Защо руският изтребител Су-57 носи крилати ракети външно

Су-57 са били разположени в райони с висока концентрация на ВСУ
21 окт 2024 18:00, Гергана Попова
166
Защо руският изтребител Су-57 носи крилати ракети външно
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кадри, показват изтребител Су-57 от пето поколение на руските военновъздушни сили, носещ външно нещо, което изглежда като две крилати ракети Kh-59, докато този клас изтребители продължава да участва в операции срещу украинските и съюзническите западни сили, пише military watch magazine.

Необичайната конфигурация повдигна редица въпроси по отношение на това как се управляват Су-57, тъй като изтребителите от пето поколение са проектирани с намалено радарно напречно сечение, за да се подобри жизнеспособността, докато външното носене на ракети, както е показано на кадрите, увеличава тези напречни сечения до подобни нива вижда се на четвърто поколение нестелт самолети. Конфигурацията, която се вижда в последните кадри, отрича едно от основните предимства на Су-57 пред изтребителите от предишното поколение като Су-30 и Су-35 - въпреки че дори без стелт Су-57 има далеч по-висока издръжливост, по-мощни сензори и превъзходни авиониката и полетните характеристики все още го правят много по-способен самолет.

Още по темата

Изданието пише още, че вероятно обяснение за външното носене на ракети Х-59 е, че руските ВВС се стремят да увеличат максимално бойните действия, използвайки новите изтребители. Повече операции позволяват на по-широк набор от персонал да натрупа опит в летенето и поддръжката на самолета по-бързо, което е особено важно, тъй като годишните доставки нарастват бързо. Доставките достигнаха  12 изтребителя през 2023 г. и се очаква да достигнат 20 изтребителя тази година.

Ракетите, подходящи за вътрешно превозване от Су-57, като Kh-59MK2, са значително по-скъпи от по-старите крилати миси с по-голям диаметър, като същевременно предлагат сравнително малко предимства в украинския театър, където заплахата за самолетите е ограничена. Тъй като украинската военновъздушна мощ беше значително намалена и нейната противовъздушна отбрана сериозно ерозирала, разполагането на по-евтини по-стари ракети Х-59 позволява на единиците Су-57 да поддържат висок темп на операции при значително по-ниски разходи за ВВС. Той също така позволява доставките на новия Kh-59MK2, съвместим със стелт конфигурацията на изтребителя, да бъдат запазени за потенциални конфликти с много по-способни противници - а именно членовете на НАТО. Скоростта, с която нараства флотът на Су-57, може да направи запазването на ракетите особено важно.

Су-57 са били разположени в райони с висока концентрация на украинска противовъздушна отбрана в миналото, най-вече в началото на октомври, когато един от самолетите беше използван за сваляне на руски прототип на безпилотен самолет S-70, който изглеждаше готов да се разбие в контролирани от Украйна или територия на НАТО. Смята се обаче, че по-голямата част от операциите не са извършени на дистанции, които излагат изтребителите на риск, което означава, че компрометирането на стелт способностите далеч не е сериозен проблем. При такива обстоятелства разполагането на по-евтини външни ракети остава по-рентабилно средство за използване на Су-57, пише още MWM.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: войнаУкрайнаРусияСу-57
Още от Русия
Вдовицата на Навални се зарече да стане президент на Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Забавлявам се как бедни бачкатори коментират модерни машини. СУ57 е провален проект. Скам.
58
1
 
2
 
! Отговори
00-11 преди 11 часа
А, защо не? Ф-22 Раптор също имаше пилони за външни ракети! Въпроса е какво оръжие използваш, в случая ставадума за ракети Х-59М2 "Овод", специално конструирани за Су-57 за вътрешния отсек на самолета, може да е някаква допълнителна доработка/модернизация, каято се и тествала, а не боен полет.
57
7
 
7
 
! Отговори
п.п. преди 11 часа
СУ-57 е страхотна машина, има кадри, като мине край F-16, и пушека му не могат да видят!
56
4
 
5
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 11 часа
до Анонимен 49...та казваш "излетяха" или ги ИЗПАРИХА с Х-59.....не че много ме интересува...ама един мой приятел от Белия дом с деменция постоянно пита летят ли ковчезите?
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До реалист- Ф 16 BLOK 70 е съвсем друго нещо . Аве да те питам *** от Коми ли е или от Сургут .
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Ами в статията е обяснено защо- защото украинското ПВО е осакатено и реално няма смисъл да използват пълните стелт възможности на самолета и второ- това позволява да използват както нови, така и стари модели ракети.
53
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 11 часа
До Анонимен 43 Х-59МК2 е реално стандартната ракета Х-59МК но с нова компановка. Примерно корпуса е с Квадратно/правоъгълно стелт сечение като ракетата влиза идеално в бомбоотсека на Су-57. Су-57 може да носи 2 подобни ракети и комлект за въздушен бой от още 4*Р-77 и 2*Р-74 ракети.
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Не е въпросът къде ги носи, а къде ще ги вкара.
51
1
 
0
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 часа
До До Пешо Питанката :-Излетяха , ама не кацнаха!Пий си хапчето ,неграмотний!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Не разбрах смисълът на статията.
49
3
 
5
 
! Отговори
СУ-57 намига на Ф 16 преди 11 часа
Аз мога и външно да те обладая...камон бейби !
48
3
 
5
 
! Отговори
бл преди 11 часа
Както и да носи, все ги вкарва вътрешно на украинците.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Ми да ги изстрелят веднага и няма да има проблем.
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Този самолет е 4+ - пето поколение нема , далеко е още. САЩ вече работят върху шесто поколение .
45
2
 
8
 
! Отговори
реалист преди 11 часа
На снимката е френския кокошарник Мираж 2000 ,който скоро ще бъде пратен на ууусраинците ,за да стане за скраб още на другия ден.И все пак френския кокошарник е с 25 години по-нов от американските летящи ковчези Ф-16 ,с каквито ни загроби правителството на Боко Тиквата.
44
11
 
2
 
! Отговори
До Пешо Питанката преди 11 часа
Пешо, след като питаш, не само излетяха, ами и миналата седмица смъкнаха един Су-34. Други въпроси имаш ли? :)
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Ако на някого не му харесва, че ги носи външно, да се оплаче на конструктора и да ги изстреля немедленно!
42
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 11 часа
Х-59 са 3 вида ракети първата е с ракетен двигател и обсег 40км едва ли са останали такива, Втората Х-59м/мк е с турбореактивен двигател и обсег над 100км като реално се ползваше само от Су-30 на ВМФ, Су-34/35/57 могат да я ползват но самолетите се спеьиализираха по задачи. Су-57 с старите Х-59мк се ползва основно за натрупване на опит на екипажите. Реално Х-59мк пусната от голяма височина може да има обсег над 150км което надвишава обсега на Патриот и С-300ПМ на Киевските власти.
41
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц...ха-ха-хи преди 11 часа
По публикацията работи: Галя от ПОСОЛСТВОТО ...Щирлиц се качва в самолет. Сяда, затяга си колана, поглежда угрижено за последно през прозорчето. Спуска сенника и се обръща към приближилата се стюардеса:- Един коняк, моля!- Свърши...- Едно уиски, моля...- Свърши...Ясно, каза си Щирлиц раздразнено на ум,СУ-57 е минал от тук....
40
6
 
2
 
! Отговори
русофоб преди 11 часа
Защото всичко им е дялано "Сделано в СССР". Хи-хи-хи.