Арестуван е заместник-началникът на руския Генщаб

Той е заподозрян за подкуп в особено големи размери
23 май 2024 11:41, Стела Стоянова
104
Арестуван е заместник-началникът на руския Генщаб
Снимка БГНЕС, архив

Чистката в руската армия, започнала след смяната на военния министър Сергей Шойгу, продължава. Арестуван е зам. началникът на Генералния щаб и началник на Главното управление на комуникациите на руските Въоръжените сили Вадим Шамарин, съобщи "Комерсант". Той е заподозрян за вземане на подкуп в особено големи размери и в дома му е извършен обиск. След това Шамарин е отведен на разпит в Главното военно следствено управление. Малко по-късно съдът го остави в ареста за два месеца. Ако бъде осъден, Шамарин може да получи до 15 г. лишаване от свобода.

Още по темата
Шамарин е на тази длъжност от 2021 г., а работи в структурите за комуникация на армията от 1992 г. Награден е с орден "За заслуги към отечеството", втора степен.

Официален коментар по задържането няма. Влиятелният Z-Телеграм канал "Рибар", който е близък до руското МО, обаче потвърди информацията и припомни, че предшественикът на Шамарин - Халил Арсланов е бил арестуван още през 2020 г., но следствените действия продължават и досега, пише "Сега".

"Претенциите към управлението са много: от 2013 г. е реализиран много малък процент от научно-изследователските и конструкторските начинания. А това са немалко пари. Разходи имаше, резултати - не. Към Шамарин претенциите са, че е подправял докладите, за да изглежда всичко прекрасно, както и че е вземал необосновани организационни решения, които вредят на комуникациите в армията. Ако се добавят и многочислените "фалшификации" на уж готови продукти, които бяха меко казано неефективни, неудобните въпроси стават много... Всички тези движения започнаха след колегията на МО: да, няма лов на вещици, но има одит", пише той.

Това не е първият високопоставен руски военен, който е арестуван и обвинен в присвояване на огромни суми. В ареста са зам.-мистърът на отбраната Тимур Иванов и началникът на управлението на кадрите към МО генерал-лейтенант Юрий Кузнецов. На 17 май за мошеничество бе арестуван и бившият командващ 58-а армия на Южния военен окръг Иван Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: РусияГенщаб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
18- прав си някои оцеляха, милиони не- виж гладомор в Украйна- признат за ГЕНОЦИД от международният съд в ХАГА- над 3 000 000 жертви- Сталин не си играе с малко- над 30 000 000 руснаци са превъзпитани в ГУЛАГ, над 20 000 000 руснаци са избрали да живеят в ЕС- това защо....нали е много хубаво в Раши стан, нали там благоденстват с 380лв мин заплата и средна 1680лв, с мин пенсия 200лв и средна 400лв
33
1
 
11
 
! Отговори
ожж преди 1 месец
Типично по Сталински, когато някой стане неудобен му се спретва компроматче и адиос, после ще се обеси в ареста на собствения си колан. КГБ
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То Сталин е казал, че ако загине един човек е трагедия, но когато загинат милиони е статистика :))) Путин много се надцени и взе да търси виновници, както винаги се случва :)))
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин върви по стъпките на Сталин,ама ги трепе наред.Лудото джудже ...
30
3
 
7
 
! Отговори
МАРШАЛ ЖУКОВ преди 1 месец
ВСЪЩНОСТ ТОВА Е ОТМЪЩЕНИЕТО НА ПУТИН,КЪМ НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ И ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ,КОИТО ГО ПОДВЕДОХА ПРЕДИ 3 ГОДИНИ ЗА "ТРИУМФАЛНИЯ МАРШ"ПРЕЗ УКРАЙНА!!! ОЩЕ ТОГАВА ОБЯСНИХ, ЧЕ ГРУПИРОВКАТА НЕ Е С ДОСТАТЪЧНИ БОЙНИ СПОСОБНОСТИ,ОСВЕН АКО НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПЛАНИРАН "БЕЙРУТСКИ ВАРИАНТ"...
29
1
 
7
 
! Отговори
Здрасти преди 1 месец
В Русия можеш да крадеш до премала. Стига да си удобен.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе руснак на държавна служба ли е, значи е корумпиран и е краднал нещо. Когато и да го арестуваш все има защо.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не може да спаси раз.ожи.ата се св инска ко чина.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А можеше и на хеликоптер да го качат, като генерал Лебед навремето. Явно е станал неудобен за кликата.
25
1
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Но да разберете,че Русия не случайно значи "хитрост,лукавост,страната на лукавите,хитрите".Защото това там е катун от ромски тюркски племена,които поради смешението са ОБЕЗКОРЕНЕНИ ОТКЪМ СМИСЪЛ В ИСТОРИЯТА И ЖИВОТА. Логика в човешкият живот може да имат само НЕСМЕСЕНИТЕ,защото ИМАТ ПРОИЗХОД. Всички от СССР и Османската Империя,Арабският свят и Латиноамерика са истор. зомбита без етно-генетичен произход. В Русия всеки е враг на всеки защото всеки е друг народ! Това не е държава ,а КАТУН !
24
0
 
8
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
В Русия корупция няма, ако има е винаги в минало време, днес винаги корупцията е изкоренена, а утре винаги бъдещето е розово!
23
3
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 1 месец
особено в нашата демократична държава и корените и вадят....на лаф моабет!
22
4
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
До 18.По времето на Наполеон Русия и Франция бяха съюзници,а войната бе договорена,за да бъдат избити нашите предшественици,бидейки те заставяни да са на първа бойна линия. Честа практика при ромите и когато казвам,че първопричината България да попадне по гръцко,а после и османско робства са тъкмо "Българските" царе ,между които няма ни един с чиста Българска кръв. И да ми клика някой с не-та ,и да ме хули нищо не ев състояние да промени историческата истина. Всички царе след Кановете са роми
21
5
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 месец
До 18 къде си учил история бе приятел? Това в някое ТВУ ли ви го преподаваха?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В демократичните държави корупцията се изкоренява.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В началото на СВО руските сили бяха подготвени за полицейска операция, затова изпратиха специалните части. Шойгу се издъни в задачата си, Пригожин беше прав. Затова и Вагнер осигуриха време редовна руска армия да се изпрати на фронта и да се осигурят линии за снабдяване. Отстраняването на Шойгу тогава щеше да е крах за СВО, заради загуба на доверие към армията. Сега е правилното време да се изреже корупцията и да се отстранят некадърните чиновници.
18
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е велика страна! Оцеляла е в хиляди битки! Още през 1812 г., когато Наполеон, заедно с Япония, Италия, Англия и Германия нападат Русия, изненадващо, но Русия пак оцеля даже ги разгроми! През 1942 г. когато Германия пак напада СССР, 27 млн жертви даде СССР, но Русия пак победи! Така че някаква си тука Украйна със западните й усилия няма да успеят да надвият Русия. Това е страна, която отдавна се е доказала, че не може да бъде победена.
17
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Много късно! Кога ще почнат и чистката в разузнаването?
16
3
 
7
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Така се прави...
15
8
 
14
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Един въпрос към феновете на Кремъл.Как се чувствувате,след като години наред греехте от щастие ,хвалейки земстник-началникът на руският генщаба ,който сега е арестуван ? Искам да знам как се чувствувате. Кой е крив сега? Путин или арестуваният? И кой е следващият прехвалван от Вас? Също и Шойгу беше ,според Вас, на правилният пост,а се оказа,чене е. КОЕ Е В РУСИЯ,ДРАГИ ?