ЕС не признава руските избори в завзетите украински области

Това е явно нарушение на международното право от страна на Русия
18 мар 2024 16:37, Елка Василева
323
ЕС не признава руските избори в завзетите украински области
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от Общността.

Още по темата
Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна. Руските власти продължиха да засилват вътрешните репресии с натиск срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове, с помощта на законодателство и политически мотивирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е пореден знак за засилващия се натиск, се посочва в изявлението.

Изборите преминаха в обстановка, довела до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права, с невъзможност за много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на войната, лишиха руските избиратели от истински избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, добавя Борел.

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдатели на изборите. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка, допълва той.

ЕС категорично осъжда незаконното произвеждане на "избори" във временно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска. Така наречените "избори" там представляват поредно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. ЕС отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори" в части от Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, заявява върховният представител.

Той повтаря призива Русия да прекрати войната незабавно и изцяло и безусловно да изтегли своите войски от Украйна. ЕС изразява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, се посочва в изявлението.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
4
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Кой с каквото има,с това си клима! А лудия,когато в началото на "СВО" се изтапанчи,и обяви,че вдига с 10% пенсиите пропусна да спомене,че това е последното увеличение за следващото десетилетие!
149
7
 
6
 
! Отговори
Чичолина преди 5 месеца
ЕС още не е осъзнал какви проблеми предстоят с Русия.Империите и да загинат не отстъпват от имперските си схващания.Държавите преговарят,но не и империите
148
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Днес не ми върви и цял ден ми е криво! Сега кат наплюя путинофилите ша ми олекне! Даже вече ми е по добре! Благодаръ!
147
5
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
До 144 А Таймс казва ли нещо за Новопрокоповка,защо руските блогари мълчат за този сектор? А за изтеглените украйнски,6 бригади от границата с Беларус,и дислоцирането им на изток "Таймс" какво казва?
146
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 82-ОМБР 82-ОБМР събраха ли накрая пари за бронежилетки, че Пан Президентът на Бандерия ги беше прецакал, да си ги купуват сами?
145
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дреме им на половината свят от земното кълбо, че ЕС не признавали изборите в Русия. Ще се пукнат от злоба, 78% активност, 87% за него. Да си взимат психотерапевти, че депресията ще ги унищожи!
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като дойде цар глад ще го оглозгат войната ще им изгори денгите :)
143
5
 
6
 
! Отговори
Е сега вече преди 5 месеца
Путин ще се разплаче от яд!Ще си го премести!
142
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Рашия е блато а путин е крастава жаба
141
6
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Те стрелят на руска територия! Свалят руския *** от държавни учреждения и натискат на север,а госпожи с руско потекло стягат бохчите,и с бърза,но плаха стъбка ситнят на север. Питаш ли кремъл от там ти казват,че госпожите не бягат,а отиват на гости при роднини
140
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин упорито и тъпо унищожава Русия
139
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що ни занимавате с глупости а не карате по същество? ISW съобщава.че руснаците настъпват край Авдеевка и Донецк. Таймс се позовава на украински пехотинец с позивна Лемур който казва че на Купянското направление едвам удържат руснаците,а да се говори да мръднат дори малко напред граничи с научната фантастика.
138
3
 
7
 
! Отговори
Дарк преди 5 месеца
Защо само в новите области?Много скромно и издава страх,за да има с кого да преговарят,че не признаят ли ги изцяло няма да могат да водят преговори занапред,което пък е наивност.Путин не забравя и го каза в прав текст - буферна зона в Украйна,за да не могат да стрелят по руска територия,а това цели 300 км по цялата линия на фронта.Лошото е,че нищо не може да го разубеди,а и Русия.Той не вярва на ЕС,не вярва и на САЩ.Останалите в света ще са по-скоро доволни от западните клетви по адрес на Русия.
137
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Възможностите пред Западът рязко намаляха. Владимир Александрович Зеленски, Президентът на Бандерия току що се сдоби с продължаване на "войната" за още поне 6 години. Понеже се е запънал като магаре на мост, че ще се бие до последният украинец, ще се наложи ЦРУ и МИ6 да се намесят и да му намажат ските, за да се открие път за преговори, преди бивша Украйна да се срине.
136
4
 
8
 
! Отговори
Тап преди 5 месеца
Значи ЕС не признава хората.
135
6
 
7
 
! Отговори
Не е само ЕС преди 5 месеца
Тези избори са незаконни и според ООН. В окупираните територии трябва да се спазват законите на Украйна, а не на Русия.
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По времето на комунизма и ние така избирахме Тодор Живков :) Путин се избра сам но това не са избори :) Руснаците трябва сами да се оправят с Путин не да бягат в другите страни и да се оплакват
133
4
 
7
 
! Отговори
И преди 5 месеца
Русия кво я брига ЕС кво признава?!
132
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕС никой не го брои за слива.
131
2
 
5
 
! Отговори
Хихихи преди 5 месеца
Нямам какво повече да кажа.