Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно

Страната остава зависима от американското разузнаване
24 дек 2022 09:50, Нели Христова
338
Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно
Снимка: БГНЕС

Става все по-трудно за украинската армия да си връща територия от руските сили, които се укрепват и се учат от грешките си, избягвайки рисковани настъпления.

Според официални представители на САЩ украинската армия - със значителната подкрепа на САЩ - си е осигурила превес срещу руснаците, отблъснала е атаката и е възстановила единствената регионална столица, която руснаците са превзели.

Очаква се обаче развоят на войната да се промени, тъй като руската армия се укрепва и придвижва подкрепления към фронтовата линия. Тези фактори засилват сценария за патова ситуация през втората година на войната, пише в свой коментар "Ню Йорк Таймс".

"За Украйна е много по-лесно да защитава територията, която владее, и да избягва настъпателната стратегия. Трябва да предоставим на украинците оборудване и обучение, за да направят това", отбелязва Евелин Фаркас, бивш служител на Пентагона и експерт по Русия.

Въпреки че украинската армия постоянно се оказва по-ефективна от руската, украинските официални лица предупреждават за риска от голяма руска офанзива. Западните анализатори обаче настояват, че в момента Русия не разполага с необходимите войски за подобна операция.

Украинските сили се съсредоточават повече на вътрешността на Херсонска област, като американски представители твърдят, че Киев няма да нахлуе в Крим, като вместо това ще избере саботажни операции като тази на Керченския мост. Украинците смятат, че ако намалят натиска на южния фронт, руската армия ще се възползва от възможността да прехвърли сили към други, по-слабо защитени фронтове.

Украйна остава зависима от американското разузнаване, което посочва най-слабите места на руската армия. Украинската контраофанзива край Харков през септември успя, защото пред украинците се изправиха неподготвени руски сили.

Нова стратегия

Американски служители обаче смятат, че Кремъл се учи от грешките си на бойното поле. Путин назначи нов командващ на руските сили, генерал Сергей Суровикин, който ръководи сложни операции по-ефективно от своите предшественици. През последните седмици украинските официални лица признават, че въздушните удари срещу снабдителните им линии са се засилили, което е довело до увеличаване на жертвите сред украинските военни.

В момента руската армия копае окопи и изгражда укрепления на стратегически точки. Отстъплението от Херсон предлага добър пример за научените уроци от руската армия. Въпреки че Путин първоначално отхвърли всякаква перспектива за отстъпление, генерал Суровикин упорства, докато не пречупи съпротивата на президента. Отстъплението позволи на руските сили да използват река Днепър като естествен укрепителен проект. Операцията беше проведена с професионализъм, какъвто руската армия все още не беше демонстрирала по време на войната.

"Той укрепва позициите и изгражда мрежа от окопи, както и защитени позиции и контролно-пропускателни пунктове по пътищата", обяснява Дара Масиков, анализатор в института RAND.

От октомври Суровикин прилага отбранителна стратегия и успя да възстанови дисциплината в редиците на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер не е избивал хора, а некадърното и бездарно командване на болшевиките е избивало хора. За болшевиките хората не са някаква ценност.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно ,Украйна спечели войната с подръжка от 26 страни ха ха ха ха
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След втората световна война, САЩ завладяха половин Европа, сега вече владеят цяла Европа. Това се случи заради некадърните руснаци
32
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин няма да спре и е вече време светът да разбере това и да действа по-бързо и по-мащабно. Защото ако падне Украйна после може да е всяка държава. Няма нищо ново в поведението на Путин, болшевишката зараза иска да завладее света. Санкциите против Русия са добри, но трябва да мине време за да се усетят в Русия. Направо да забранян на всички Руснаци достъп до всички държави в света и да има изземане на имущество на всички руснаци, които не заклеймяват режима на Путин. Трябват крайни мерки.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Петров като говориш за милиарди и как краварчетата казват че Русия нямала пари, затова Путин пръсна 80 милиарда долара за някаква си смешна зимна олимпиада в Сочи. Нека да нямат пари руснаците.
30
4
 
2
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Хитлер направо е избивал хора, над 27 милиона само в СССР избити от неговите ид и о ти войници, а не ги е оставял без ток.
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай укронациките!
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатите от състоянието на руската армия за 300 дни война са плачевни
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До някой Наш как се учат руснаците? С лендлиз и ммилиарди долари от англосаксонците които отсъстват при днешното обучение на руснаците от грешките си.
26
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори Хитлер не е взривявал ТЕЦ-ове в СССР. Когато е била блокадата на Ленинград Хитлер е можел да взриви ТЕЦ-а и да ги остави без ток, но не го е направил. А сега болшевиките правят именно това. Всеки ден се хвалят как оставили без ток жените и децата в Украйна. И после отричат, че вършели престъпления против човечеството. Премръзналите жени и деца и въобще хора в Украйна са на вашата съвест изверги. И тук в някои от коментарите е някаква ненормална радост, че жените и децата в Украйна страдали.
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за кого става трудно, но е факт че Русия рият окопи и издигат противотанкови заграждения в Белгородска, Воронежка, Курска, Ростовска области и Крим. Вече има и нападната казарма с дрон в Москва, очаквам и там да почнат да рият окопи.
24
4
 
15
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
Путин щеги оправи тези нацисти. Бой по прoститe манерки.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо за Зелята, много лошо ! Дните му са преброени, до тогава - нон стоп парти с бяло .
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 33 Да предположим че украинците казват истината за броя на убитите руски войници...около 100 хилки. Редовната руска армия наброява 1 100 000 войници. Това ли ти е ПОЧТИ всички опитни войници са убити, краварче? :)))))
21
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимката кефи. Още малко и наркомана няма да иска да излиза от подземията. Ще бъде наврян като мишка в тунелите.
20
10
 
17
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
В един момент след примерно година, Запада ще трябва да избира - или поражение, или пряко включване със жива сила.
19
3
 
17
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
И аз съм го забелязал. И не тамо в българската преса/ коментари! Мисля че нарочно плащат за такива коминтари да насъскват и разделят общественото мнение! Хората така са си озлобили и радикализирали!!
18
11
 
16
 
! Отговори
за 5 дни до Киев преди 1 година
Руснаците стигнаха до Киве, видяха че НАТО-заразата е зомбирала местното население и се изтеглиха за войа със НАТО-зомбита. Трябва да си чистокръвен американец за да не се учиш от такъв опит! Какво странно има?
17
9
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Русия е засякла американски войници който правят експерименти с опасни инфекции в Украйна.
16
8
 
31
 
! Отговори
30 години USA помощ преди 1 година
Засравнение: Украйна 90-те е със 52 милиона население, Украйна сега - 20 милиона и пада.