ЦРУ разкри: Путин е искал да отмъсти жестоко на САЩ

Мохамед бин Салман обаче го спрял
30 юни 2024 18:15, Нели Христова
239
ЦРУ разкри: Путин е искал да отмъсти жестоко на САЩ
Снимка: БГНЕС

Путин е предложил въоръжаване на хусите с крилати ракети. Това съобщи сайтът Midle East Eye.

"Представители на отбраната и разузнаването на САЩ са загрижени, че израелската инвазия в Ливан може допълнително да възпламени съюзниците на Иран в региона и да циментира военното сътрудничество на Техеран с Русия", отбелязва изданието. Според източниците му Русия може да засили подкрепата си за т.нар. Ос на съпротивата.

"Руският президент Владимир Путин обмисля да предостави на бунтовническите бойци хути противокорабни крилати ракети", твърди пред сайта високопоставен американски служител, позовавайки се на разузнавателна информация.

В подкрепа на тази теория изданието припомня, че през ноември Wall Street Journal съобщи, че руската паравоенна формация "Вагнер" планира да предостави на ливанската "Хизбула" руска система за противовъздушна отбрана.

"Ако Израел атакува Ливан, това вероятно ще доведе до по-нататъшно задълбочаване на военните отношения, които Иран има с Русия, за да помогне на "Хизбула" да се защити", коментира Уилям Ъшър, бивш старши анализатор за Близкия изток в ЦРУ пред Midle East Eye.

Според американското разузнаване престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се е намесил, за да попречи на Путин да предостави на хусите ракети.

"Има връзка между войната на Русия срещу Украйна и Червено море - казва пред изданието генерал Франк Маккензи, който оглавяваше ЦРУ между 2019 и 2022 г. - Путин смята САЩ за отговорни за украинските атаки срещу руски плавателни съдове в Черно море. Възможно е той да смята, че ако предприеме нещо в Червено море, то ще е като отплата."

Според анализатори гледната точка на Москва била, че разширявайки на войната в Близкия изток, това ще е възможност  да наложи разходи на САЩ като отмъщение за подкрепата им за Украйна. Но заедно с това е посочено, че "Кремъл е ограничен от дипломатическите си връзки в Персийския залив и се фокусира върху битките в Европа".

Според щатски анализатори Русия разчитала на богатите на петрол държави от Персийския залив, за да покаже, че не е изолирана на световната сцена. И именно от тях в голяма степен зависят приходите от петрол на Москва, за да финансира войната си в Украйна.

От друга страна, именно Саудитска Арабия и ОАЕ започнаха кървава кампания срещу хусите, след старта на гражданската война в Йемен през 2014 г., припомня изданието.

Саудитците атакуват с въздушни удари Йемен, но не успяват да изгонят хусите, а те им отговарят с ракети и дронове към Рияд и ОАЕ.

Така руснаците се оказват в сложна дилема. Хем искат да въвлекат САЩ във война с подставени групи на Иран, хем бизнесът им с двете богати на петрол държави е твърде важен, за да рискуват да взривят отношенията си с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 3 дни
Владимир Владимирович КОВЕ по Америк. военна и гео-полит. експанзия..! Задава се нов, мулти-полюсен свят ! Краварската хегемония и тормоз идва към края си ! Неистов КЕФ, като прочета че Путин пак не дава сън на запдния лицемерен 'елит'..!
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тука като кацне чужденец у таксито му казват 1 лев = 2 евро. :-)
106
2
 
4
 
! Отговори
До123 преди 3 дни
Е и ,тук нито е Русия нито пък Уколандията
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Членство в НАТО и ЕС са залъгалки да се бият срещу Русия иначе никога няма да са в ЕС и НАТО.
104
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
2 стотинки една рубла .
103
2
 
2
 
! Отговори
Карапет преди 3 дни
Е, хусите много скоро ще намерят партньори и съюзници в района на Панамския канал, в Северна Ирландия, сред баските и в Макдоно-Косовско каре. Хусите са такива, носят сандали, бързо научават са и справедливи.
102
1
 
5
 
! Отговори
До 118 преди 3 дни
Е такава е украинската работа ,не е важно,какво си направил,а какво си разказал.А напудрения нос жена му го напусна щото като пудриш,често нослето почваш да не можеш да вдигаш "самолета" без да си го напудрил
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Украйна чак отатък Владивосток стигна още малко САЩ и Канада ще превзема.
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И кай го твърди това? Някакъв лъжец, който е "пожелал анонимност"? Защо всички новини от фащ излизат "анонимно", а всички новини от Русия излизат от конкретен човек, с име, снимка, видео? Защо?
99
5
 
3
 
! Отговори
115 преди 3 дни
Такава е историята и с Путин, други могат, ама той не
98
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Мини репликата на Петър първи праща вече на передавая женшчини.
97
1
 
2
 
! Отговори
До 113 преди 3 дни
Е ти като не можеш други могат
96
1
 
2
 
! Отговори
Бай Груди преди 3 дни
И аз искам да управя една 18 г ама не мога
95
1
 
2
 
! Отговори
До 108 преди 3 дни
А на Уколандията колко е и тая цена не означава нищо ,ама ти от къде да знаеш като си финансово не-грамотен.
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много се " вживяват" на " шпиони" тия!!!-:)
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
92
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Руска икономика, хахахахахахахахахахаха. БВП на глава на населението: България 17 000$ на година, Русия 13 700$ на година. Минимална заплата в България 500$, в Русия 300$. Б***х тая руска икономика, ей!
91
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Украйна е само първи етап. Целта е стратегическа - разпускане на НАТО и освобождаване на Континента от чуждо военно присъствие. Това ще продължи години, може и десетилетие. Ако целта беше Украйна, Русия можеше да приключи с Украйна за 3 дни.
90
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Онези дни писах,че росия не е държава.Ами не е.
89
2
 
5
 
! Отговори
До 99 преди 3 дни
Ами питай колко кила гривни са или тя е на системи