ЕС не признава руските избори в завзетите украински области

Това е явно нарушение на международното право от страна на Русия
18 мар 2024 16:37, Елка Василева
323
ЕС не признава руските избори в завзетите украински области
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от Общността.

Още по темата
Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна. Руските власти продължиха да засилват вътрешните репресии с натиск срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове, с помощта на законодателство и политически мотивирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е пореден знак за засилващия се натиск, се посочва в изявлението.

Изборите преминаха в обстановка, довела до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права, с невъзможност за много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на войната, лишиха руските избиратели от истински избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, добавя Борел.

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдатели на изборите. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка, допълва той.

ЕС категорично осъжда незаконното произвеждане на "избори" във временно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска. Така наречените "избори" там представляват поредно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. ЕС отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори" в части от Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, заявява върховният представител.

Той повтаря призива Русия да прекрати войната незабавно и изцяло и безусловно да изтегли своите войски от Украйна. ЕС изразява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, се посочва в изявлението.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 172 А САЩ нападат само Велики сили като Корея, Виетнам Ирак, Сърбия... и то винаги с поне още 3 държави зад гърба си. Най мощната икономика и армия, муахахахахаааааа
169
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия напада само много по малки страни, но Украйна не е сама! Следва нов етап! Следете продължението! Путин търси невъзможни преговори! Със затворник не се преговаря!
168
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много правилно заглавие,, Завзетите от Русия области'' Те си остават руски завинаги и ЕС освен да скимти нищо не може да направи по въпроса. Свиквайте! Как е кръвното джендърчета? Муахахахахаааааа......
167
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "Докато отговарях на 164, той стана 162." Вече е 161. Та да ти отговоря - Украйна е вече бивша Украйна, която загуби най-важното - човешкият си потенциал. И от Космосът се вижда, че не може да превземе нито Крим нито някоя от новите територии на РФ. Да не говорим, че хората там НЕ искат да се върнат в Бандеровска Украйна. Затова и ще бъде разпарчедосана, за да се гарантира безопасността на хората там. Крим НЯМА да е натовска база и ще остане неразделна част от РФ, това е очевадно.
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой е вицето, или той е едноличен цар?
165
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Копейките налазиха темата да си правят взаимни 4е.к.ии тука. Гнус ме е и се махам. Пфуй!
164
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шест години, много му дадоха! Главата му вече си прилича на чepeп!
163
3
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 месеца
В Русия, ЕС няма думата !Може да си врякат каквото си искат, а пък руснаците ще си го преместят от левия в десния крачол !
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докато отговарях на 164, той стана 162.
161
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 164 Кои са тези всички? Гласовете в главата ти ли? И ти като Копейкин си ръсиш тъпотии и, за да не ти се смеят, ги представяш от името на всички. Както правят лъжците: една жена каза... По-често е да пишеш: "аз смятам, че...". Но не ти стиска. Копейките са силни само в тълпа. Поединично не се обаждат на обществено места, за да си изкарат пердаха някъде.
160
3
 
10
 
! Отговори
Ех, преди 5 месеца
Не разбрахте ли, че никой не ви брои за сливи ве еврогейчета! Много и пука на Русия, дали ще признавате или не!
159
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "Искам да видя как Третият свят ще дойде да спасява Путин от лошия ЕС и лошото НАТО.)))" Ха ха, лошото НАТО се е скрило в миша дупка, и дори желанието на Президентът Мак(а)рон да вкара натовски воиски не може да го изкара от там. Ако НАТО можеше да победи РФ, досега да го е направило. Затова и от там се чуват само декларации и се хвърлят оръжия като съчки в огъня, да не изгасне.
158
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разделянето на бивша Украйна между РФ и Западът предстои. На всички им е пределно ясно, че ще се случи, не са се разбрали само на колко части ще я разделят и кой ще плаща сметката. И ако ВА Зеленски спре с дрогата, може и да се усети, че поражението ще бъде само за него и неговият имидж, но ще донесе победа за украинците, които няма да изчезнат.
157
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Той и Хитлер се правеше на непукист като Путин, ама пак не му се размина. Половин свят ли бил с него? Искам да видя как Третият свят ще дойде да спасява Путин от лошия ЕС и лошото НАТО.))) Или китайците ще си изоставят сигурните пазари и ще се юрнат да го спасяват. Те просто са дипломати и се врътката според интереса. Дали няма да използват да си хапнат малко рашка земя? Знае ли човек? На Кимчо ракетите пък са късопишкови. Бутафория! Отиде половината свят нахалост заради едно комплексарче. )))
156
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То и аз не признавам ЕС, ама нещо ще се промени ли?
155
3
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
ТеПРЪве парада!
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕС не призна и Референдумът в Крим. Съвсем рутинно изявление, без никакви последствия. Нищо ново не казват. Само ще им е още по-гадно, знаейки че ВВП е законно избран Президент и не могат нищо да направят по въпроса. РФ вече се преориентира към други пазари, а ЕС в крайна сметка ще са доволни, че Русия ще възстановява разрушенията в бивша Украйна, само че като своя територия, не като репарация за Киев.
153
6
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
А Костя,когато говори от името на българския народ,всякаш забравя,че неговата парламентарна група е в дъното на галерията.
152
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И кво стана с нашите избори. Снощи ни направиха на маймуни, днес пак се спогодиха според указанията на посолството.
151
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България не признавала изборите в руския ,е как ,50 депотатчета че от ПП говорят от името на България ,алу вие не сте България и нищо добри не вършите за България