Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?

Ключови обещания бяха нарушени
11 юли 2024 14:12, Инна Ангелова
390
Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато Студената война приключи, Западът даде четири ключови обещания, които днес са нарушени. Едно от тях, може би и основно - вместо да се върви към мир и стабилност, Западът поведе всички към украинския конфликт, пише The Nation.

Първото нарушено обещание е „нито един инч на изток“. През февруари 1990 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър предложи на Михаил Горбачов избор: или обединена, но независима Германия извън НАТО, или обединена Германия, асоциирана с НАТО, но с гаранция, че юрисдикцията или войските на НАТО „няма да се простират на изток от сегашния граници." Горбачов отговори: „От само себе си се разбира, че разширяването на зоната на НАТО е неприемливо“.

Но не само НАТО обеща да стои далеч от Украйна. Украйна също обеща да остане извън НАТО. Нейната необвързаност беше залегнала в основополагащите документи на независимата държава Украйна, пише "Труд”.

Член IX от Декларацията за държавен суверенитет на Украйна от 1990 г. гласи, че Украйна „тържествено декларира намерението си да стане постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“. Обещанието е повторено в Конституцията на страната от 1996 година.

Но през 2019 г. президентът Петро Порошенко промени украинската конституция, ангажирайки Украйна със „стратегическия курс “ на членство в НАТО и ЕС.

Но когато Русия се оплакваше , че разширяването на НАТО нарушава тези международни споразумения, й се казваше, че те са „просто политически ангажимент“, а не правно обвързващи”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: войнамирУкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СССР граничеше с НАТО, само че в центъра на Европа! Разликата е, че източноевропейските държави се преориентираха!
44
3
 
18
 
! Отговори
До 40 преди 2 месеца
Ами тук виждам само украински и даже са много по-зле с тяхната просия от всички роми дето познавам
43
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
никой бивш сателит на ссср не иска с русия, иска с Европа; изскочиха много газ, нефт и др ресурси в Украйна и изведнъж крепостните се заинтересуваха да ги гепят
42
28
 
4
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 2 месеца
Грешката на Запада е, че някой изобщо се е договарял със СССР. Грешката е още от признаването на тази престъпна власт, да не говорим за допускането на болшевиките в ОН. А след това в Мюнхен съвсем объркаха конците с другаря Шикългрубер,а другарят Джугашвили само това чакаше. Но ... другарят с малките мустачки издебна в гръб другия другар -- и тъй демократичният Запад се съюзи със сатаната срещу дявола... А след това не осъди комунизма като националсоциализма,защото ... ами,защото бяха съюзници.
41
22
 
5
 
! Отговори
Крундел преди 2 месеца
логика на русор0б - американците подлъгаха руснаците да "освобождават украйна", като така я "освобождават", че тухла върху тухла не остава в "свободните" части, а руснаците нали изпълняват американският план и вместо да го съсипят, като просто се изтеглят, те упорито продължават по него, т.е. бункерният е агент на цру?... руската пропаганда не може да ви направи задноуважени менталноограничени, трябва да сте по начало такива, за да и вярвате...
40
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последният напън на Западът да свали властите в Москва беше да провокира война между Украйна и Русия. И след поражението, евентуално и разпад на РФ, да пренапише историята в своя полза. За сега неуспешно. С тенденция да ескалира напрежението до ТСВ. А Западът блажено си вЕрва на пропагандата и не осъзнава, че е една много малка част от човечеството.
39
30
 
3
 
! Отговори
Тъкър преди 2 месеца
Украйна е жертва на мераците на Русия, да заличи НАТО! Путин си създаде повод и причина, но няма средствата! Освен ЯО, но там няма победител!
38
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никакви грешки не са! Това е целенасочена политика, в основата на която стоят военнопромишления комплекс на САЩ и големите еврейски фамилии. Евреите не могат без войни!
37
3
 
24
 
! Отговори
До Бонго преди 2 месеца
Ами кой нападна хората в Донбас,щото те не се смятат за украинци ли бесарабските българи,щото пък те не са се смятали за бандеровци украински нагляр ,е сега ,какво си си потърсил ще си го намериш така става с държавици от ония ден дето са се мисли за велики и ще дойде батко с фланелката с мускулите и ще ги спасява
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бонго Бонго...... Аве , кога ще спрете ислямизацията на Европа ?
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво зависи от Украйна ??? Ако не бе Украйна щеше да е Молдова , или подобна държава . Въпросът бе , САЩ да намерят повод за война в Европа , и да използват ЕС и цяла Европа да ПЛАЩА ВОЙНАТА / което и стана/ ...така че Украйна е предоставена територия и НАРОДЪТ И , от Зеленски , ЗА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ М/У САЩ И РУСИЯ !
34
17
 
7
 
! Отговори
Крундел преди 2 месеца
единствената грешка на "запада", каквото и да значи това беше, че се управлява от меки, купени и неумни чиновници, заради които всички ще страдаме, дори др0гарете от ростр0лбригадата, които си мислят, че ако руснаците тръгнат да ни "освобождават" ще има пак апартаменти за АБПФК и разни партийци и ще им дават по 10лв на донос срещу съседите у милицията...
33
32
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Мъмъжви руски манипулатори...Запада ли атакува Русия????Това ли беше?? Ей руски гнийди, вън от България миризийвцъй такива Винаги се месихте в изборите на целият свят, оръжия интриги агентура арее къш колко атентата направихте в България, вън тюрлюгювечи вън...
32
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе пишете как се раздвижи фронта тия дни, как укрите отстъпват ли отстъпват. С тоя темп, Укрия ще падне преди да се появят Ф16 и преди да си вземе обещаните милиарди. ------------ войната ви върви по план! РУСЛЯМЦИТЕ отстъпват от всички фронтове, това е за днес! Не знам от къде си поемаш пропагандата, ама вземи смени канала, че скоро няма да има рубли...
31
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 2014 г. президентът Петро Потрошенко обяви АТО и нападна рускоговорящите украинци/руснаци от Донбас с артилерия, бронетехника, танкове, авиация.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво ти НАТО , то и САЩ обмислят да го напускат , също като Германия !Сътворява се нов съюз след като и Германия напусне ЕС , като Англия --- САЩ -ГЕРМАНИЯ-АНГЛИЯ ... Останалите от ЕС , да се оправят по ,... Е-ДИ-НИЧ-НО !
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
наивността на комунистите доведе до падението им.
28
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И грешките и алчността на колективния Запад и безумието на политиците в Украйна, а в исторически план - доверчивостта, граничеща до глупост, на Михаил Горбачов. Ако се управляваше от разумни лидери, Украйна , с нейните ресурси, сега можеше да е процъфтяваща, благоденстваща страна, мост между изтока и запада и да ползва най-доброто и от Русия и от ЕС. Но грешките на продажните политици сега ги плащат с кръвта си хората
27
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каквато и вина да има запада, Путин защо кълве, като шаран!
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ааа, май усещате накъде задуха вятъра и започнаха да се виждат такива заглавия вече... Споко, ще ви дойде акълът. Ама ще е късно. Такива ветропоказатели като вас никой не ги уважава. И за изтривалки няма да ставате, когато направим правилния цивилизационен избор.