Арестуван е заместник-началникът на руския Генщаб

Той е заподозрян за подкуп в особено големи размери
23 май 2024 11:41, Стела Стоянова
104
Арестуван е заместник-началникът на руския Генщаб
Снимка БГНЕС, архив

Чистката в руската армия, започнала след смяната на военния министър Сергей Шойгу, продължава. Арестуван е зам. началникът на Генералния щаб и началник на Главното управление на комуникациите на руските Въоръжените сили Вадим Шамарин, съобщи "Комерсант". Той е заподозрян за вземане на подкуп в особено големи размери и в дома му е извършен обиск. След това Шамарин е отведен на разпит в Главното военно следствено управление. Малко по-късно съдът го остави в ареста за два месеца. Ако бъде осъден, Шамарин може да получи до 15 г. лишаване от свобода.

Още по темата
Шамарин е на тази длъжност от 2021 г., а работи в структурите за комуникация на армията от 1992 г. Награден е с орден "За заслуги към отечеството", втора степен.

Официален коментар по задържането няма. Влиятелният Z-Телеграм канал "Рибар", който е близък до руското МО, обаче потвърди информацията и припомни, че предшественикът на Шамарин - Халил Арсланов е бил арестуван още през 2020 г., но следствените действия продължават и досега, пише "Сега".

"Претенциите към управлението са много: от 2013 г. е реализиран много малък процент от научно-изследователските и конструкторските начинания. А това са немалко пари. Разходи имаше, резултати - не. Към Шамарин претенциите са, че е подправял докладите, за да изглежда всичко прекрасно, както и че е вземал необосновани организационни решения, които вредят на комуникациите в армията. Ако се добавят и многочислените "фалшификации" на уж готови продукти, които бяха меко казано неефективни, неудобните въпроси стават много... Всички тези движения започнаха след колегията на МО: да, няма лов на вещици, но има одит", пише той.

Това не е първият високопоставен руски военен, който е арестуван и обвинен в присвояване на огромни суми. В ареста са зам.-мистърът на отбраната Тимур Иванов и началникът на управлението на кадрите към МО генерал-лейтенант Юрий Кузнецов. На 17 май за мошеничество бе арестуван и бившият командващ 58-а армия на Южния военен окръг Иван Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: РусияГенщаб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 1 месец
Любимият агроном на Сталин е бил Украйнец. Толкова го е харесвал че му е разрешавал всичко (дали не са били повече от много близки и в креватът не е известно).Та въпросният каскадьор прави така че в СССР и Украйна включително реколтата е изключително слаба да не кажа че я няма. Резултатите от добивите се фалшифицират за да може звездата на новият любимец на бащицата на народите да грее ярко.Това разбира се води до катастрофа.Като с Чернобил и много други малки и големи провали.Стара традиция.
53
10
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Бих искал само да вметна един съвет към Армията на Съединените Американски Щати.Вече е дошъл момента за транспортиране на още бомби и лазери на територията на България. Визирам Ядрената Израелска Военна ...ИЗРАИЛО-БЪЛГАРСКА ВОЕННА БАЗА. Също така и от онази химия,която приспива населения,но не убива деца и животни. Моментът е дошъл. Ядрените глави трябва да стигнат до ШЕСТОТИН. Не повече. Имаме нужда и от медици Израилтяни от Съединените Американски Щати,които да помогнат на бедстващите българи.
52
2
 
8
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
Алеле, те всичко около ботоксьо взеха да окапват, само той, чист, чист .... :))
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 1944 г Жуков и Берия подписват заповед за ДЕПОРТАЦИЯ НА ЦЯЛОТО УКРАИНСКО НАСЕЛЕНИЕ в СИБИР, заради сътрудничеството му с немците през войнатаСталин отменя тази заповед,просто защото украинците са твърде много,а и. Милиони украински мъже,въоръжени,се бият на фронта и е опасно.А иначе комисарят от Гозбезопасност 2-ранг Рясной Започва да изпълнява заповедта и интернира няколко хиляди жени,деца и старци.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нас това не ни интересува . Да се измитат от Украйна ,че не им разрешават да крадът плашат света с ядрена война ,пълни *** . Под украинската земя има богатства за 13 трилиона долара и това им е целта на пладнешките обирджии.
49
3
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
До 46 . Галдоморът на територията на Украина не бе за предшествениците на днешните украинци,които са хазаро-сефарадо-тюрки ,а ЗА ВСЕ ОЩЕ ИМАЛИТЕ ГИ БЪЛГАРСКИ СЕЛИЩА. Преди грузинският сефарадо-ибер Сталин,който е със същата кръвчица като на Ердоган ,Ленин също избиваше като за "добро утро" българите там. Да,вече няма българи,а п...о..м..а..ц .и...Същото са и днешните Бенатски и Покрайнински,Албански и Македонски ,Татарски и Молдовски "българи". Българи още мърдат само в България и тук-там е.
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стеллка Еллка и Неллка стига писахте щуротии а дайте инфо какво става на фронта ! Ама от Посолството не плащат за такава информация нали ! Продажни *** !
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лойко построи с БЪЛГАРСКИ пари 3 МИЛИАРДА газопровод на Русия,за да обслужва пуделите на Кремъл Сърбия и Унгария с евтин газ Без НИТО ЕДНО ОТКЛОНЕНИЕ през българска геритория Този Толуп е за затвора 99 години...
46
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна още от 1917 г ке опитва да се освободи от задушаващата хватка на Азиатска Русия .Безуспешно.Болшевшките смазаха с кръв борбата на украинците. После организирана ТРИ ПЪТИ ИЗКУСТВЕНО ПРЕДИЗВИКАН ГЛАД-1921-1922г.19301933гВеликия Голодомор,19461947г От 1990г Русия системно дестабиризира и държи в подчинение Украйна,А от 2014 започна ПРЯКА ВОЕННА АГРЕСИЯ.
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко единствен се съгласи да направи Турски паток от ЕС на Путин, нарече го "балкански" по селски маниер :))) За какво си говорим въобще ? :)))
44
2
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 1 месец
ДО ЕДИ КОЙ СИ.Няма фантазии.Има реалност. Една толкова горчива и доказана реалност че дори и да има фантазии нямаше да са под стълбите на каквато и да е оценка. Просто съм поптомък на Който и Които трябва и знам какво е било,е и какво ще бъде ако не го спрем. При мен нещата са адски простички и нямам нужда ни най-малка от тяхното комплициране. Ако имах само заблуди и фантазии щях да съм в трудовата борса инрева да съм роб. Такива ти ми работи.
43
10
 
2
 
! Отговори
обаче преди 1 месец
Там ги арестуват, а тук - не. Това прави разликата между "демократичния" Запад и "тоталитарните" Китай, СК, Иран, а напоследък и Русия. В тоталитарните държави не може да се краде толкова безнаказано.
42
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко, Копейката, Пеевски, Доган..., нали са от руската школа, би требвало да са верни на Джуджа :)))
41
11
 
8
 
! Отговори
Контранаступ преди 1 месец
Героичната украинска армия стигна до Москва, задмина я и в момента е край Челябинск на път да превземе Владивосток... Шмрък, Шмрък!
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АзъКанъАзъ7112136860тизъ ако вземеш да спреш с фантазиите ще ти се вдигне самолета на рейтинга хахаха
39
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яко кражби на поразия - както Тиквата гепи 60 милиона у чували :)))
38
7
 
13
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Важното е,че ще има "Берьозки" и русофилите ще могат да се фукат с това непревземаемо и култово перо от руската икономика. Важно е да има водка,произведена в тунелите на Одеските катакомби,която магически да се превърне в коняк или уиски,чрез закупени от битака овкусители и оцветители.Важното е да има руски Стандарт и руските "жени" да печелят медали в най-популярните индешревен руски спорт,чието име знаете всички. А утре,когато някой подхлъзне Володя ще викате ,че другият е още по-добър. УРА !
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тука корумпираните като на думи казват че са евроатлантици иса си безнаказани... То не беше кеш, то не бяха пудели, накрая пудела излиза единствения виновен, горкото хайванче. Даже искат и съдебна реформа, та само хора от мафията да овладеят съдебната система и блатото да стане пълно.
36
7
 
14
 
! Отговори
Радеввввф преди 1 месец
Русия е прогнила от корупция държава, блато, плява. Там човешкия живот е нищо и няма стойност. Жалко, че нашите русофили не искат да отидат да живеят там. Щяхме да се отървем от асоциални и безработни индивиди. Чемодан и вокзал
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жуков е ***,никадърен ***,известен в армията като "Мясник ".Покорен изпълнител на волята на Сталин, след неговата смърт се изкарва най-големият военачалник във ВСВ, пише/пишат му/ Спомени ,пълни с лъжи и фалшификации, и най-големият майтап-правят филми за ВСВ,включвайки измислените сцени от неговите Спомени.Така Сталин излиза ***,а Жуков военен гений. Пълна пародия...