76 руски самолета са били конфискувани след санкциите

Руските авиокомпании са възобновили полетите си до 11 държави
27 ное 2023 13:24, Александър Попов
78
76 руски самолета са били конфискувани след санкциите
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според руския министър на транспорта Виталий Савелиев Русия е загубила 76 пътнически самолета в резултат на санкциите, наложени заради инвазията в Украйна, съобщи "TVP World".

Савелиев изрази изненадата си от внезапното решение за конфискация на тези самолети, които са били в склад за техническо съхранение, в процес на техническо обслужване в чужбина, или на път да изпълняват полети.

В момента самолетният флот на Русия наброява 1302 самолета, като 1167 от тях са предназначени за пътнически цели.

Преди началото на конфликта много от руските пътнически самолети бяха регистрирани в чужди държави и отдадени на лизинг на руски авиокомпании.

Бермудските острови и Ирландия, където бяха регистрирани значителен брой от тези самолети, обявиха за невалидни сертификатите за летателна годност на множество от тях в отговор на инвазията в Украйна, което на практика доведе до блокирането им на стойност близо 10 млрд. долара в Русия.

В отговор на това руският президент Владимир Путин одобри закон, който позволява регистрирането на наети чуждестранни самолети в Русия, което затруднява държавите да си ги върнат.

През март 2022 г. Савелиев съобщи, че почти 800 самолета са били прехвърлени в националния регистър.

Руският министър на транспорта също така спомена, че руските авиокомпании са възобновили полетите си до 11 държави, които са гарантирали, че няма да конфискуват самолетите им. Той обясни, че преговорите за компенсации за тези самолети и тяхното закупуване са били възпрепятствани от "забраната и липсата на желание от страна на чуждите държави". Севлиев подчерта, че поради липсата на тези самолети Русия ще остане без жизнеспособен авиационен флот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: санкциируски самолети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
В момента чебурашките си играят на авиационна руска рулетка.Летят на самолети без неоходимото техническо обслужване.Един самолет вече се приземи в полето около Новосибирск поради неизправност.Все повече приближават към катастрофа.
10
1
 
6
 
! Отговори
Бял и добър преди 9 месеца
До 6 - Види се - ти не им отстъпваш много, освен по последния показател )))
9
11
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
500 години вече Просията граби руши Европа и алчните капиталисти не се научиха, че с тези бизнес не бива. Дано вече им е длшъл акъла в главата и да разковат таа азиатска ***.
8
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На колективния запад много му се иска Русия да остане без жизнеспособен авиационен флот. Русия започна производство на няколко модела собствени пътнически самолети.
7
7
 
9
 
! Отговори
Бай Първан преди 9 месеца
От Шереметиево всяка секунда излита самолет!
6
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Любимата дейност на руските крепостни е да крадат, лъжат, изнасилват, убиват и да пият много водка.
5
1
 
0
 
! Отговори
Смешка преди 9 месеца
От 76 000......
4
0
 
1
 
! Отговори
76 стари лайнери за преди 9 месеца
полет в СИВ от 82 година . Ценни са златото и платината в техниката . Ако ги разглобят, може с подмяна на части да ги пуснат в Украйна да разхождат укринци . Те са селски зърнарски народ и обичат да се возят евтино . От гумите няма да изкарат нищо . Стъклата могат в бойната авияция за матерял да ги посрежат . Ами самолети и коли файда не носят . 76 по 2 милйона евро средно са 152 . Никой няма да им даде толкоз . Все едно 700 рейса Икарус . Ни да се возим без пари, ни да поемат тока и парното . Г
3
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сбърканата дума в заглавието трябва да бъде "откраднати".
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германов , пиши на телевизиите , в прокуратурата
1
7
 
16
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
че защо са им на русия самолети, имат си влакова линия до северна корея