Навални бил на косъм да излезе от затвора, затова Путин го убил

Абрамович участвал в опитите за размяна
26 фев 2024 19:45, Нели Христова
282
Навални бил на косъм да излезе от затвора, затова Путин го убил
Снимка: БГНЕС

Мария Певчих, председател на Фондацията за борба с корупцията на Алексей Навални, каза във видео изявление, публикувано в понеделник, че Владимир Путин е убил Навални, защото екипът на Навални е "осигурил решение за неговата размяна".

В началото на февруари, каза Певчих, на Владимир Путин е отправено предложение за размяна на Алексей Навални и "двама американски граждани" за бившия офицер от ФСБ Вадим Красиков, който уби бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили в Германия през 2019 г.

"Получих потвърждение, че преговорите са във финалната си фаза на 15 февруари вечерта", каза Певчих. "На 16 февруари Алексей беше убит."

"След началото на войната стана ясно, че трябва да измъкнем Навални от затвора на всяка цена – спешно", каза Певчих. Тъй като Алексей Навални е руски гражданин, обясни тя, неговият екип реши да потърси "хуманитарна размяна", процес, при който чужди държави исторически освобождават руски шпиони в замяна на политически затворници.

Певчих каза, че сътрудниците на Навални са започнали със съставянето на списък с руски политически затворници, чието освобождаване ще поискат, докато разследващият журналист Христо Грозев едновременно е "търсил и идентифицирал" руски шпиони в затвори в чужбина.

"Отне ни цели две години, за да реализираме този план. Можеше да отнеме по-малко", каза тя. "Ако имаше желание и политическа воля, това щеше да е въпрос на месеци, а не на години. Но нямаше достатъчно желание или воля. Огромни усилия, безкрайно убеждаване, седмици чакане на отговор, десетки пътувания и стотици обаждания без отговор. Американски и германски служители кимнаха разбиращо. Те говореха колко е важно да помогнем на Навални и други политически затворници, стиснаха ни ръцете, дадоха обещания и не направиха нищо."

Екипът в крайна сметка постигна напредък с помощта на влиятелни хора, които водеха "неофициални преговори с бандитите на Путин", понякога рискувайки живота и кариерата си, каза Певчих.

Планът най-накрая "получи одобрение" през пролетта на 2023 г., продължи тя. "Това беше последвано от месеци на колебание и грешна комуникация от различни играчи. До декември 2023 г. обаче планът беше "отново в действие". Според Певчих е имало "следи" от тези "почти преговори" в медиите, включително в репортажите в американските новини за предполагаемото желание на Путин да осигури освобождаването на Красиков, както и в алюзията на Путин по темата в интервюто му с Тъкър Карлсън по-рано този месец.

"Путин можеше да получи Красиков", каза Певчих. "Но само ако се откаже от Навални".

След като научила за смъртта на Навални, каза Певчих, й казали, че руският милиардер Роман Абрамович в крайна сметка е предал предложението за размяна на Владимир Путин. Когато тя се свърза с Абрамович за коментар, той нито потвърдил, нито отрекъл, че е участвал като неофициален преговарящ в преговорите.

"Разказвам ви тази история, за да имате отговор на въпроса защо Навални беше убит точно сега", каза Певчих. "На Путин беше изяснено, че единственият начин да получи Красиков е да го размени с Навални. Тя продължи: "Не мога да търпя, че Навални е на свобода", помисли си Путин. "И тъй като по принцип са готови да разменят Красиков, просто трябва да се отърва от разменната монета. Тогава ще предложа някой друг, когато му дойде времето."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нахални от отвъдното
211
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кукувска статия.Този,който е измислил тезата,че хем щели да го разменят,хем са му светили маслото задължително трябва да се ваксинира поне с 5 дози на PFIZER=REZIFP като Нахални.Тамън ще последва светлия пример на Нахални в борбата с ковид-19,т.е. с корумпираните където лъжат дори себе си срещу пари.
210
1
 
31
 
! Отговори
нелихристовизми преди 6 месеца
Хем искат да го разменят , хем го убиват преди размяната, това само в тази главица празна може да се роди. Вчера щеше да е в тренда, но днес е смешно. Буданов каза - ТРОМБ. Кои сме ние да противоречим на УКРАИНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ?
209
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нахални на стълба ми е по симпатично
208
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 233 Е на губещата си щото ни занимаш с нещо ,дето не са наша работа или цените се вдигнаха сами и цената на тока също щото трябва ,да се помага на Украйна с кинти,а аз и всички българи,какво общо имаме с това ,че украинските олигарси не могат да се разберат,кой ,каква далавера да върти
207
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 234 Е това новина ли е поредното бръщолевене щото причината за смъртта е естествена.Е вярно при нещастни обстоятелства,но естествена
206
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 225Историята май се повтаря, защото отново сме на страната на губещите!)))А,кой са на печелившата страна? КНДР и Иран ли, защото само те помагат военно на Русия.Само да ти припомня, че и при бомбенето на Сърбежия, пак така говорехте, че сме уж били на някаква страна и то губеща!
205
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 227Интернет в каторга на г.эа на географията////В г. za на географията Селехард е град с 50 хил. население и един градовете с високи заплати в Русия. Където се намират газови находища и където е централата на втората по големина газова компания в Русия,, Novatex в последно време се специализирала в износа на втечнен газ.Финансовите й резултати за миналата година са по-добри от запътила се към фалит,, Газпром"
204
22
 
4
 
! Отговори
...! преди 6 месеца
Убиецът на Навални е един, и той се казва Владимир Владимирович! Жалки са напъните на руският Тролей, с обилна ТроЛлска полюция да замаже истината! Всички я знаят!
203
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 227 Е ти бил си тогава там да знаеш къде е бил пък и ниските температури само въздух студен да вдишаш са достатъчни да ти свият кръвоносните съдове.Дядо ми получи инсулт заради тромб и лекарите точно това обясняваха ,че зимата е доста опасно да не направи втори ,а пък в случая явно става въпрос за сърдечен съд запушен от тромб и там изхода е фатален освен,ако не си в болницата близко до операционна и пак не е гаранция
202
2
 
21
 
! Отговори
запознат преди 6 месеца
До Мммм даааа...: Само руснаците да минат дунава и джендъросаните спешно ще търсят заварчици за възстановяване на паметника на съветската армия!
201
5
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 6 месеца
Навални е единственият репресиран политически затворник с денонощен Интернет в каторга на г.эа на географията
200
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 220кой казал ,че е бил или ти като излезеш на вън при ниска температура си носиш печка док)))Навални е в затвор където пускат човек на вън за не повече от час на ден и не всеки ден. Едва ли през този час Навални е чисто гол.
199
3
 
11
 
! Отговори
запознат преди 6 месеца
Преди малко казаха по История.БГ какво става с инфлацията в БГ когато губим първата светован война! 1 кг. хляб струва 0.25 лева преди войната и след като загубим войната струва вече 3 лева. Индекса на цените скача със 1125 %. Историята май се повтаря, защото отново сме на страната на губещите!
198
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Днес дори и украинците потвърдиха естествената му смърт. За тяхно съжаление, пак по техни думи.
197
18
 
2
 
! Отговори
Всички преди 6 месеца
...знаят ,кой е убиецът на Навални! Само на форумните Копейки им се плаща, да верват на Лъжите си! А дано пък и някой друг се прихване! Жалки напъни...
196
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 217Путин поиска заем в юани от китай. Интересно какво ли ще си купи с тях?////Това е фейк. РЦБ се е задръстила с юани и рупии и се чуди кво да ги прави.От продажбата на нефт, руснаците имат рупии с доларова равностойност на 61 млрд. $ . Не могат да купят нищо с тях. Индия им предлага да ги вложат в акции на индийски компании иначе и тя не ги иска в стокообменът им. Иска доларе, евро и други истински пари.
195
1
 
11
 
! Отговори
Мммм даааа... преди 6 месеца
До запознат: Чак тогава джендър4етата ще трябва спешно да възстанояват паметника на съветската армия! Те затова го прибраха в оня склад, за да имат резервен план за действие!
194
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 216 Е кой казал ,че е бил или ти като излезеш на вън при ниска температура си носиш печка доказано е ,че ниските температури са много опасни за хора с такива проблеми,а мъжете ги имат след 45 г особено високо кръвно дето зимата става още по-високо,както и лятото когато пък е много жега
193
7
 
7
 
! Отговори
? преди 6 месеца
Той Навални и Новичока сам си го беше намерил. Никой не го е отровил.А в полярния кръг беше на спа хотел. Руската сауна и сибирският сняг укрепват тялото. Беше укрепнал доста