Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?

Ключови обещания бяха нарушени
11 юли 2024 14:12, Инна Ангелова
390
Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато Студената война приключи, Западът даде четири ключови обещания, които днес са нарушени. Едно от тях, може би и основно - вместо да се върви към мир и стабилност, Западът поведе всички към украинския конфликт, пише The Nation.

Първото нарушено обещание е „нито един инч на изток“. През февруари 1990 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър предложи на Михаил Горбачов избор: или обединена, но независима Германия извън НАТО, или обединена Германия, асоциирана с НАТО, но с гаранция, че юрисдикцията или войските на НАТО „няма да се простират на изток от сегашния граници." Горбачов отговори: „От само себе си се разбира, че разширяването на зоната на НАТО е неприемливо“.

Но не само НАТО обеща да стои далеч от Украйна. Украйна също обеща да остане извън НАТО. Нейната необвързаност беше залегнала в основополагащите документи на независимата държава Украйна, пише "Труд”.

Член IX от Декларацията за държавен суверенитет на Украйна от 1990 г. гласи, че Украйна „тържествено декларира намерението си да стане постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“. Обещанието е повторено в Конституцията на страната от 1996 година.

Но през 2019 г. президентът Петро Порошенко промени украинската конституция, ангажирайки Украйна със „стратегическия курс “ на членство в НАТО и ЕС.

Но когато Русия се оплакваше , че разширяването на НАТО нарушава тези международни споразумения, й се казваше, че те са „просто политически ангажимент“, а не правно обвързващи”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: войнамирУкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
90: мега кух си - запада пак си гледаше интереса, както винаги де. Ако Германия беше спечелила нали следващите щяха да са ФАЩ. Мисли малко, затова имаш 2 сиви клетки.
64
3
 
20
 
! Отговори
Просто политически преди 2 месеца
ангажимент, а не правно обвързващи споразумения.... и очаквате целия свят да си затвори очите, и да каже "Аааа, това ли ли било? Ми то няма юридически основания!" и да игнорира факта, че действията на САЩ и НАТО провокират реакция от РФ, въпреки, че РФ многократно предупреждаваше, медийните палячовци се присмиваха на "червените линии", а сега се чудят как да обяснят провала в Украйна.
63
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боже, да вярвам ли на очите си?!? Ако тази статия се задържи още някой и друг час без да я свалят, ще си помисля сериозно, че съм попаднал в друга паралелна реалност. В централна българска медия е публикувана статия против единствената свята и права истина на евролиберастията. Чудеса ...
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблемът с Украина е, че западът не си спази обещанията да не се доближава до Русия военно, но и Русия не се консултира с Англия и Франция, които бяха против обединението на двете Германии в една! Спомнете си колко бяха разочаровани Митеран и Тачър, че руснаците не са им взели мнението предвид!
61
5
 
19
 
! Отговори
аха преди 2 месеца
Накрая наместо Западът да усвои Русия, други хора ще усвоят Запада. А Русия ще си усвои Украйна /която е нейна крайна/. Пък може и да си спретне един нов Варшавски договор, този път включващ и Австрия. Примерно.
60
2
 
31
 
! Отговори
Стилиян преди 2 месеца
Все едни и същи грешки базирани на грешни оценки НАТО като ПЕЕВСКИ. С времето НАТО се разширяваше и помпаше мускули докато едни болни мозъци си повярваха че могат и е дошло времето да влязат в непряк конфликт с Русия и да я разцепят. Също като Пеевски трупа позиции пари и власт през годините и реши че е време ДПС да стане негова, но 1+1 не винаги е две.
59
5
 
28
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Русия пак дълго издържа на провокациите 35г.на нато,но явно търпението е свършило.Украйна в нато и с натовски бази е заплаха за съществуването на Русия.
58
1
 
14
 
! Отговори
за грешките не знам, преди 2 месеца
но техните действия със сигурност.
57
30
 
9
 
! Отговори
блатото Рашистан преди 2 месеца
Русосифилистииците се мъчат да ни убедят, че войната, жертвите и разрушенията са по вина на Украйна, САЩ и ЕС ..... Сякаш не Русия, а САЩ, ЕС както и самите украинци нападнаха суверенна Украйна !!!!
56
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейките, колкото и да се пънете, няма да ме убедите за излизане от НАТО и освобождаване от Путин!
55
1
 
26
 
! Отговори
хе хе хе преди 2 месеца
Западняците си признават, че са провокирали конфликта в Украйна. но нашите верни центаджии дума не дават да се издума за такова нещо. Крякат като кокошки и зоват за унищожението на Русия. Ами тръгвайте да се биете бе, уважаеми, никой не ви спира! Стига сте ни надували главите и сте ни пилили нервите с налудните си коментари:)
54
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ и НАТО се подиграха с Русия и тя не може да им отвърне с нищо.
53
2
 
29
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Малко по малко истината се промъква през цензурата...
52
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАТО не е завладява никоя соцдържава! Всяка самостоятелно кандидатства и подписва договор за членство! Нищо общо с освобождаването на Украйна от руснаците! Като източна Европа след ВСВ!
51
3
 
22
 
! Отговори
Истина преди 2 месеца
Грешките и провокациите на сащ и нато бяха пречината Русия дасе почуства застрашена и да започне СВО.
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много е гадно да си бил хегемон, но от лакомия да си се самопрекарал и сега всички да ти се подиграват. така предполагам.
49
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради Путин!
48
0
 
15
 
! Отговори
До 56 преди 2 месеца
А дали Европа ги иска
47
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И след като Варшавски договор се разпусна, НАТО защо продължи да същетвува?!
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Крундел "че тухла върху тухла не остава в "свободните" части" Пак пропаганда, нали? Пълно е с клипове в тубата за състоянието на Мариопол сега.