76 руски самолета са били конфискувани след санкциите

Руските авиокомпании са възобновили полетите си до 11 държави
27 ное 2023 13:24, Александър Попов
78
76 руски самолета са били конфискувани след санкциите
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според руския министър на транспорта Виталий Савелиев Русия е загубила 76 пътнически самолета в резултат на санкциите, наложени заради инвазията в Украйна, съобщи "TVP World".

Савелиев изрази изненадата си от внезапното решение за конфискация на тези самолети, които са били в склад за техническо съхранение, в процес на техническо обслужване в чужбина, или на път да изпълняват полети.

В момента самолетният флот на Русия наброява 1302 самолета, като 1167 от тях са предназначени за пътнически цели.

Преди началото на конфликта много от руските пътнически самолети бяха регистрирани в чужди държави и отдадени на лизинг на руски авиокомпании.

Бермудските острови и Ирландия, където бяха регистрирани значителен брой от тези самолети, обявиха за невалидни сертификатите за летателна годност на множество от тях в отговор на инвазията в Украйна, което на практика доведе до блокирането им на стойност близо 10 млрд. долара в Русия.

В отговор на това руският президент Владимир Путин одобри закон, който позволява регистрирането на наети чуждестранни самолети в Русия, което затруднява държавите да си ги върнат.

През март 2022 г. Савелиев съобщи, че почти 800 самолета са били прехвърлени в националния регистър.

Руският министър на транспорта също така спомена, че руските авиокомпании са възобновили полетите си до 11 държави, които са гарантирали, че няма да конфискуват самолетите им. Той обясни, че преговорите за компенсации за тези самолети и тяхното закупуване са били възпрепятствани от "забраната и липсата на желание от страна на чуждите държави". Севлиев подчерта, че поради липсата на тези самолети Русия ще остане без жизнеспособен авиационен флот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: санкциируски самолети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
29
 
! Отговори
Русия не е СССР преди 9 месеца
Мижиците една кола за света не могат да направят, а да не говорим за самолети ! Без западни технологии веднага им лъснаха голите за.....и ! Единствено в което са ненадминати е пропагандата и алкохолизма !!!
50
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руският бедняк е толкова жалък, че уж не знам какви си самолети прави (само на картинки и приказки, всички знаем, че голташка Русия трябваше да има хиляди СУ-57, а има 2 броя), ама всичките на Аерофлот- западни. Ко да правиш... Жалка руска картинка.
49
14
 
9
 
! Отговори
taschunka witko преди 9 месеца
Европейските пирати си остават пирати.
48
5
 
19
 
! Отговори
До Гошо 47 преди 9 месеца
Може ли по-подробно какви самолети прави Русия? За последните 40 години само Сухой Суперджет 100 и то абсолютно неудачен. 10% американски компоненти. Властите задължиха авиокомпаниите да си купят по няколко въпреки нежеланието им. Няколко от тях продължават да летят и постоянно се развалят. Единственно Мексико се набълбука с 21 броя и веднага съжали за глупостта си. След 3 години 18 самолета стояха на земята и се използваха за части за останалите 3, които продължаваха да летят.
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Кефи ме как Тоя епизод го минахме, сега сме на епизода с резултатите от руския тарикатлък ...
46
9
 
6
 
! Отговори
Кефи ме как преди 9 месеца
съвсем законно конфискуват какво им хрумне, но се сърдят след като РФ отговаря с реципрочни мерки.
45
18
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
Поредните фалшиви писаници. Русия строи самолети собствено производство със собствени компоненти и няма как да остане без самолети.
44
0
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 9 месеца
Ами то има. Има много разработки тип амфибия. Някои военни, други ефектни. И големи, о малки. Това, че не са популярни, е поради общата политика да се поуляризират простотиии, да се отвлича вниманието и да се губи разсъдъка на масите.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1 седмица
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Огромна страна! От единия, до другия край се пътува 2 месеца с влак!
41
3
 
18
 
! Отговори
Правилно преди 9 месеца
Агресорите трябва да се наказват.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като юноша бях абониран за,, Наука и техника""! Пишеше, че ще правят летящ, амфибия Москвич!
39
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако беше Сталин а не Путин дали така с лека ръка щяха да конфискуват самолетите на Русия .
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Позволявам си да припомня, че всички значими научни постижения в Европа са СЛЕД кръстоносните походи., след войните за Светите земи. Включително постиженията в строителството. Дотогава на Запад нямат високи сгради даже. Самата Римска цивилизация използва знанията на Изтока, там, докъдето им достига пипето. Смешно е да се пъчим, че нямаме релна престава от света. Незнанието, погрешната преценка струва много скъпо.
37
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Елементарни пладнешки обирджии - жалки крадци. Това са тези, които "конфискуват" чуждо имущество. Само че са толкова тАпи, че дори не го крият.
36
6
 
16
 
! Отговори
Индия прави самолети преди 9 месеца
Индия прави собствени пътнически самолети. Обаче русия не може.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що не взимат китайски?
34
2
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
В същото време в Крим вече са въведени военновременни закони и е отменена презумпцията за невиновност. Заради многото атентати от симпатизанти на Украйна, военната полиция ще може да арестува и измъчва без доказателства, само по подозрение.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не правят пътническите самолети, военни?
32
2
 
20
 
! Отговори
Off преди 9 месеца
Уж велика държава, пък не могат да си правят самолети, та разчитат на гнилите капиталисти...