Захарова: Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ

Тя е причината самолетът на Лавров да не прелети над България
30 ное 2023 09:01, Нели Христова
1005
Захарова: Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ
Снимка: БГНЕС

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, ако тя самата е на борда.

Още по темата
"Не става въпрос просто за глупост, а за опасната глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя предписва територията на държава трябва да се разбира като "сухопътни територии и прилежащите към тях включват териториални води." Въздушното пространство не е включено в термина "територия". В този смисъл незаконните и без това санкции на ЕС не могат да се разширят до прелитащ самолет, на чийто борд се намира лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата", написа Захарова в телеграм канала. По думите й за първи път в историята държавните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето, тъй като според нота на българското дипломатическо ведомство самолетът на руското МВнР му беше позволено да прелети.

"Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? ...Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави Захарова.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Самолетът е летял през Гърция, като преди това се очакваше маршрутът да минава през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да пусне самолета на руския външен министър, ако на борда е Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: "Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката … Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС“.

Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция и Гърция на път за Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1005
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
574
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Алкохолизираната тьотка се сетила че не спазваме конвенции, щото расия много ги спазва! По нагли и арогантни от пияните русопитеците няма!
573
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако успеят да минат линията с двете гуми карайки бавно покрай полицая , скачат от колата и викат - Искам политичическо убежище '' и край -американците нямат право да ги върнат в Мексико и после имат право да стоят при някого 1 година докато им се разгледа случая Гледайте в ютюб , много е интересно Някои дори са снимали видео като минават и с вдигнати ръце викат ''Искам убежище''
572
3
 
19
 
! Отговори
БГ преди 9 месеца
БРАВО,ЧЕ НЕ ДОПУСНАХА ТЕЗИ ФАШИСТИ ДА ОСКВЕРНЯВАТ ЧИСТОТО БЪЛГАРСКО НЕБЕ!
571
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мара общата пак се е наквасила
570
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сравнете едната МАРИЯ- един от най силните диплоиати в света и нашата но с приставката габриел -зеро !!!! не пуска защото тяе без сиво в-во и слуша тези които и плащат да е и без сиво в-во
569
2
 
14
 
! Отговори
Антъни Блинкен преди 9 месеца
Тшак си правят с тази грозна баба...
568
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вижте в ютюб - ''В США через Мехико '' - пълно е с клипове , руснаци разказват как са избягали от Русия в САЩ Летят до Мексико сити ,уж като туристи , оттам до Канкун , купуват кола , натъпкват се вътре и пробват да минат в САЩ На граничния пункт от мексиканска страна няма контрол , стигат до браздата и там трябва да покажат на американския полицай Документ за самоличност Полицаят гледа от коя страна и ги пуска или ги връща Номера е да го заблудят в тъмно време или дъжд и да минат линията
567
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
може и така да е, ама за мен си е някакво успокоение като гледам глупоста на кремълските пияници
566
9
 
2
 
! Отговори
ДО 821 преди 9 месеца
ДО 621 А ти цъфнал и вързал като станал предател или както е модно хамериканофил
565
3
 
14
 
! Отговори
Кур за русофилите преди 9 месеца
Спирай газа и умирай
564
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами, права е Захарова!
563
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и к'во са че ни спирате газта ли ;)?
562
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руснаците са изостанал и примитивен народ Много му е лесно на путин да ги баламосва с някакви нацисти в Украйна Понеже са изстрадали много покрай втората световна война , путинският режим експлоатира много тази тема Вижте в Замунда например , от 10 руски нови филма , 8 са за войната - как великият руски войник се сражава срещу фашистите
561
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Друг някой да се е осмелявал да обижда така...няма нали...запазено за руските Миротворци.....
560
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
то па вие в кремъл сте много умни, вместо да си въртите търговията, тръгнахте на война и затънахте в калта и за какво, за земя, нима нямате земя?
559
4
 
15
 
! Отговори
горд българин преди 9 месеца
Вещицата баба Яга Захарова долетяла в Скопие с метлата ..ха ха ха ха ха ха
558
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 605 - вече ти го казах, ще повторя - ти ще останеш "заразен" до края на дните си, защото ще ги завършиш в Европейска България. А това се дължи на факта, че нямаш топки за да "последваш мечтите" си в Земния Рай - Русия - където съзнаваш, че ще ти скъсат дирника и ще се олабят върху теб. Така че, нито ще си българин с българите, нито руснак - с руснаците. Ще си "нещото" дето от сутрин до мрак мечтае за един несбъднат живот.
557
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 603 - бате, "гладен" пенсионер - девствена ученичка сънува. Сите сте с един и същи профил. На думи сте гоеми и страховити, бръснете се с 4ука и сръпа и сте готови да скочите на "бой последен". На дела - виснали кифльовци, изкарали живота си в подмазване и следене скришом на чуждите жени. А като срещнете на улицата насилник гледате улево и мърморите под мустак.
556
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доказателство, че е търсен съзнателно скандал от Русия по отношение на България. Ако погледнете флайт радара ще видите, че всички самолети от Москва за Европа и дори за Истанбул прелитат над полша, словакия Сърбия или Румъния към Истанбул и обратно за да избегнат Украйна. Защо ли сега е летял от южна посока през Турция и Гърция. Може би да заснема шпионски нещо от военен интерес, а музиката по медиите е за раздумка.
555
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Сата НАТО - разнася се от пенсионери реваншисти, на които при соца им е ставало, докато днес за липсата на муй е виновен Запада. Разнася се също от маргинални тумбаци живеещи в нищоправене от пенсията на мама и тате, които целодневно лочат евтина 2 литрова бира и ровят по руските пропагандни сайтове - еднодневки. Не на последно място се разнася от професионални тролейбуси в тролейни развъдници под крилото на Пасолството и загубили "привилегиите" си наследствени "социалисти".