: А ти дедо първо пикаш, после акаш, сънуваш и най-накрая се събуждаш, ама минава малко време докато се осъзнаеш.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Война в Украйна щеше да има при всички положения, да не мислите, че НАТО 10г. въоръжава и подготвя най многочислената армия в европа ей така за лудо, ако Русия не ги беше изпреварила укрите след като ги подготвят и въоражат веднага щяха да нахлуят в Крим, който беше анексиран най демократично с референдум.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
НАТО за 3 дни? хахахаха
44
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 часа
"Пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна засили страховете от руска агресия." -- 'баси глупавата лъжа!?
43
3
 
12
 
! Отговори
до 39 Скрий се бе преди 4 часа
***! СССР не е нападал Афганистан, а бил поканен да го спаси от фундаменталистите ислямисти, които ЦРУ са въоръжавали тогава. Точно същото се случи и със Сирия през 2011-та. Много ви е плитък ума на на вас новото поколение.
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
То останали руски черноморски флот каквото има стой в базата а моряците май станаха сухопътни
41
6
 
5
 
! Отговори
Morski преди 4 часа
То имаше и Будапещенски договор, но Руската Ф. ерментация го наруши, а сега плаче срещу другите!
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До агент Мъдлър ЦРУукрайна се подготвяше дълго от зпада за война срещу Русия!!! Западът си го призна, че Минските споразумения са били да забавят Москва за ответни действия. Явно не се интересуваш много от събитията и пропускаш някои детайли.
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Бах мама му.Русия не провокира войните! Западът повтаря грешките на Хитлер, но урокът няма да е по-различен.
38
9
 
9
 
! Отговори
дедо Груйо преди 4 часа
Балтийско море е само началото. В Румъния се строи 30 км база на Нато, с атом, самолети и всичко останало. Ще затворят и Черно море за Русия. Колхозниците остават в Азия, в Путиновия рай. Ще се върнат 100г назад. Напълно заслужено.
37
10
 
5
 
! Отговори
До "Бах мама му преди 4 часа
Афганистан беше нападнат и от СССР, но за това млък. Иран се управляваше от диктатор верен на Кремъл,тя го въоръжаваше,но за това млък. А да говорим ли за Либия или и за това млък.
36
6
 
7
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 часа
Тези клозетници какво гдр, какви договори? Няма вече гдр. С нахлуването в Украйна нарушиха десетки договори и споразумения.
35
1
 
11
 
! Отговори
До Бах мама му. преди 4 часа
ти явно си от 20 годишните троляци и не помниш Пустинна буря, иран, ирак, либия, сирия, афганистан и тн... :)
34
9
 
6
 
! Отговори
Владко, признай си ! преди 4 часа
Путята не разбра, че да си хомо не е толкова страшно. Да си признае и да продължи напред. За да прикрие хомосексуалността си и тежките си комплекси, заради ниския ръст и грозната външност докара на страната си война и икономическа блокада!
33
6
 
6
 
! Отговори
Комуновирус преди 4 часа
Господа русофили и психопати. Утре пред посолството на Руската федерация. С мечките и манерките готови за " родину и Путина". Ще се сражавате до севернокорейците.
32
8
 
11
 
! Отговори
Русия е на колене преди 4 часа
*** скоро ще се продават за 5 долара на китайските си господари. Русия я чака тежка съдба. Питкомафани Путев надмина Сталин!
31
9
 
13
 
! Отговори
до 24 преди 4 часа
айде, стига с тая суверенна страна украйна.....няма такова нещо, крайната земя е била винаги руска от векове, жителите са украйненци, защото са в края на руската империя! и путин ще въстанови тая закономерност!