ЕС не признава руските избори в завзетите украински области

Това е явно нарушение на международното право от страна на Русия
18 мар 2024 16:37, Елка Василева
323
ЕС не признава руските избори в завзетите украински области
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от Общността.

Още по темата
Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна. Руските власти продължиха да засилват вътрешните репресии с натиск срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове, с помощта на законодателство и политически мотивирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е пореден знак за засилващия се натиск, се посочва в изявлението.

Изборите преминаха в обстановка, довела до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права, с невъзможност за много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на войната, лишиха руските избиратели от истински избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, добавя Борел.

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдатели на изборите. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка, допълва той.

ЕС категорично осъжда незаконното произвеждане на "избори" във временно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска. Така наречените "избори" там представляват поредно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. ЕС отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори" в части от Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, заявява върховният представител.

Той повтаря призива Русия да прекрати войната незабавно и изцяло и безусловно да изтегли своите войски от Украйна. ЕС изразява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, се посочва в изявлението.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
9
 
6
 
! Отговори
Сът преди 5 месеца
Бат Путин изби или затвори истинските конкуренти,остави там 2-3ма за панайра и цирка е пълен. Сега се издирват тия 13% дето не са гласували за него и се започва с репресията. Я уволнен от работа,я детето не го искат в училище,я някакви проблеми с данъчни и т.н. Точно като в България по бай Тошово време! Но руснаците си го заслужават! 20 години дъно и продължават да го търпят.
129
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важното е, че Путин ги признава. Хората искат да са част от Русия.
128
5
 
11
 
! Отговори
е и? какво ще направ преди 5 месеца
..ите? Едно голямо нищо както винаги, може да си джафкате колкото искате, ще се съобразявате с Путин още 6 години, после ще видим, ако още мърда евро съюза.
127
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От написаното става ясно, че ЕС НЕ признава изборите САМО в бившите украински територии. ВВП е напълно законно избран Президент и Западът ще работи с него като с такъв. При 87% подкрепа, да не признаеш 7-8% идващи от бивша Украйна е жалко заяждане. А най-важното послание,, ще се бие ли Западът и по-специално НАТО с Русия въобще липсва, като снарядите за Бандерия.
126
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ние сме окупирана териотория.
125
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"ЕС не признава руските избори в завзетите украински области" - а руснаците го пpeместиха.
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 121. Точно.)))
123
6
 
12
 
! Отговори
Путин преди 5 месеца
Не признавам ЕС!
122
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Турците сме ги били много, имат си уважението към нас, нема нужда рашките да ни пазят от нищо :))) Рашките както опазиха арменците, как е мислиш русофилче... :)))
121
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 121 Много са те излъгали пустите московци. Ако беше вярно, нямаше да са плъзнали на лов за богати съпрузи/съпруги по света, нямаше да са толкова бедни извън столицата и нямаше половин Русия да живее в бараки, нито да краде тоалетните чинии на украинците. Не вярвай на думите, а делата. Като са си самодостатъчни, защо грабят чужди територии. Значи не са. Запълват липси нещо май)))) Ти никога не си бил в Русия, личи ти.
120
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А като затворят небето над "жабето" , ще питат защо самолетът на Коня ще пътува през любимата Турция! Мухахах..
119
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лавров нали спокойно си гледа джендърството, а Захарова пластичните операции, значи всичко им е наред. Да не ги жалим.
118
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За к'во му е да ходи в ЕС, дори в Украйна не може да ходи, те са си самодостатъчни и неповторими :))) Да не забрая, че имали цялата менделеева таблица горките рашки :))) Имали и ядрено оръжие, явно е големо постижение за първобитните крепостни :)))
117
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин отстрани възможните си конкуренти и остави две мижитурки само за кьор фишек. Това нормални избори са???
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 117 Щото им се ходи.
115
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
И аз съм недоразумение, но ме пускат в някои самолети. Все пак съм копейка, но европеец. Европеец, но копейка.
114
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 116. За кво тряа ходят до ЕС ?
113
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не ги интересувало мнението на ЕС ли? Ще ги заинтересува, когато искат да пътуват някъде, пък се окажат нелигитимни. Ще ходят само до Сев. Корея и назад. Не стига, че са окупирани, Ами са и стопирани. То и Костя искаше да посети. Украйна, но никога няма да му се получи.
112
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Да припомня как онова немско недоразумение Щайнмайер чака половин час на стълбичката на самолета? Или как на другото изтърсило се - бербок не дадоха въздушен път над Еритрея?
111
1
 
10
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 5 месеца
Настъпва ерата на Макрон.Приближава моментът на неговото величие,както си е мислел и претендиращият за владетел на света Наполеон Бонапарт,загубил за 5 месеца в Русия 600 000 Велика армия.Говорителят на Путиин Песков обясни думите на Путин за "БУФЕРНА ЗОНА" в Украйна,което означавало според Путин зона от която украинските ракети и дронове да не могат да достигат руска територия.Сега ще се сбъдна мечтата на Макрон да изпрати войски в Украйна,че буферната зона май ще е Льов.Дела или думи френски?