Огромните гори на Украйна са опустошени в ада на войната

Конфликтът има нововъведения и в унищожението
12 окт 2024 17:05, Гергана Попова
64
Огромните гори на Украйна са опустошени в ада на войната
Снимка: БГНЕС/ EPA

Огромните гори на Украйна са опустошени в ада на войната, пише Ройтерс.

Още по темата
Сергий Цапок огледа тлеещите руини на борове, почернели пънове, докъдето стига погледът, които свидетелстват за изпепелен народ.

„Вече са мъртви“, казва умореният рейнджър за дърветата, които е отглеждал почти две десетилетия. Ежедневният маршрут на 41-годишния през украинските гори, някога радост, се е превърнал в кошмар.

„Сега, когато шофирам, е по-добре просто да се взирам в пътя.“

Пожарът, който той е гасил, причинен от взрив с неустановена причина, е унищожил три хектара осемдесетгодишни борови дървета в националния парк Sviati Hory в източна Украйна, според служители там. Четири пети от близо 12 000 хектара на парка са повредени или унищожени от пожари или боеприпаси, казаха те.

Това е капка в морето от щетите, причинени от войната, която жестоко засегна ландшафта на Украйна и голяма част от нейните 10 милиона хектара, или 100 000 кв. км, гори. И руската, и украинската армия взривяват една друга с хиляди снаряди всеки ден, раздробявайки земята в жестока битка, която отразява ехото на окопната война от Първата световна война.

Конфликтът има нововъведения и в унищожението.

Два видеоклипа, публикувани през септември от част от 108-а бригада на териториалната отбрана на Украйна, показват малък дрон, който се опитва да прогони руските войски, като пръска светещо, нажежено вещество върху дълга редица дървета и ги запалва.

Ройтерс разговаря с близо 20 специалисти в областта, включително горски рейнджъри, еколози, експерти по разминиране и правителствени служители, които предоставиха подробна картина на разрухата, причинена на горите в Украйна от 31-месечната война.

Директорът на националния парк Sviati Hory Сергей Приймачук каза пред Ройтерс, че руските боеприпаси са изгорили огромни участъци от района, някога рядко и обичано красиво място в силно индустриализиран регион.

„Това, което загубихме, е огромно“, каза той.

Грижата за горите вече е опасно занимание, като мини и неексплодирали снаряди, скрити в земята, представляват най-голямата заплаха.

Александър Половинко, 39-годишен рейнджър, едва не загуби крака си, след като стъпи на мина, докато се грижи за гората миналата година. „Пропълзях обратно до колата и се прибрах с един крак вкъщи“, спомня си той. Отне му шест месеца, за да се върне на работа.

Всичко, което остава от много гори в източна Украйна, са полета с оголени, счупени стволове. Местните диви животни, включително елени, глигани и кълвачи, са били силно засегнати от загубата на местообитания, казаха експертите, въпреки че в момента е трудно да се измери загубата на биоразнообразие в горите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Русия
Украйна унищожи база за съхранение на дронове Шахед в Южна Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
14
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 6 дни
Споко, ще си го върнат. Цяла Расия ще изгори.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами защо тогава самите те почнаха да ползват термитна смес бандеровците са безспорния номер едно на когнитивния фронт
1
11
 
7
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 6 дни
Там където мине руzки ботуш и трева не никне.