ЦРУ разкри: Путин е искал да отмъсти жестоко на САЩ

Мохамед бин Салман обаче го спрял
30 юни 2024 18:15, Нели Христова
239
ЦРУ разкри: Путин е искал да отмъсти жестоко на САЩ
Снимка: БГНЕС

Путин е предложил въоръжаване на хусите с крилати ракети. Това съобщи сайтът Midle East Eye.

"Представители на отбраната и разузнаването на САЩ са загрижени, че израелската инвазия в Ливан може допълнително да възпламени съюзниците на Иран в региона и да циментира военното сътрудничество на Техеран с Русия", отбелязва изданието. Според източниците му Русия може да засили подкрепата си за т.нар. Ос на съпротивата.

"Руският президент Владимир Путин обмисля да предостави на бунтовническите бойци хути противокорабни крилати ракети", твърди пред сайта високопоставен американски служител, позовавайки се на разузнавателна информация.

В подкрепа на тази теория изданието припомня, че през ноември Wall Street Journal съобщи, че руската паравоенна формация "Вагнер" планира да предостави на ливанската "Хизбула" руска система за противовъздушна отбрана.

"Ако Израел атакува Ливан, това вероятно ще доведе до по-нататъшно задълбочаване на военните отношения, които Иран има с Русия, за да помогне на "Хизбула" да се защити", коментира Уилям Ъшър, бивш старши анализатор за Близкия изток в ЦРУ пред Midle East Eye.

Според американското разузнаване престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се е намесил, за да попречи на Путин да предостави на хусите ракети.

"Има връзка между войната на Русия срещу Украйна и Червено море - казва пред изданието генерал Франк Маккензи, който оглавяваше ЦРУ между 2019 и 2022 г. - Путин смята САЩ за отговорни за украинските атаки срещу руски плавателни съдове в Черно море. Възможно е той да смята, че ако предприеме нещо в Червено море, то ще е като отплата."

Според анализатори гледната точка на Москва била, че разширявайки на войната в Близкия изток, това ще е възможност  да наложи разходи на САЩ като отмъщение за подкрепата им за Украйна. Но заедно с това е посочено, че "Кремъл е ограничен от дипломатическите си връзки в Персийския залив и се фокусира върху битките в Европа".

Според щатски анализатори Русия разчитала на богатите на петрол държави от Персийския залив, за да покаже, че не е изолирана на световната сцена. И именно от тях в голяма степен зависят приходите от петрол на Москва, за да финансира войната си в Украйна.

От друга страна, именно Саудитска Арабия и ОАЕ започнаха кървава кампания срещу хусите, след старта на гражданската война в Йемен през 2014 г., припомня изданието.

Саудитците атакуват с въздушни удари Йемен, но не успяват да изгонят хусите, а те им отговарят с ракети и дронове към Рияд и ОАЕ.

Така руснаците се оказват в сложна дилема. Хем искат да въвлекат САЩ във война с подставени групи на Иран, хем бизнесът им с двете богати на петрол държави е твърде важен, за да рискуват да взривят отношенията си с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
13
 
5
 
! Отговори
пръдНАНЕ преди 3 дни
ОЩЕ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА СЛЕД КАТО СЕ ОБЯВИ КОЙ ПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В ФАЩ ЩЕ ЗНАЕМЕ ЩЕ КОЛИМЕ ЛИ ТЪПУТИНА!
127
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 дни
и защо да не отмъсти за из битите млади хора от двете страни и техните съсипанисемеиства и всичко това сащ го започна за ресурсите на русия да не ги оставят напутин а да ги ползват те убии-ци и крад-ци по генезис
126
3
 
19
 
! Отговори
До 148 преди 3 дни
Ами аз от украинските просяци дето се домъкнсха тук и ми наглеят не съм го разбрал май тоя украински е нещо секретен език щом никой от тях не го говори,а си говорят руски
125
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Защо няма новини в раздела "Войната в Окраина"? Руснаците само вчера са превзели две села, денс още две села и голям укрепен пункт на хохлите. Пунктът е превзет през 3 километрова тръба, авдеевския сценарий. Да не говорим, че вчера два ешалона с хохло техника бяха ударени с "Искандер", Харков е полигон за ФАБ-овете с УМПК, днес в Харков е ударена "Укропочта", в Одесса - потужнi вибухи, преди малко Куев е поел ракетка в района на Оболонь. Як гарно, както казват хохлите!
124
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Безпристрастните западняци отдавна признаха, че САЩ и НАТО са виновни за войната, само разни като Пиърс Морган са като коне с капаци.
123
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тук се пише на български, който иска да пише на руски да си ходи в Украйна.
122
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Западната капиталистическа система работи добре и осигурява благосъстояние на населението чрез генериране на дълг, който се погасява с евтини ресурси за центова от третия свят в замяна на това им продават скъпо технологии. Путин каза - повече няма да бъде така, и целият глобален Юг го последва. Западната капиталистическа система вече няма бъдеще, изживя времето си и не може да продължи да функционира.
121
6
 
4
 
! Отговори
До 140 преди 3 дни
До До.140"Пиши на български тук не е Уколандията някой да ти разбира руски" В Укроландия се говори и пише на украински. Така че трябваше да напишеш "Тук не е Русоландия", въпреки че на такива като теб много им се иска.
120
1
 
10
 
! Отговори
До 144 преди 3 дни
Ами според Фараж други да я разпалили ,а не Русия
119
4
 
14
 
! Отговори
Руси преди 3 дни
Путин е много миролюбив човек. Аз досега щях да изтрия Франция и Англия от картата.
118
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вовата е кал-пав стратег. Така че и тук сметките му ще излязат по-криви и от украинските. Абе не се притеснява този дребосък да става за резил отново и отново.
117
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да отмъсти за какво? За защитата и подкрепата им към Украйна заради войната, която Путин разпали над една суверенна държава, която НЕ желае да бъде под руски ботуш? Убиецът на Навални за богоизбран ли се мисли?!
116
6
 
5
 
! Отговори
@ преди 3 дни
А дано, достатъчно е да ударят само едно американско корито за да ядосат Америка. После Урките няма да трябва да пестят боеприпаси и ще стрелят директно по Кремъл, а от хутите ще е останала само една дупка. Няма как да "отмъстиш" на някой, който е 20 пъти по силен, има 20 пъти по голяма индустриална и производствена мощ. Винаги ще си от страната на бития.
115
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Путтин е цензурирана дума буахахах. Разбил е психиката на евроатлантиците.
114
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тези два мръсни боооклука на снимката що народ затриха. Когато и да пукнат, все ще е късно.
113
5
 
3
 
! Отговори
До 131 преди 3 дни
Само дето това е в Урколандия,а не в Русия тоя волчанск
112
4
 
4
 
! Отговори
Брешите преди 3 дни
В Волчанск се прави свинско печено.
111
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Президентът Путин бил предложил въоръжаване на хусите с крилати ракети. На кого е предложил? Защо си мислех, че на него му правят предложения, а той избира кои от тях да бъдат реализирани? Президентът Путин предложил полуфабрикат, а мъдрият Мохамед бин Салман го бил спрял. Само слаборазвит може да измисли подобни недоумици.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Обърках се до 123 се отнася за 125
109
9
 
5
 
! Отговори
Русенско варено преди 3 дни
Във Вовчанск се получава руско варено.