Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?

Ударени са няколко жилищни сгради
30 май 2023 10:40, Нели Христова
575
Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?
Снимка: БГНЕС

Московчани за първи път разбраха как живеят украинците вече повече от година - само няколко часа разделяха атаките на Кремъл над Киев, а Украйна реши да отговори - няколко дрона удариха столицата на Русия.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че няма сериозно пострадали при атаката. Службите за спешна помощ са били "на мястото на инцидента", а само двама души са потърсили лекарска помощ.

Противовъздушната отбрана е свалила няколко безпилотни самолета при приближаването им към руската столица, казаха служители. Според непотвърдена информация броят им е около 10.

Не е ясно откъде са дошли дроновете, но Кремъл обвини Украйна за случилото се.

"Тази сутрин киевският режим извърши терористична атака с безпилотни апарати по цели в град Москва. При нападението са използвани осем дрона. Всички вражески дронове бяха свалени", заявиха от министерството на отбраната в социалните мрежи.

От своя страна Украйна съобщи, че е свалила 29 от 31 безпилотни летателни апарата, главно над Киев и Киевска област, при последната руска атака - третата срещу столицата в рамките на 24 часа.

"Между 23:30 ч. и 4:30 ч. руските окупационни войски атакуваха Украйна" с 31 безпилотни летателни апарата Шахед-136/131, от които 29 бяха свалени, почти всички в близост до столицата и в киевското небе", съобщиха украинските военновъздушни сили в социалните мрежи.

Няма коментар от Киев относно атаката над Москва, но в понеделник ръководителят на военното разузнаване на Украйна генерал Кирило Буданов предупреди за бърз отговор на серия от руски ракетни удари срещу украинската столица.

Кадри, публикувани в социалните медии, показват следи от дим в небето над руската столица. Други показват счупен прозорец.

Собянин каза, че някои жители са били евакуирани.

Руският редактор на BBC Стив Розенберг, който е базиран в Москва, е чул експлозия в далечината в 06:24 местно време  в северозападна Москва, а прозорците на дома му са се  разтресли от взрива.

Друга експлозия е била чута в 06:58, казва той.

Съдейки по разговорите в социалните мрежи, много хора в района на Москва също са чули експлозиите, добавя той.

Според съобщения в местните медии около 10 дрона са били свалени над града, главно в районите Истра, Красногорск и Одинцово.

Това следва нощна атака с дрон срещу украинската столица Киев, при която се съобщава за убит най-малко един човек.

Украински официални лица казаха, че падащи отломки са подпалили сгради, докато противовъздушната отбрана на Украйна е прихванала повече от 20 дрона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали Украйна нямаше да използва западна военна техника за атака на Русия, а само за защита и отвоюване на окупирани нейни територии? Да не би укритата да са започнали да произвеждат свои собствени дронове?
353
11
 
7
 
! Отговори
Сигнал до СЕМ преди 11 месеца
Подавайте сигнали до СЕМ за големият брой руски ботове в коментарите. Тука нема контрол, всеки си копи/пейства от руската пропаганда, даже някой път забравят да преведат от руски на български. Пълно е с проруски призиви за геноцид и война.
352
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
хахахахах московистан гори
351
6
 
3
 
! Отговори
Цирк дьо Кремл преди 11 месеца
Руското ПВО ли не струва 5 стотинки или това е атака фалшив флаг?
350
1
 
9
 
! Отговори
пророк коко преди 11 месеца
Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?МАРСИАНЦИТЕ!
349
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да спрат най-после тази война и да седнат да се разберат чрез преговори. Срамота е през 21-и век да се бият помежду си християнски славяноезични бели народи!
348
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Риторичен въпрос САЩ зад Киев крият се за да могат да извлекат полза когато им харесва
347
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От полша са дошли и какво? Какво ще направите бе руски пияници ?
346
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Радват ме Да, бе! Хе хе, Вовата се притече на помощ на жителите на Донбас, като първо ги призна за независими от Нова Украйна субекти. И после нагледно показа на Правоверните украинци как живеят сънародниците им в Донбас. Каквото повикало...
345
5
 
4
 
! Отговори
Кори преди 11 месеца
До Анонимен, тези невинни дрончета са пробният камък. Да се види как ще реагира западният свят. Ако го приеме, вече ще има и друг тонаж.
344
11
 
5
 
! Отговори
Кори преди 11 месеца
Който има бизнес с лопати - сега е моментът. На Москва ще и трябват лопати, за да копае окопи и за да закопава мъртвите.
343
3
 
11
 
! Отговори
Хе хе преди 11 месеца
Арестович каза, че отломките на сбити ракети и дронове падат по главите на хората, Зеленский го принуди да подаде оставка. Кличко каза същото, Подоляк го коментира в нета, а Зеленский се скри в Бункера. За разлика от Арестович, Кличко може да навре Зеленский дето слънцето не грее.
342
2
 
8
 
! Отговори
Отговор : преди 11 месеца
Не! Зад атаката стои ОТАН!
341
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поемам Отговорността ! После, да не казвате по новините, че никой не е...
340
6
 
17
 
! Отговори
Кличко преди 11 месеца
Кличко публикува снимки на отломките на ракетата от вторият Пейтриът, която падна на пътя в Киев, и едва не утрепа някого. Подоляк е пощурял, а Зеленский е в несвяст на пода и гризе килима, като Любимия си немски Водач, любим и на Бандера.
339
6
 
8
 
! Отговори
Украински терористи преди 11 месеца
Сега се радват, че нападат беззащитни жилищни сгради на мирни граждани, но скоро ще заплачат с кървави сълзи скоро
338
7
 
14
 
! Отговори
Зеленский преди 11 месеца
Зеленский се огради с хора от Квартал 95. Без политически опит, но добри пропагандатори. Постоянно бълват Пропаганда, без реална стойност. Всичко в Името на Президент Зеленский. Коментираха скорошните Му дипломатически победи, макар, че ЮА, Арабската лига, Индия, Индонезия ит.н. отрязаха Мирния Му план. Няма по-манипулиран народ от украинския.
337
10
 
12
 
! Отговори
Един от многото преди 11 месеца
Виждам тук украинофилчетата се кефят на смъртта на цивилни, май май показвате истинското си лице, а то никак не отговаря на опорката, че Украйна само се защитава. Откакто започнаха атаки по руски територии, укрите са си явен агресор, две мнения няма, независимо от безбройните лъжи. Нали уж нямаше да нападате руски територии с доставени оръжия? Лъжци и актьори. Нооо краят ви идва. И какво означава дали Киев стои зад атаките? Вие сериозно ли? Жалко подобие на журналистика.
336
4
 
18
 
! Отговори
блицкриг преди 11 месеца
''Вчера РФ обстрелваше с дронове Киев, част от тях бяха ''умни дронове'', които прецениха да се върнат и ударят Москва'' - Михаил Подоляк - говорител на президента на Украина.
335
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много закъсняха украинците с тези дронове. Трябваше още миналата година да ги подпукат, че да има ефект.