Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?

Ключови обещания бяха нарушени
11 юли 2024 14:12, Инна Ангелова
390
Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато Студената война приключи, Западът даде четири ключови обещания, които днес са нарушени. Едно от тях, може би и основно - вместо да се върви към мир и стабилност, Западът поведе всички към украинския конфликт, пише The Nation.

Първото нарушено обещание е „нито един инч на изток“. През февруари 1990 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър предложи на Михаил Горбачов избор: или обединена, но независима Германия извън НАТО, или обединена Германия, асоциирана с НАТО, но с гаранция, че юрисдикцията или войските на НАТО „няма да се простират на изток от сегашния граници." Горбачов отговори: „От само себе си се разбира, че разширяването на зоната на НАТО е неприемливо“.

Но не само НАТО обеща да стои далеч от Украйна. Украйна също обеща да остане извън НАТО. Нейната необвързаност беше залегнала в основополагащите документи на независимата държава Украйна, пише "Труд”.

Член IX от Декларацията за държавен суверенитет на Украйна от 1990 г. гласи, че Украйна „тържествено декларира намерението си да стане постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“. Обещанието е повторено в Конституцията на страната от 1996 година.

Но през 2019 г. президентът Петро Порошенко промени украинската конституция, ангажирайки Украйна със „стратегическия курс “ на членство в НАТО и ЕС.

Но когато Русия се оплакваше , че разширяването на НАТО нарушава тези международни споразумения, й се казваше, че те са „просто политически ангажимент“, а не правно обвързващи”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: войнамирУкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
16
 
6
 
! Отговори
Дани преди 2 месеца
Да, така беше имаше обещания, които сега са нарушени, но вече това никого не интересува. Всички днес сочат с пръст виновника, кредецът вика дръжте крадеца.Днес е различно защото много лъжи се изрекоха, с лъжи можеш да стигнеш далеч, но не можеш да се върнеш, няма ка да махнеш санкциите, няма как д признаеш че е била друга договорката. Така, че от тук насетна само Русия ще е виновна.
24
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЧленЪТ от декларацията щеше и да важи още....ама 2014 някой много се полакуми и после е история! Зелените човечента на ПYтейн стъпкаха деклацията на неутралност през 2014.......2019 Украйна официално поема към НАТО....5 ГОДИНИ след като всеки руслямист смята, че Руслямия е във война с Украйна...питайте ги от кога са във война и ще ви кажат 2014, ама иначе Украйна била нарушила нещо си през 2019...да да даааааааа
23
8
 
19
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Абе пишете как се раздвижи фронта тия дни, как укрите отстъпват ли отстъпват. С тоя темп, Укрия ще падне преди да се появят Ф16 и преди да си вземе обещаните милиарди.
22
5
 
28
 
! Отговори
Рейгън преди 2 месеца
НАТО няма да се разширява на изток! Честна пионерска!
21
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така ли му викат на умишленото подстрекаване на конфликт между две съседни страни? Грешки? Просто грешки? Тия западняшки с.о.по.л.и да не ми се правят на света вода ненапита, които уж неволно сторили грешки, ами да поемат своята отговорност за конфликта в О'крайна. Но никога няма да го направят...тия из.чадия ад.ови...
20
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никакви грешки няма, САЩ с подкрепата на европейските си васали от десетилетия тикаха Украйна натам. Съвсем целенасочено.
19
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори без обещания, споразумения и т.н., ако се търси мир и икономически просперитет за европа нямаше да се върви към такова разширение. Все едно Мексико или Канада да влязът във воене съюз с Русия, която да си разположи там войски, оръжия и т.н. и да очакваме различна реакция от САЩ от тази на Русия. Няма как да стане. Реакцията на САЩ нямаше да е по-различна и това е ясно за всички. И въобще не става въпрос за опорки, а за здрава мисъл. За нашите съюзници беше ясно, че това ще се случи
18
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ай стига със западналият Запад ... Колкото повече запада , толкова повече се ф-АЛИТЕ , хвалете се , ама поне елементарно покритие поне да има ,... а то ???Всички глобални гиганти в икономиката в ЕС се изнасят , това говори ли ви нЯщо ?
17
42
 
10
 
! Отговори
Крундел преди 2 месеца
нищо не е било обещавано на русия, никъде няма договор за това, колкото до украйна, никой не си е и мислел да става член на нато, но искаха в ес, след това се появи един предател - президент, нещо като нашият рундьо, който реши да ги присъедини към рф, вместо към ес, както беше обещал, украинците го махнаха, а взч(вежливи зелени човечета на пирожката, по негови откровения при това) окупираха крим и донбас, като твърдяха че са "миньори" там, тогава украинците поискаха присъединяване към нато...
16
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Получавайки независимост, Украйна също обеща да остане извън НАТО.
15
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Деменцията на Путин!
14
7
 
36
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Порошенко и той промени конституцията както кирето. Видяхте резултата. Сега се сещайте и какъв ще бъде резултата в България. Дреме ми за Украйна. Притеснява ме България и промените в конституцията.
13
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не, злобата и алчността на изтока!
12
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грешките на запаза, самочувствието му, че ще управлява света плюс глупостта на зеления клоун, когото използват, а той с удоволствие играе ролята. Само дето салонът вече е полуппразен и ще дойде моментът, когато няма да има кой да му ръкопляска.
11
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбраха се, че разширяването на изток на зоната на НАТО е неприемливо и подло потъпкаха своята честна дума.
10
3
 
35
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Лакомията доведе до война!Всички знаем какво яде лаком З!
9
51
 
16
 
! Отговори
храни куче дате лае преди 2 месеца
Най-голямата голямата грешка която САЩ и Великобритания навремето направиха е като спасиха СССР от далновидния германец ...
8
5
 
13
 
! Отговори
хихи преди 2 месеца
Напълно непровокираното пълномащабно нападение на Русия над 404 е като напълно ефективната и безопасна експерименталнта генна терапия
7
5
 
48
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
И както се казва, обещанието не е като завещанието. Завещанието го виждаме всички днес-милион убити или осакатени, разрушена Европа, старческа деменция в САЩ и прогресиращ Китай.
6
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И накрая , Запада западна !Не стигат бежанците , но и сега плаща и войната на сащ и англия с/у Русия !