Огромните гори на Украйна са опустошени в ада на войната

Конфликтът има нововъведения и в унищожението
12 окт 2024 17:05, Гергана Попова
64
Огромните гори на Украйна са опустошени в ада на войната
Снимка: БГНЕС/ EPA

Огромните гори на Украйна са опустошени в ада на войната, пише Ройтерс.

Още по темата
Сергий Цапок огледа тлеещите руини на борове, почернели пънове, докъдето стига погледът, които свидетелстват за изпепелен народ.

„Вече са мъртви“, казва умореният рейнджър за дърветата, които е отглеждал почти две десетилетия. Ежедневният маршрут на 41-годишния през украинските гори, някога радост, се е превърнал в кошмар.

„Сега, когато шофирам, е по-добре просто да се взирам в пътя.“

Пожарът, който той е гасил, причинен от взрив с неустановена причина, е унищожил три хектара осемдесетгодишни борови дървета в националния парк Sviati Hory в източна Украйна, според служители там. Четири пети от близо 12 000 хектара на парка са повредени или унищожени от пожари или боеприпаси, казаха те.

Това е капка в морето от щетите, причинени от войната, която жестоко засегна ландшафта на Украйна и голяма част от нейните 10 милиона хектара, или 100 000 кв. км, гори. И руската, и украинската армия взривяват една друга с хиляди снаряди всеки ден, раздробявайки земята в жестока битка, която отразява ехото на окопната война от Първата световна война.

Конфликтът има нововъведения и в унищожението.

Два видеоклипа, публикувани през септември от част от 108-а бригада на териториалната отбрана на Украйна, показват малък дрон, който се опитва да прогони руските войски, като пръска светещо, нажежено вещество върху дълга редица дървета и ги запалва.

Ройтерс разговаря с близо 20 специалисти в областта, включително горски рейнджъри, еколози, експерти по разминиране и правителствени служители, които предоставиха подробна картина на разрухата, причинена на горите в Украйна от 31-месечната война.

Директорът на националния парк Sviati Hory Сергей Приймачук каза пред Ройтерс, че руските боеприпаси са изгорили огромни участъци от района, някога рядко и обичано красиво място в силно индустриализиран регион.

„Това, което загубихме, е огромно“, каза той.

Грижата за горите вече е опасно занимание, като мини и неексплодирали снаряди, скрити в земята, представляват най-голямата заплаха.

Александър Половинко, 39-годишен рейнджър, едва не загуби крака си, след като стъпи на мина, докато се грижи за гората миналата година. „Пропълзях обратно до колата и се прибрах с един крак вкъщи“, спомня си той. Отне му шест месеца, за да се върне на работа.

Всичко, което остава от много гори в източна Украйна, са полета с оголени, счупени стволове. Местните диви животни, включително елени, глигани и кълвачи, са били силно засегнати от загубата на местообитания, казаха експертите, въпреки че в момента е трудно да се измери загубата на биоразнообразие в горите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Русия
Украйна унищожи база за съхранение на дронове Шахед в Южна Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
3
 
! Отговори
камен преди 5 дни
ДА ти 1914-та защо мълчеше за действията на фасистите укри?о Анонимен
62
1
 
9
 
! Отговори
Тъжна история преди 6 дни
Заради неколцина изкукали диктатора, стотици милиони обикновени хорица да бъдат насъсквани да се мразят едни други на стероиди; да умират по бойни полета и в бомбардирани руини; да мизеруват без отопление, без вода, без храна, без покрив и в емиграция без работа и доходи. ДОКОГА с ТОВА ОВЧОпримирение ? КОГА ТЪЛПИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ ДА ИЗБЕСЯТ ТИЯпаразити ?
61
4
 
11
 
! Отговори
Нов преди 6 дни
Как така малък дрон ръси срещу руснаците да ги изгори живи, а после руснаците пуснали огъня? Хайде малко попрочетете какво сте писали!? А относно износа, не само за Европа, вероятно много много материал е отишъл и за Турция, защото там направиха милиарди и милиарди за снабдяване на футболното световно в Дубай. За да има мебели за изградените бази за футболисти, журналисти, зрители и т.н.
60
5
 
16
 
! Отговори
Хи хи преди 6 дни
Руснаците знаят, че тия гори ще станат руска територия, следователно те нямат полза да ги унищожават. От друга страна зеля не иска да ги остави на руснаците. зеля ги е подпалил !
59
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А нашенските т.нар. "русофили" все още продължават да поддържат агреесора. Или по-скоро да ги наречем кремълски пропагандисти.
58
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това е лицето на фашистка русия - смърт и унищожение.
57
5
 
23
 
! Отговори
Големия памперс преди 6 дни
Не горите, държавата е опустошена заради интересите на международната англосаксонска мафия и техният сатрап - платеният негодник, клоуна Зеля!!!
56
19
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
Това правят руските гадове - военноподпалвачи
55
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Най-големите поддръжници на войната в ЕС са Зелените. Факт.
54
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Баш пък в "ада на войнаата" били "опустошени"??? Това са лафове за лековерни. Още преди 4 години в Украйна се оплакаха, че в тяхната част на Карпатите са изсечени почти всички дървета в горите. Цялата тази дървесина е изнесена в Европейския съюз. И това се дължи на специални програми от EU и големи подкупи от Европа. Там е масова кражба, лъжа и далавера, унищожиха си природата за да зареждат със суровини Европа на безценица и внезапно им била виновна войната????
53
1
 
0
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 6 дни
До коментар 51Грета майстор на М...а
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тагаренко да ходи да гаси пожара))
51
7
 
2
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 6 дни
Няма нищо, то за животните и растенията понякога е добре малко огън и жупел ;-)
50
9
 
8
 
! Отговори
Ванга преди 6 дни
Всеки носи лична персонална отговорност за действията и постъпките си. 0пикания старец ще плаща жестоко с рода си за това което е натворил не само доживот, но и в отвъдното за извършените мерзки деяния.Тровиш убиваш и унищожаваш хора държави без да ти мигне окото умъртвяваш невинни живи същества,екосистеми говори за много тежка Социопатия Ypoдство и Садиюзъм за най долен индивид.Бог обаче винаги намира начин да накаже всеки заслужено и подобаващо.Опикани стари като Путин да се тепат.
49
1
 
25
 
! Отговори
Стенли преди 6 дни
Ха че то в България без война сума ти гора изгоря а да не говорим за сечта къде законна къде незаконна
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
другаря Сергей Приймачук да не лъже пред ройтерс и да си каже истината.. и да се сърди на клоуна..
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Просто е, край на войната.
46
8
 
1
 
! Отговори
Путин Имах Шимо преди 6 дни
Путин, Имах Шимо Везикро Рашша Меррушша Махти Арабиййм
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Еее нищо де, след обилното наторяване с укренска тор бързо ще се възстановят, хахахахаха.
44
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"показват малък дрон, който се опитва да прогони руските войски, като пръска светещо, нажежено вещество върху дълга редица дървета и ги запалва." .... точно тук е казано всичко.. окрите сами са си ги запалили, затова се чудя каква е тази драма с която е писано напълно излишната статия...