Захарова: Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ

Тя е причината самолетът на Лавров да не прелети над България
30 ное 2023 09:01, Нели Христова
1005
Захарова: Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ
Снимка: БГНЕС

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, ако тя самата е на борда.

Още по темата
"Не става въпрос просто за глупост, а за опасната глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя предписва територията на държава трябва да се разбира като "сухопътни територии и прилежащите към тях включват териториални води." Въздушното пространство не е включено в термина "територия". В този смисъл незаконните и без това санкции на ЕС не могат да се разширят до прелитащ самолет, на чийто борд се намира лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата", написа Захарова в телеграм канала. По думите й за първи път в историята държавните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето, тъй като според нота на българското дипломатическо ведомство самолетът на руското МВнР му беше позволено да прелети.

"Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? ...Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави Захарова.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Самолетът е летял през Гърция, като преди това се очакваше маршрутът да минава през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да пусне самолета на руския външен министър, ако на борда е Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: "Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката … Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС“.

Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция и Гърция на път за Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1005
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
594
6
 
16
 
! Отговори
Супер преди 9 месеца
Цял Свят коментира в момента,че това е публично унижение за Русия и нейната дипломация!
593
6
 
15
 
! Отговори
ДАЙТЕ ПО ДВЕ ВОДКИ преди 9 месеца
НА ЗАХАРОВА И ЛАВРОВ И ДА СЕ КРОТВАТ...И ТЕРПЕНТИН МОЖЕ
592
6
 
16
 
! Отговори
кукурунгел преди 9 месеца
Тая ще излезе по-задръстена даже и от нашата Йотова от дондукова маала !!!
591
16
 
21
 
! Отговори
ниско прелитащ преди 9 месеца
Ха-ха , колкото и да ни е мъчно ,Захарова е АБСОЛЮТНО ПРАВА !!! И трябваше ли някой отвън да ни каже ,че ЦАРЯТ Е ГОЛ ?! Но-о-о , нашенеца го интересува единствено и само кинтите и зарад тях е готов и майка си да продаде ...
590
12
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
Сравнете едната МАРИЯ- един от най силните диплоиати в света и нашата но с приставката габриел ----///----- Герберастката Мария Габриел е грозна като Круела Де Вил, вярно, но и оная е дипломат, колкото аз съм космонавт. Погледнете как играе казачок на пияна глава с голите баджаци. И това на официално събитие. Е, тогава западняците всячески им ръкоплескаха, за да ги вкарат в капана на собствената им руска глупост.
589
6
 
15
 
! Отговори
sd преди 9 месеца
Прес-а лкашето Маша захарова. На К оня Лавров - шеф на московската к о нюшня. С психични отклонения са и буйстват!
588
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
сглобкаджиите са ясни, ама по-глупост Вас кремльовците нема кой да ви бие:)
587
0
 
1
 
! Отговори
Сата Знато преди 9 месеца
маргинални тумбаци живеещи в нищоправене -----////------ Няма такава дума "нищоправене". На български се казва " нищо НЕ правя", съответно е "нищоНЕправене".
586
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Маро,радвай се,че не си на някой флагман да пориш сините вълни!
585
1
 
15
 
! Отговори
Възмутен преди 9 месеца
Ей тва ако не е дърт рептил,па на!
584
3
 
15
 
! Отговори
Да се знае преди 9 месеца
Тази "изискана" дипломатка е израсла в комунистическо дипломатическо семейство. По времето на СССР баща и е заемал високопоставени партийни постове и е бил дълги гогодини посланик в Китай. Това и е помогнало да се докопа до служба във външното министерство по времето на путин. То обяснява също и пр-осташкото и поведение и обидите които изсипва към Родината ни.
583
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
МОСКВА ЩЕ ОТГОВОРИ С МОЩЕН ПАРАД НА ФИЛИП КИРКОРОВ И СИНЪТ НА СОЛОВЬОВ
582
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
е що бре, то нали вас санкциите не ви мешает:))) к'во рИвеш сега
581
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Винаги съм знаел,че гърчулята са продажен планктон
580
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щото руснаците се управляват най правилно, рийш....
579
4
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 9 месеца
Тази "изискана" дипломатка е израсла в комунистическо дипломатическо семейство. По времето на СССР баща ѝ е заемал високопоставени партийни постове и е бил дълги години посланик в Китай. Това ѝ е помогнало да се докопа до служба във външното министерство по времето на путин. То обяснява също пр-осташкото ѝ поведение и обидите които изсипва към Родината ни.
578
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Бих казал 638..тази държава се е ос......ала до ушите...ежедневие...
577
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така се държи Русия към бившите си Васали...ама умря тази....
576
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Баба Яга с перманентен махмурлук !
575
1
 
11
 
! Отговори
Бих казал преди 9 месеца
Че този, който използува груб език и неприемливи епитети позори преди всичко себе си, за да не отида още по-далеч и да кажа, че така позори и държавата, която представлява!